Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ, ΛΕΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Ευχαριστημένοι οι Γερμανοί που ρίξαμε το ευρώ

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει και θετικές συνέπειες, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ των γερμανικών «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Οπως η εφημερίδα υποστηρίζει, η κρίση αυτή έχει ως συνέπεια την έστω και μικρή εξασθένιση του ευρώ και παράλληλα δίνει ώθηση στις γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες δείχνουν ανοδικές τάσεις τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η εξασθένιση του ευρώ αλλά και τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, η οποία και είχε πληγεί περισσότερο από άλλες μετά την καθιέρωση του κοινού νομίσματος.

Οι γερμανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αλλά και η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» δημοσιεύουν επίσης ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγκιστρωθεί από τους οίκους αξιολόγησης και να δημιουργήσει δικό της ευρωπαϊκό ανεξάρτητο σύστημα.

Συστήνει ανεξάρτητο θεσμό

Κατά τη «Χάντελσμπλατ» «οι τρεις οίκοι αξιολόγησης απέτυχαν τραγικά στο έργο τους: στο να αξιολογήσουν σωστά τα σαθρά χρηματοπιστωτικά πακέτα. Θα πρέπει να συσταθούν νέοι οίκοι αξιολόγησης και ίσως ένα καινούργιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Στην περίπτωση της Ελλάδας, αποφασίζει η ομάδα του οίκου Moody's εάν μπορεί η χώρα να διαθέσει τα ομόλογά της σαν εγγύηση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να δανειοδοτήσει τις τράπεζές της. Μια κακή κρίση των κυρίων αυτών μπορεί να ταρακουνήσει το ευρώ και να προκαλέσει νέα οικονομική κρίση. Εξαιτίας αυτών των οίκων, το σύστημά μας κρέμεται από μια κλωστή. Επείγει η σύσταση ενός πραγματικά ανεξάρτητου θεσμού που θα αξιολογεί τη φερεγγυότητα εθνικών οικονομιών».

Η Ελλάδα δεν είναι η τελευταία κρίση. Εάν η ΕΚΤ θέλει να προλάβει εξελίξεις, πρέπει να αντιδράσει τώρα», τονίζει η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο και θα δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Ενα σχέδιο το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στον δημόσιο τομέα, καθώς η χώρα προσπαθεί να συγκρατήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, που για πρώτη φορά φέτος θα φτάσει το 5%.

Η Γερμανία θα δανειστεί φέτος 84,5 δισ. ευρώ, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι ο δανεισμός της επόμενης χρονιάς να μην ξεπεράσει τα 80 δισ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει αυξηθεί εξαιτίας των φοροαπαλλαγών στις οποίες και προχώρησε η κυβέρνηση προς όφελος επιχειρηματιών και οικογενειών, αλλά και εξαιτίας των δύο μεγάλων πακέτων στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης που έφτασε περίπου τα 900 δισ. ευρώ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Για τα μέτρα
Δεν χόρτασαν οι «αγορές» και κράτησαν το spread στο 2,85%
«Μπράβο» από τον ...γκαφατζή της Goldman Sachs
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κερδοσκοπία
Ξύπνησαν οι κομισάριοι και θα ψάξουν τα... swaps
Προτάσεις Μπαρόζο
Ρεσιτάλ αοριστολογίας η «Ευρώπη 2020»
Για τα μέτρα
Δεν χόρτασαν οι «αγορές» και κράτησαν το spread στο 2,85%
Ευχαριστημένοι οι Γερμανοί που ρίξαμε το ευρώ
«Μπράβο» από τον ...γκαφατζή της Goldman Sachs
Αμερικανικές τράπεζες
Και από Fed προτροπές διάσπασης των τραπεζών
Ζητούν εκκαθάριση
Σύλλογος θυμάτων Ασπίς- Πρόνοια
Άλλες ειδήσεις
Διυπουργική πλώρη 30 έργων στο λιμάνι
Κομμένες οι αγροεπιδοτήσεις έως 200 ευρώ
Μπλόκο στη μεταλλαγμένη πατάτα