Έντυπη Έκδοση

Στο τραπέζι και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Σε πολιτική διαπραγμάτευση οδηγείται το θέμα της πάγιας ρύθμισης των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι το 2020 (100 δόσεις) κατά τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Τα τεχνικά κλιμάκια στους τελευταίους ελέγχους που διενήργησαν την περασμένη εβδομάδα τάχθηκαν κατά της πάγιας ρύθμισης οφειλών, γιατί, όπως είπαν, «επιβραβεύει τους κακοπληρωτές και στέλνει λάθος μήνυμα στην αγορά». Ηδη το πρώτο δίμηνο του νέου έτους παρατηρείται μια υστέρηση στα έσοδα των Ταμείων της τάξης του 12%, η οποία, σύμφωνα με στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οφείλεται στη σεναριολογία περί «νέας ρύθμισης στις οφειλές».

Να σημειωθεί ότι τα χρέη προς το ΙΚΑ υπερβαίνουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ στον ΟΑΕΕ τουλάχιστον το 50% των ασφαλισμένων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων αδυνατεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές.

Η διαπίστωση των τεχνικών κλιμακίων ως προς την πορεία εσόδων, πάντως, ήταν ότι «κινούνται εντός των στόχων», με μοναδικό «κόκκινο σημείο» την υστέρηση στα έσοδα των Ταμείων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, όπου έπεσαν έξω κατά 400 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 17% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2011 και τον Δεκέμβριο κατά 22%.

Οσον αφορά το θέμα των μισθών σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, θα αξιολογηθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2014, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο. Δηλαδή, δεν αναμένεται να τεθεί επί του παρόντος θέμα περαιτέρω μείωσης των κατώτατων μισθών.

Η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας στο θέμα αυτό είναι η νομοθετική ρύθμιση για τον προσδιορισμό των κατώτατων μισθών από το κράτος, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τέλος Μαρτίου.

Ο νέος «Μηχανισμός για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού» θα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

1 Τη διεύρυνση του πεδίου διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων εκτός του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων). Υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο κατατεθειμένο στη Βουλή.

2 Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας για τον προσδιορισμό των κατώτατων μισθών.

3 Τη βούληση των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή θα καταγράφεται κάθε φορά.

4 Την αποτίμηση των στοιχείων των επιστημονικών φορέων και της Τραπέζης της Ελλάδος για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Κύριο θέμα
Η τρόικα επιμένει
Σχετικά θέματα: Τρόικα
Η τρόικα επιμένει
ΣΥΡΙΖΑ: Δήθεν διαπραγματεύσεις
ΚΚΕ: Επιτάχυνση βάρβαρων μέτρων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Η τρόικα επιμένει
ΣΥΡΙΖΑ: Δήθεν διαπραγματεύσεις
ΚΚΕ: Επιτάχυνση βάρβαρων μέτρων
Στο τραπέζι και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
ΠΑΣΟΚ
Αμφιβολίες στη βάση παρά τα σόου και τις ρητορείες
Νέο «όχι» Κουβέλη
Τοποθετήσεις προβεβλημένων στελεχών και αποστάσεις από την ηγεσία
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αφήνουν τα δύσκολα για αργότερα
Κύπρος
Η Κύπρος στη δίνη της φημολογίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πρώτη δίκη Τσοχατζόπουλου
Νέα Δημοκρατία
Σε τροχιά συνεδρίου και η Ν.Δ.
Κομισιόν
«Παρανοϊκή» Κομισιόν
ΚΚΕ
Διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων βλέπει η Παπαρήγα
Αριστερά
Διεθνής συνάντηση κομμάτων της Αριστεράς
ΜΜΕ
«Εφυγε» ο Ανδρέας Αναγνώστου
Άλλες ειδήσεις
«Απαράδεκτη απόφαση»