Έντυπη Έκδοση

Με απεργία απειλεί η ΓΕΝΟΠ αν δεν υπογραφεί το νέο έργο της Πτολεμαΐδας

Δεν βλέπουν καθυστέρηση λόγω δικαστικής διερεύνησης στη νέα μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και δίνουν το μήνυμα «συνεχίστε» με υπογραφή της σύμβασης, αλλά η ΓΕΝΟΠ απειλεί με απεργίες αν δεν υπογραφεί.

Πρόκειται για το έργο στο οποίο αναδείχθηκε μειοδότης η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ τον Οκτώβρη του 2011 και αφορά κατασκευή σύγχρονης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη ισχύος 600-660 Μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα.

Εν τω μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ απείλησε χθες με άμεση κήρυξη απεργίας σε νέα ανακοίνωσή της, μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου, αν αναβληθεί το έργο.

Οπως έγινε γνωστό, οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης. Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση στη ΔΕΗ, όπου εκτιμούσαν ότι η υπογραφή της σύμβασης, η οποία προγραμματίστηκε για τις 9 Μαρτίου, τώρα θα αναβληθεί και, έτσι, κινδυνεύουν να χαθούν κρίσιμες ημερομηνίες για την υλοποίηση της επένδυσης.

Ανάδοχος του έργου έχει επιλεγεί η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, με υπεργολάβο τη γερμανική Babcock (εξαγορασθείσα από την ιαπωνική Hitachi). Στους όρους της σύμβασης προβλέπεται ότι αν το έργο ματαιωθεί με υπαιτιότητα της ΔΕΗ, τότε αυτή υποχρεώνεται να επιστρέψει το 5% (περί τα 50 εκατ. ευρώ) στον ανάδοχο.

Από τη ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι αυτή η ρήτρα μπαίνει σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις και ότι η επιχείρηση χρειάζεται την επένδυση και θα την υλοποιήσει. Λένε ακόμα ότι η σύμβαση πέρασε από τη Βουλή και έχει εξασφαλιστεί η κατά 50% χρηματοδότηση της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αντέδρασε έντονα και στη συνάντηση που ζήτησε και είχε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής με τον υφυπουργό, Μάκη Παπαγεωργίου, έθεσε επιτακτικά το θέμα ζητώντας «εδώ και τώρα την υπογραφή της σύμβασης» για την κατασκευή της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Από το υπουργείο πήραν τη διαβεβαίωση ότι το έργο μπορεί να προχωρήσει κανονικά και η σύμβαση να υπογραφεί όπως έχει προγραμματιστεί, χωρίς αναβολές.

Εν τω μεταξύ, τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καίει και το θέμα του τεμαχισμού και της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Σχέδια, δηλαδή, με τα οποία οι συνδικαλιστές είναι αντίθετοι. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έθεσε τα θέματα αυτά και, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, ο υφυπουργός «επιβεβαίωσε τα σενάρια περί τεμαχισμού της ΔΕΗ και τη δημιουργία μιας "μικρής ΔΕΗ", που θα οδεύσει στα χέρια των σύγχρονων αποικιοκρατών».

Η ΓΕΝΟΠ προειδοποιεί με την ανακοίνωσή της ότι «για να το καταφέρει αυτό, θα χρειαστεί να περάσει πολλά, πάρα πολλά εμπόδια. Κυρίως θα πρέπει να νικήσει τόσο τους εργαζομένους της ΔΕΗ όσο και τον ελληνικό λαό, που θα είναι σύμμαχος στον αγώνα κατά του ξεπουλήματος της επιχείρησής του».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδύσεις
ΔΕΗ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ιδιωτική ασφάλιση
Στη μέγκενη 1,7εκατ. ανασφάλιστα Ι.Χ.
Καύσιμα
Αργησαν αλλά υπέγραψαν για έλεγχο της βενζίνης
Διαχείριση απορριμμάτων
Νέα «καμπάνα» για τις παράνομες χωματερές
Νέο καπέλο 50 ευρώ έως 100 ευρώ ετησίως για τα σκουπίδια
Αντικίνητρο για να σταματήσει η σημερινή κατάσταση
Γεωργία
Κερδισμένοι, κτηνοτρόφοι και νέοι παραγωγοί
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Οι βιομηχανικοί δείκτες σνομπάρουν τις περικοπές
Οδικό δίκτυο
22 χρόνια για 10,2 χλμ. δρόμου
ΟΑΣΑ
Τα υπουργεία κλείνουν την «τρύπα» με ΟΑΣΑ
ΔΕΗ
Με απεργία απειλεί η ΓΕΝΟΠ αν δεν υπογραφεί το νέο έργο της Πτολεμαΐδας
Δικαιοσύνη
Αναστολή διώξεων για παλιά χρέη, οφειλές
Ανεργία
Η Ευρώπη στην... ανεργία της
Τράπεζες
Η συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου αγχώνει τους τραπεζίτες
ΟΣΕ
Το 2015 έτοιμο το εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο