Έντυπη Έκδοση

Δεν χόρτασαν οι «αγορές» και κράτησαν το spread στο 2,85%

Θυσία ο 14ος μισθός στην αγορά, η οποία όμως προς το παρόν εμφανίζεται δύσπιστη.

Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους συνέδεσε το πακέτο των σκληρών μέτρων με την ικανότητα της χώρας να δανείζεται. Οπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν αναγκαία προκειμένου η χώρα να μπορέσει να καλύψει από τις αγορές τις δανειακές της ανάγκες.

Ωστόσο παρόλο που οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά -όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο- τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, η αντίδρασή τους ήταν μάλλον συγκρατημένη. Το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο υποχώρησε βέβαια, όχι όμως σε επίπεδα τέτοια τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά. Η απόδοση (επιτόκιο) του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,98% από 6,2% που ήταν την προηγούμενη ημέρα και το περιθώριο (spread) με τα γερμανικά ομόλογα εμφάνισε αποκλιμάκωση στο 2,85% από 3,2% που ήταν μία μέρα πριν.

Το κλίμα ωστόσο που επικρατεί στην αγορά των ομολόγων δεν έχει ακόμη αντιστραφεί πλήρως, ενώ με τα δεδομένα αυτά ο δανεισμός της χώρας διατηρείται στα όρια της τοκογλυφίας.

«Πόρτα» στο ΔΝΤ

Ετσι παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών άφησε κλειστά τα χαρτιά του για το χρονοδιάγραμμα της νέας δημοπρασίας ομολόγων, στην περίπτωση που το Δημόσιο προχωρήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες σε νέο δανεισμό με επιτόκια της τάξεως του 6%, τότε οι δανειστές μας θα καρπωθούν ένα μεγάλο μέρος από τις θυσίες στις οποίες υπέβαλε μισθωτούς και συνταξιούχους η κυβέρνηση. Ισως, για τον λόγο αυτό τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου άφησαν για ακόμη μία φορά «ανοικτή την πόρτα» για προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάντως, το νέο πακέτο μέτρων φαίνεται ότι ωφέλησε το ευρώ, το οποίο ενισχύθηκε χθες το βράδυ έναντι του δολαρίου στα 1,3715. Μάλιστα αργά το βράδυ κατέφθασαν και τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μείωση των μισθών στο Δημόσιο, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας αλλά και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο δεν πρόκειται να επανέλθει σε επίπεδα «ομαλότητας» χωρίς την έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Η «βόμβα» που έριξε χθες το βράδυ η Moody's για υποβάθμιση των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, οδηγεί σε ντόμινο αύξησης των επιτοκίων δανεισμού όχι μόνο για το Δημόσιο αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, καθώς επιδεινώνονται οι όροι δανεισμού για το πιστωτικό σύστημα της χώρας. Ετσι, οι ελπίδες στρέφονται πλέον στη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ, στην οποία θα μπορούσε να ανακοινωθεί η πρωτοβουλία στήριξης ή σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Σχετικά θέματα: Για τα μέτρα
Ευχαριστημένοι οι Γερμανοί που ρίξαμε το ευρώ
«Μπράβο» από τον ...γκαφατζή της Goldman Sachs
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κερδοσκοπία
Ξύπνησαν οι κομισάριοι και θα ψάξουν τα... swaps
Προτάσεις Μπαρόζο
Ρεσιτάλ αοριστολογίας η «Ευρώπη 2020»
Για τα μέτρα
Δεν χόρτασαν οι «αγορές» και κράτησαν το spread στο 2,85%
Ευχαριστημένοι οι Γερμανοί που ρίξαμε το ευρώ
«Μπράβο» από τον ...γκαφατζή της Goldman Sachs
Αμερικανικές τράπεζες
Και από Fed προτροπές διάσπασης των τραπεζών
Ζητούν εκκαθάριση
Σύλλογος θυμάτων Ασπίς- Πρόνοια
Άλλες ειδήσεις
Διυπουργική πλώρη 30 έργων στο λιμάνι
Κομμένες οι αγροεπιδοτήσεις έως 200 ευρώ
Μπλόκο στη μεταλλαγμένη πατάτα