Έντυπη Έκδοση

Η συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου αγχώνει τους τραπεζίτες

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι τράπεζες όσον αφορά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, ειδικότερα δε το θέμα της συμμετοχής ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Ακόμη και το ενδεχόμενο μιας εύλογης παράτασης της περιόδου υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει λάβει -τυπικά- την έγκριση των ξένων, με τους Ελληνες τραπεζίτες να... κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Στη χθεσινή συνάντηση του επιτελείου του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συζητήθηκε ακροθιγώς, αφήνοντας μετέωρο το αίτημα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, σημείωνε πηγή της ΕΕΤ, οπότε έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα. Η ίδια πηγή εκτιμούσε πως η στάση των ξένων θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαρτίου, καθώς ο χρόνος «τρέχει», ενώ με βάση τα σημειώματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τραπέζης της Ελλάδος καταληκτική ημερομηνία παραμένει (μέχρι νεωτέρας) η Τρίτη 30 Απριλίου.

Οι Εθνική-Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς εστίασαν την προσοχή τους στην κάλυψη του 10% της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και στη δυνατότητα μελλοντικής αποπληρωμής των κεφαλαίων που θα έχουν λάβει από το κράτος.

Οι Ελληνες τραπεζίτες μπορεί να πίεσαν παρασκηνιακά προκειμένου να χαλαρώσουν οι όροι της κεφαλαιακής τους ενίσχυσης (ύψους 27 δισ. ευρώ), αλλά η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε. Η ένσταση και η ανησυχία τους έγκειτο στο ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα είναι ελκυστικοί για να προσελκύσουν αρκετούς επενδυτές. Σε αυτή την περίπτωση οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα πρέπει να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του 10%, που είναι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο-ποσοστό. Εάν οι ίδιοι οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών δεν είναι διατεθειμένοι να... βάλουν το χέρι στην τσέπη, γιατί να το πράξει ένας ιδιώτης επενδυτής, πόσω μάλλον οι μικρομέτοχοι, σημείωνε έμπειρος χρηματιστηριακός παράγοντας.

Από τα κύρια αιτήματα των Ελλήνων τραπεζιτών ήταν να καλύψει το ΤΧΣ την αρνητική καθαρή τους θέση, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι όροι για τους ιδιώτες επενδυτές. Ομως ούτε και αυτό πρόκειται να εισακουσθεί, αφού κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ουσιώδη αλλαγή του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης. Αξιωματούχος της τρόικας, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε με νόημα πως αυτό «πρακτικά θα σήμαινε ότι ένας μέτοχος -το ΤΧΣ- αναλαμβάνει όλες τις ζημίες και ο άλλος μέτοχος -ο ιδιωτικός τομέας- όλα τα κέρδη». Σημειωτέον ότι η συνολική αρνητική καθαρή θέση των συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται στα περίπου 8 δισ. ευρώ. Καθαρή θέση είναι ένας τρόπος μέτρησης της αξίας μιας επιχείρησης, υπολογίζεται, δε, αφαιρώντας από το Ενεργητικό τις Υποχρεώσεις της.

Συντελεστής αποτίμησης

Στέλεχος της ΕΕΤ παραδέχεται πως οι ιδιώτες επενδυτές δύσκολα θα σπεύσουν να αγοράσουν νέες μετοχές, εάν μέρος των χρημάτων τους χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί η αρνητική θέση των τραπεζών. Πρακτικά κάτι τέτοιο θα ωθούσε το συντελεστή αποτίμησής τους πάνω από τη μονάδα, σε σχέση με ανταγωνίστριες τράπεζες της νότιας Ευρώπης που διαπραγματεύονται περίπου 0,7 φορά τη λογιστική τους αξία (σ.σ. το πηλίκο των ιδίων κεφαλαίων προς τον αριθμό των μετοχών).

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών θεωρούσε μεν πιθανή την προοπτική σιωπηρής παράτασης (για τις αυξήσεις κεφαλαίου), αλλά για μερικές εβδομάδες, σε καμία όμως περίπτωση μέχρι τον... Σεπτέμβριο, που είχε ζητήσει η Εθνική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Επενδυτικά κεφάλαια
Για το ίδιο θέμα
Ερχονται επενδυτές... βουλιάζει το χρηματιστήριο
Πού σκοντάφτει η ανακεφαλαιοποίηση
ΤτΕ: Επιτακτική ανάγκη η συγκέντρωση και κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος
Αδιέξοδο ΟΤΟΕ-Τραπεζιτών για τις κλαδικές συμβάσεις
Ανακεφαλαιοποίηση: Παζάρι τρόικας με 4 «συστημικές» τράπεζες
«Φρένο» στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω ESM
Διαφωνούν Ντράγκι και Σόιμπλε για τη «συστημική σημασία» της Κύπρου
Επιπλοκές στο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ιδιωτική ασφάλιση
Στη μέγκενη 1,7εκατ. ανασφάλιστα Ι.Χ.
Καύσιμα
Αργησαν αλλά υπέγραψαν για έλεγχο της βενζίνης
Διαχείριση απορριμμάτων
Νέα «καμπάνα» για τις παράνομες χωματερές
Νέο καπέλο 50 ευρώ έως 100 ευρώ ετησίως για τα σκουπίδια
Αντικίνητρο για να σταματήσει η σημερινή κατάσταση
Γεωργία
Κερδισμένοι, κτηνοτρόφοι και νέοι παραγωγοί
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Οι βιομηχανικοί δείκτες σνομπάρουν τις περικοπές
Οδικό δίκτυο
22 χρόνια για 10,2 χλμ. δρόμου
ΟΑΣΑ
Τα υπουργεία κλείνουν την «τρύπα» με ΟΑΣΑ
ΔΕΗ
Με απεργία απειλεί η ΓΕΝΟΠ αν δεν υπογραφεί το νέο έργο της Πτολεμαΐδας
Δικαιοσύνη
Αναστολή διώξεων για παλιά χρέη, οφειλές
Ανεργία
Η Ευρώπη στην... ανεργία της
Τράπεζες
Η συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου αγχώνει τους τραπεζίτες
ΟΣΕ
Το 2015 έτοιμο το εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στο Θριάσιο