Έντυπη Έκδοση

Και από Fed προτροπές διάσπασης των τραπεζών

Τη διάσπαση των πολύ μεγάλων τραπεζών ζήτησε χθες και ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας Ρίτσαρντ Φίσερ.

Μιλώντας στο νεοϋορκέζικο κέντρο ερευνών Council on Foreign Relations, ο κεντρικός τραπεζίτης του Ντάλας έκανε έκκληση για μια διεθνή συμφωνία διάσπασης των πολύ μεγάλων και επικίνδυνων για το χρηματοικονομικό σύστημα τραπεζών, έτσι ώστε αυτές να είναι διαχειρίσιμες και να μπορούν να εποπτεύονται διασυνοριακά. Ο Φίσερ τόνισε ότι το μερίδιο των 10 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών -μεταξύ των οποίων και οι Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, J.Ρ. Morgan και Wells Fargo- στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου αυξήθηκε από 25% το 1990 σε 44% το 2000 και σε 60% το 2009.

«Λόγω των ενδότερων και εκτεταμένων σχέσεων τους με άλλες τράπεζες και ιδρύματα του χρηματοοικονομικού τομέα, ελάχιστες μεγάλες τράπεζες μπορούν να στείλουν τσουνάμι προβλημάτων στο σύστημα αν καταρρεύσουν», προειδοποίησε.

Υπέρ της διάσπασης των μεγάλων τραπεζών, για τη διάσωση των οποίων οι κυβερνήσεις ξόδεψαν τρισ. δολαρίων πέρυσι και το 2008 με χρήματα φορολογουμένων, έχουν ήδη ταχθεί ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης Μέρβιν Κινγκ, ο πρώην πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν και ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής και κατ' άλλους κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος.

Εν τω μεταξύ μαίνεται η μάχη στο Κογκρέσο για την αυτονομία του νέου γραφείου προστασίας καταναλωτή απέναντι στις τράπεζες. Το γραφείο, που αποτελεί μέρος των προτάσεων Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, αποτέλεσε τον μεγαλύτερο στόχο των τραπεζικών λόμπι. «Θα το σκοτώσουμε», έλεγε χαρακτηριστικά πέρυσι τέτοια εποχή, όταν ξεκινούσαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο, στέλεχος των ομάδων πίεσης των τραπεζών. Τα λόμπι δεν κατάφεραν τελικά να το σκοτώσουν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κατάφεραν όμως να περάσουν την υπαγωγή του στη Fed και την απώλεια της αυτονομίας του στο αντίστοιχο σχέδιο που συζητιέται στη Γερουσία.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπάρνεϊ Φρανκ παραλλήλισε χθες μια τέτοια προοπτική με κωμωδία, αφού, όπως είπε, η Fed απέτυχε νωρίτερα να προστατεύσει τους καταναλωτές από τα ζημιογόνα χρηματοοικονομικά προϊόντα των τραπεζών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κερδοσκοπία
Ξύπνησαν οι κομισάριοι και θα ψάξουν τα... swaps
Προτάσεις Μπαρόζο
Ρεσιτάλ αοριστολογίας η «Ευρώπη 2020»
Για τα μέτρα
Δεν χόρτασαν οι «αγορές» και κράτησαν το spread στο 2,85%
Ευχαριστημένοι οι Γερμανοί που ρίξαμε το ευρώ
«Μπράβο» από τον ...γκαφατζή της Goldman Sachs
Αμερικανικές τράπεζες
Και από Fed προτροπές διάσπασης των τραπεζών
Ζητούν εκκαθάριση
Σύλλογος θυμάτων Ασπίς- Πρόνοια
Άλλες ειδήσεις
Διυπουργική πλώρη 30 έργων στο λιμάνι
Κομμένες οι αγροεπιδοτήσεις έως 200 ευρώ
Μπλόκο στη μεταλλαγμένη πατάτα