Έντυπη Έκδοση

«Οι μισθοί θα υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ το μήνα»

Το όφελος της ελληνικής κοινωνίας από τους υδρογονάνθρακες θα είναι πολλαπλό, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο:

«Τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη μόνο από την περιοχή που δόθηκε προς έρευνα, δηλαδή τα 225.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κυμαίνονται πάνω από τα195 δισ. δολ. που δήλωνε ο καθηγητής Μανιάτης πριν τελειώσουν οι έρευνες της PGS (τώρα είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι από τις αισιόδοξες προβλέψεις μας), έως τα 270 δισ. δολ. της τριανδρίας Κονοφάγου-Λυγερού- Φώσκολου, έως τα 320 δισ. δολ. που επιμένω εγώ. Αυτά τα έσοδα είναι μόνο από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και δεν συμπεριλαμβάνουν τα έσοδα από τους φόρους των ανθρώπων που θα εργαστούν στον τομέα των υδρογονανθράκων ούτε τα έσοδα που θα πάρουν οι περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων νήσων. Το άθροισμα θα είναι τουλάχιστον κοντά σε αυτό που λέει η Deutcshe Bank: 600 δισ. δολ.». Και προσθέτει:

«Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα υπερβούν τις 500.000, για όσους έχουν εμπειρία και σχέση με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, με μισθούς που θα υπερβαίνουν κατά πολύ τα 2.000 ευρώ το μήνα. Ρωτήστε τις αποδοχές των υπαλλήλων των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Ενεργειακή Αιγαίου, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ».

- Οχι λίγοι κρούουν κώδωνα κινδύνου για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τι κίνδυνοι υπάρχουν και σε τι βαθμό;

«Οι επιπτώσεις θα είναι πάρα πολύ μικρές, πάντα με βάση τις γνώσεις της Περιβαλλοντικής Χημείας και τη μέχρι τούδε εμπειρία μου. Η διαλυτότητα του μεθανίου στο νερό είναι απειροελάχιστη -33 ppm- και γι' αυτό διαφεύγει υπό τη μορφή φυσαλίδων στην ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η συμπεριφορά όλων των αερίων στο νερό. Γύρω από τη Γαύδο, σύμφωνα με στοιχεία από ψαράδες της Γαύδου και των Σφακίων, υπάρχουν 7 περιοχές που βγάζουν φυσικό αέριο για χιλιάδες χρόνια. Στο νότιο μέρος της Γαύδου, στις Ασπες, βγαίνει φυσικό αέριο και σε αυτές τις περιοχές τα ιταλικά καΐκια κάθε χρόνο πιάνουν περίπου 600 τόνους γαρίδες, τις μεγαλύτερες γαρίδες της Μεσογείου, που τις πουλούν σε Ισπανία και Ιταλία προς 45 ευρώ το κιλό.

»Γνωρίζετε για πόσα χρόνια βγαίνει φυσικό αέριο κάτω από την Κρήτη; 10.000 αιώνες. Ναι, 10.000 αιώνες. Αυτό λένε η γεωλογία και οι δημοσιεύσεις των ξένων επιστημόνων που δουλεύουν κάτω από την Κρήτη για περισσότερο από 20 χρόνια. Επαθαν τίποτε τα ψάρια της Κρήτης;

»Εγώ και πολλοί συνάδελφοί μου προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 1,5 εκατ. άνεργοι Ελληνες, να σηκώσουμε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, διότι σήμερα 3,8 εκατ. Ελληνες ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, να σταματήσουμε τις αυτοκτονίες που έχουν υπερβεί τις 3.000, να σταματήσουν οι Ελληνες, αυτός ο περήφανος λαός, να πηγαίνει στα σκουπίδια για να βρει κάτι να φάει, να σταματήσει η μεταναστευτική αιμορραγία των νέων Ελλήνων και το κόψιμο των μισθών και συντάξεων.

»Με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και της γεωργίας, δηλαδή την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα που οι κυβερνήσεις τον έθαψαν τα τελευταία 30 χρόνια, όλα τα προβλήματά μας θα λυθούν. Αν υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα υπάρχουν και λύσεις. Για αυτό έχουμε και τα τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Για να δίνουνε λύσεις. Εδώ ο άνθρωπος έφτασε στο φεγγάρι και δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε κάποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΑΟΖ
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Κύριο θέμα
320 δισ. δολάρια και 500.000 θέσεις εργασίας
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
320 δισ. δολάρια και 500.000 θέσεις εργασίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
«Τράπεζα» μοσχευμάτων ιδρύει το ΚΑΤ
Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Οκτώ αποτρόπαια εγκλήματα μιας εικοσιπενταετίας
Τη σκότωσε επειδή του... άρεσε
Εκοψε τη γυναίκα του 16 κομμάτια
«Πρόλαβα και τους ξέκανα πρώτος»
Βίασε και σκότωσε το εξάχρονο παιδί του
Πριόνισε το γιο του
Περιέφερε το κεφάλι της στα σοκάκια του χωριού
Ο «δράκος με το σιδεροπρίονο»
Λάρισα
Μάχη για να ζήσει δίνει ακόμη ο τρίτος φοιτητής
Συγκλονισμένη η κοινωνία των Χανίων για την τραγωδία στη Λάρισα
Ρεπορτάζ
Ως Ρουμάνος, στα αζήτητα Σαν Σουηδός, στα υπ' όψιν
Ιδιωτικοποιήσεις
Πουλάνε για 5 εκατ. παρθένα γη του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα
Ορυκτός πλούτος
Θρακιώτικο «όχι» για τα μεταλλεία χρυσού στον Εβρο
Εκπαίδευση
«Οχι» στο λουκέτο του Γενικού Τμήματος
Ορυτκός πλούτος
Οι χρυσές δουλειές προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες
Σωφρονιστικό σύστημα
Από Αλβανό κρατούμενο πέρασαν χειροβομβίδες και πιστόλι
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
320 δισ. δολάρια και 500.000 θέσεις εργασίας
«Οι μισθοί θα υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ το μήνα»
Άλλες ειδήσεις
«Δεν γίνεται στα Καμίνια προσηλυτισμός μαθητών από τη Χρυσή Αυγή»