Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η τρόικα επιμένει

Χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους στόχους και ημερομηνίες, ώστε να αποσύρουν από το τραπέζι τις απολύσεις, αναμένεται να ζητήσουν στο σημερινό τους ραντεβού οι επικεφαλής της τρόικας από τον Α. Μανιτάκη.

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη φωτογραφία ο αντικαταστάτης του Τόμσεν, Μαρκ Φλάναγκαν Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Στη φωτογραφία ο αντικαταστάτης του Τόμσεν, Μαρκ Φλάναγκαν Οι ελεγκτές περιμένουν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να τους παρουσιάσει το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για τα τρία ορόσημα της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, που είναι ο προγραμματισμός για το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων έως το τέλος του 2014, οι αλλαγές στο οργανόγραμμα των υπουργείων και ο σχεδιασμός για τους 60.000 υπαλλήλους που επηρεάζονται από τη νέα δομή των υπουργείων.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση της ότι ο σχεδιασμός που έχει πραγματοποιηθεί από πλευράς της απομακρύνει την πιθανότητα των απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι «το θέμα των απολύσεων δεν τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών».

Πηγές που μετείχαν στη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με τους κκ. Στουρνάρα, Σταϊκούρα, Μαυράγανη, Θεοχάρη, Τσακλόγλου, Μέργο ανέφεραν ότι «το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, υπάρχει αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει. Στη συνάντηση δεν πάρθηκαν αποφάσεις, αλλά παρουσιάστηκε όλη η βεντάλια των θεμάτων που θα συζητηθούν στις επιμέρους συζητήσεις».

Πέραν του περιορισμού των υπαλλήλων στο Δημόσιο, οι επικεφαλής της τρόικας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία των μεταρρυθμίσεων του φοροελεγκτικού σχεδιασμού, αλλά και για την ανεργία. Η τρόικα έδωσε έμφαση στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, αναγνωρίζοντας πλέον την κοινωνική διάσταση που έχει λάβει το φαινόμενο και δηλώνοντας την πρόθεσή της να βρεθούν λύσεις, χωρίς όμως να υπάρξει δημοσιονομικό κόστος, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους που είναι διαθέσιμοι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσαν και στο θέμα της ενότητας στη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και της ανεξαρτησίας της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας, αν και δεν έθεσαν στη χθεσινή συνάντηση το θέμα της έκθεσης του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταδεικνύει την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την έκθεση ως «μπούσουλα» για τις αλλαγές που η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης:

* Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με τον Απρίλιο να θεωρείται ο πιο κρίσιμος μήνας, καθώς τότε λήγει η διαγωνιστική διαδικασία για ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Για τους δανειστές μας θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά έχει καθυστερήσει στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων και αναμένουν το επόμενο χρονικό διάστημα για να δουν κατά πόσον θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.

* Για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς και την πορεία των εκτιμήσεων για το 2013, αν και ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για την πορεία των εσόδων, οι ελεγκτές γνωρίζουν ότι το 2013 έχει μπει «με το αριστερό» όσον αφορά τις εισπράξεις από τα κρατικά ταμεία. Παράλληλα, ξέρουν ότι δεν έχει επιτευχθεί κανένας στόχος στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, απ' όπου και ζητούν άμεσα αποτελέσματα.

* Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τέθηκε στο τραπέζι, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται από ελληνικής πλευρά ότι ζητήθηκε η παράταση του προγράμματος. Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο άνοιξε τη κουβέντα για τις αλλαγές στους φόρους που δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι επαφές της τρόικας με τους υπουργούς θα συνεχιστούν ολόκληρη την εβδομάδα. Πιθανότατα την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους τρεις επικεφαλής στο Μέγαρο Μαξίμου και την ερχόμενη Κυριακή, μετά και την τρίτη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα, εκτός απροόπτου, οι ελεγκτές θα ολοκληρώσουν την επίσκεψή τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Δήθεν διαπραγματεύσεις

Τρόπους για την επικοινωνιακή διαχείριση της χρεοκοπίας του μνημονιακού «μονόδρομου» θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αναζητούν στην κυβέρνηση «προβάλλοντας ότι δήθεν διαπραγματεύονται επιμέρους ζητήματα».

«Ετοιμάζουν απολύσεις στο Δημόσιο και νέα μέτρα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μετά την υστέρηση των εσόδων και τη μη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη φοροδιαφυγή: «Βρίσκεται σε διάφορες λίστες των "ημετέρων" της διαπλοκής».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι επιβεβαιώνεται η όλο και πιο σκληρή πολιτική του Μνημονίου, που σκοπεύει να «υλοποιήσει η καταστροφική συγκυβέρνηση Σαμαρά».

Επισημαίνει ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεπουλήσει «όσο όσο και όπως όπως» κερδοφόρους οργανισμούς όπως ο ΟΠΑΠ, αλλά και στρατηγικούς τομείς όπως το νερό. Επαναλαμβάνει ότι υπάρχει άλλος δρόμος, με τη δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης των «αναξιόπιστων και επικίνδυνων».

ΚΚΕ: Επιτάχυνση βάρβαρων μέτρων

Ως «τραγικό αστείο» χαρακτηρίζει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τα περί επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Διαπραγμάτευση προς όφελος του λαού μέσα στην Ε.Ε. και με τα μονοπώλια δεν υπάρχει», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και θεωρούν ότι διαπραγματεύσεις γίνονται «όχι για να ανακουφιστεί ο λαός, αλλά για το πώς θα γίνουν πιο αποτελεσματικά και πώς θα επιταχυνθούν τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του».

Το ΚΚΕ επαναφέρει την πρόταση για άμεση κατάργηση της φορολογίας στα καύσιμα, όπως και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Στο τραπέζι και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Σε πολιτική διαπραγμάτευση οδηγείται το θέμα της πάγιας ρύθμισης των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι το 2020 (100 δόσεις) κατά τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Τα τεχνικά κλιμάκια στους τελευταίους ελέγχους που διενήργησαν την περασμένη εβδομάδα τάχθηκαν κατά της πάγιας ρύθμισης οφειλών, γιατί, όπως είπαν, «επιβραβεύει τους κακοπληρωτές και στέλνει λάθος μήνυμα στην αγορά». Ηδη το πρώτο δίμηνο του νέου έτους παρατηρείται μια υστέρηση στα έσοδα των Ταμείων της τάξης του 12%, η οποία, σύμφωνα με στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οφείλεται στη σεναριολογία περί «νέας ρύθμισης στις οφειλές».

Να σημειωθεί ότι τα χρέη προς το ΙΚΑ υπερβαίνουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ τουλάχιστον το 50% των ασφαλισμένων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων αδυνατεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές.

Η διαπίστωση των τεχνικών κλιμακίων ως προς την πορεία εσόδων, πάντως, ήταν ότι «κινούνται εντός των στόχων», με μοναδικό «κόκκινο σημείο» την υστέρηση στα έσοδα των Ταμείων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, όπου έπεσαν έξω κατά 400 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 17% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2011 και τον Δεκέμβριο κατά 22%.

Οσον αφορά το θέμα των μισθών σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, θα αξιολογηθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο. Δηλαδή, δεν αναμένεται να τεθεί επί του παρόντος θέμα περαιτέρω μείωσης των κατώτατων μισθών.

Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας στο θέμα αυτό είναι η νομοθετική ρύθμιση για τον προσδιορισμό των κατώτατων μισθών από το κράτος, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τέλος Μαρτίου.

Ο νέος «Μηχανισμός για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού» θα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

1 Τη διεύρυνση του πεδίου διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων εκτός του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων). Υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο κατατεθειμένο στη Βουλή.

2 Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας για τον προσδιορισμό των κατώτατων μισθών.

3 Τη βούληση των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή θα καταγράφεται κάθε φορά.

4 Την αποτίμηση των στοιχείων των επιστημονικών φορέων και της Τραπέζης της Ελλάδος για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Δημόσιος Τομέας
Τρόικα
Σχετικά θέματα: Τρόικα
ΣΥΡΙΖΑ: Δήθεν διαπραγματεύσεις
ΚΚΕ: Επιτάχυνση βάρβαρων μέτρων
Στο τραπέζι και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Η τρόικα επιμένει
ΣΥΡΙΖΑ: Δήθεν διαπραγματεύσεις
ΚΚΕ: Επιτάχυνση βάρβαρων μέτρων
Στο τραπέζι και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
ΠΑΣΟΚ
Αμφιβολίες στη βάση παρά τα σόου και τις ρητορείες
Νέο «όχι» Κουβέλη
Τοποθετήσεις προβεβλημένων στελεχών και αποστάσεις από την ηγεσία
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αφήνουν τα δύσκολα για αργότερα
Κύπρος
Η Κύπρος στη δίνη της φημολογίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πρώτη δίκη Τσοχατζόπουλου
Νέα Δημοκρατία
Σε τροχιά συνεδρίου και η Ν.Δ.
Κομισιόν
«Παρανοϊκή» Κομισιόν
ΚΚΕ
Διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων βλέπει η Παπαρήγα
Αριστερά
Διεθνής συνάντηση κομμάτων της Αριστεράς
ΜΜΕ
«Εφυγε» ο Ανδρέας Αναγνώστου
Άλλες ειδήσεις
«Απαράδεκτη απόφαση»