Έντυπη Έκδοση

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟ 9ο ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ «ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ.»

Αμφιβολίες στη βάση παρά τα σόου και τις ρητορείες

Προβληματισμένη αποχώρησε η πλειονότητα των συνέδρων, ιδίως οι νέοι, χθες βράδυ από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μετά την αυλαία του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Κάποιοι αποθέωσαν τον Γιώργο Παπανδρέου Κάποιοι αποθέωσαν τον Γιώργο Παπανδρέου Δεν συμμερίζονταν την αισιοδοξία της ηγετικής ομάδας και προσωπικά του Ευ. Βενιζέλου που έκανε λόγο για «ολική επαναφορά» του ΠΑΣΟΚ.

Δεν τους άρεσε το σκηνοθετημένο πάρτι το Σάββατο το απόγευμα και η εικόνα της εισόδου του Γ. Παπανδρέου με μερικές δεκάδες συνέδρους να τον χειροκροτούν και τις κάμερες να τον ακολουθούν ως... θριαμβευτή. Δεν καλύφθηκαν από τις τοποθετήσεις και τις αποφάσεις που ναι μεν ξεκαθάρισαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει και θα διευρύνει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά δεν είναι βέβαιοι ότι όταν έρθει η στιγμή θα πει ξεκάθαρο «όχι» σε νέα μέτρα, ότι θα ζητήσει άμεσα επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης συνεργασίας και, πολύ περισσότερο, επαναπροσδιορισμό του προγράμματος της λιτότητας. Ακόμα, ενώ πολλοί θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ακολουθήσει το δρόμο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, δυσαρεστήθηκαν από την πρώτη απάντηση της ΔΗΜΑΡ και του Φώτη Κουβέλη.

«Αισθάνομαι, συναισθάνομαι και καταλαβαίνω τους απλούς ανθρώπους που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης και ήρθαν να πούνε τις αγωνίες τους. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την αντιφατική στάση των στελεχών που πήραν μέρος σε καθοριστικές αποφάσεις, που πρωταγωνίστησαν στο κόμμα και την κυβέρνηση και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο», είπε το Σάββατο ο κ. Βενιζέλος, δείχνοντας ότι οι αποστάσεις που πήρε την Παρασκευή από τον Γ. Παπανδρέου θα συνεχιστούν. Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε σχεδόν τη διεύρυνση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, και απαντώντας σε όσους του ζήτησαν να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά, απάντησε: «Θα ήταν παράδοξο το ΠΑΣΟΚ, με όσα τράβηξε, να χαρίσει την κυβέρνηση στη Ν.Δ. Είναι υποκριτικός ο φόβος όσων λένε ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται ουρά της Ν.Δ. ενώ προτείνουν μια πολιτική που μας καθιστά ουρά του ακραίου λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ».

Γνωρίζοντας την αρνητική απάντηση Κουβέλη, ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στην πρόταση για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς και την κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές: «Η πρότασή μας αφορά και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Να γίνουν δύο πόλοι αντί για τρεις, ένας συντηρητικός και ένας προοδευτικός», είπε. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι η φράση του «δεν απολαμβάνω την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και προέδρου του ΠΑΣΟΚ ώστε με απόσταση ψυχική να μπορώ να εγγυηθώ το συλλογικό και συμμετοχικό χαρακτήρα της παράταξης» είναι το πρώτο βήμα μιας ξεκάθαρης δήλωσης στο μέλλον ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για το δικό του ρόλο εάν υπάρξει ανταπόκριση από τη ΔΗΜΑΡ, τις πολιτικές κινήσεις και τα πρόσωπα.

«Να τος, να τος ο πρωθυπουργός»

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, κυριάρχησε, παρά τη θέληση του κ. Βενιζέλου και των συνεργατών του, η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Γνωστοί «παπανδρεϊκοί» είχαν ετοιμάσει... θριαμβευτική υποδοχή, το γεγονός δε ότι στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ κυριάρχησαν οι εικόνες με συνέδρους (σ.σ. και μη συνέδρους) να επευφημούν τον Γ. Παπανδρέου «πάγωσε» την πλειονότητα του συνεδρίου, που περίμενε να κυριαρχήσουν τα μηνύματα περί ανανέωσης, ανασυγκρότησης κ.λπ. Είναι τουλάχιστον περίεργο αλλά πραγματικό το ότι πέραν των συνθημάτων «Να τος, να τος ο πρωθυπουργός» και «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό» κάποιοι φώναζαν «Γιώργο, γύρνα πίσω».

«Ολοι μιλάνε για ανανέωση, αλλά κανένας δεν θέλει να φύγει από το κάδρο. Να μη φύγουμε από το συνέδριο δύο κόμματα, το εκλεγμένο και οι αυλές. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αλλά τι θέση έχει στην κοινωνία; Δεν μπορεί να εκφράζεται από όσους έχασαν την έξωθεν καλή μαρτυρία, που βρέθηκαν με εύκολο χρήμα», έλεγε λίγο αργότερα από το βήμα ένα νέο στέλεχος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που, αν και πολιτικός φίλος του Ευ. Βενιζέλου, πρωτοστάτησε, μαζί με τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο και άλλα νέα στελέχη βουλευτές και μη, για να τεθεί το μέτρο εκλογής για τη νέα κεντρική επιτροπή στο 10% και όχι στο 30%, που για κάποιους ευνοούσε για άλλη μία φορά τη μάχη των μηχανισμών, αλλά για άλλους ήταν ο τρόπος να διασφαλιστεί ότι δεν θα επικρατήσουν οι παρέες ενώ θα υπάρξει καθαρή πλειοψηφία και καθαρή μειοψηφία μετά την ψηφοφορία. Τελικά, με παρέμβαση του Θ. Μωραΐτη αλλά και άλλων στελεχών, το μέτρο συμφωνήθηκε στο 20%, διά ανατάσεως των χειρών και αφού για περίπου ένα τέταρτο επικράτησε σύγχυση.

Οι νέοι, πάντως, κατάφεραν να περάσουν την απόφαση για να υπάρξει ασυμβίβαστο ανάμεσα στα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τους προέδρους και διοικητές οργανισμών. Επειτα από όλα αυτά, η Ιπποκράτους άφηνε να διαρρεύσει ότι είναι απολύτως ικανοποιημένη από τις διαδικασίες και κυρίως για το ότι τέθηκαν τα πολιτικά πάνω από τα οργανωτικά και διαδικαστικά. Χθες το μεσημέρι, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «το συνέδριο ήταν πράγματι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός που έστειλε καθαρά μηνύματα για τη διακυβέρνηση του τόπου, το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και την πρόταση για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο βήμα Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο βήμα

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνέδρια
ΠΑΣΟΚ
Σχετικά θέματα: ΠΑΣΟΚ
Νέο «όχι» Κουβέλη
Τοποθετήσεις προβεβλημένων στελεχών και αποστάσεις από την ηγεσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Η τρόικα επιμένει
ΣΥΡΙΖΑ: Δήθεν διαπραγματεύσεις
ΚΚΕ: Επιτάχυνση βάρβαρων μέτρων
Στο τραπέζι και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
ΠΑΣΟΚ
Αμφιβολίες στη βάση παρά τα σόου και τις ρητορείες
Νέο «όχι» Κουβέλη
Τοποθετήσεις προβεβλημένων στελεχών και αποστάσεις από την ηγεσία
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αφήνουν τα δύσκολα για αργότερα
Κύπρος
Η Κύπρος στη δίνη της φημολογίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πρώτη δίκη Τσοχατζόπουλου
Νέα Δημοκρατία
Σε τροχιά συνεδρίου και η Ν.Δ.
Κομισιόν
«Παρανοϊκή» Κομισιόν
ΚΚΕ
Διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων βλέπει η Παπαρήγα
Αριστερά
Διεθνής συνάντηση κομμάτων της Αριστεράς
ΜΜΕ
«Εφυγε» ο Ανδρέας Αναγνώστου
Άλλες ειδήσεις
«Απαράδεκτη απόφαση»