Έντυπη Έκδοση

Μουσικά δρώμενα

Οι Opera Chaotique επιστρέφουν ανανεωμένοι στο Faust (Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, τηλ. 210-3234095) για να παρουσιάσουν μια παράσταση καμπαρέ, εντάσσοντας στην παράσταση και το ντεμπούτο τους album «Death of the Phantom of the Opera».

Ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου Ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου Στις μουσικές επιρροές του σχήματος συγκαταλέγονται οι alternative pop rock μουσικές, οι αφρικανικοί ρυθμοί, καθώς και η παραδοσιακή jazz blues της Νέας Ορλεάνης.

* «1789» - Μια όπερα του Ευάγγελου Κοκκόρη σε πρώτη παρουσίαση. Η Μαριάν αφηγείται τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν από τις παραμονές του Ιουνίου του 1789 μέχρι τον απαγχονισμό των πρωταγωνιστών της Γαλλικής Επανάστασης. Το παρελθόν και το παρόν βρίσκονται σε διαλεκτική σχέση, επηρεάζοντας το ένα το άλλο. Η ιστορία που ξετυλίγεται είναι κάτι περισσότερο από μια απλή παράθεση γεγονότων και σίγουρα δεν απέχει πολύ από το παρόν. Το «1789» παρουσιάζει την προβληματική της Γαλλικής Επανάστασης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το μύθο της και παραπέμποντας στις σύγχρονες κοινωνικές δομές. Συμμετέχουν η Ορχήστρα Δωματίου και η Χορωδία του Ωδείου Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41, Αθήνα, τηλ. 210-3634000). Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συμμετέχουν καθηγητές, απόφοιτοι μονωδίας, καθώς και φίλοι και συνεργάτες του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.

Η τραγουδίστρια Ρίτα Αντωνοπούλου Η τραγουδίστρια Ρίτα Αντωνοπούλου * Παρουσιάζοντας μια αντιπροσωπευτική επιλογή της 45χρονης θητείας του στο έντεχνο τραγούδι και σε ορχηστρικά κομμάτια του θεάτρου και της τηλεόρασης, ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου δίνει μία μόνο συναυλία με τίτλο «Σ' αυτή τη χώρα των θαυμάτων» τη Δευτέρα στις 8.30 μ.μ. στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210-8938100).Με τους τραγουδιστές Μανώλη Μητσιά, Χρήστο Θηβαίο, Μίλτο Πασχαλίδη, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ηρώ Σαΐα και οκταμελή ορχήστρα, θα ξεναγήσει τους θεατές σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

* Απόψε στο χώρο του Βυρσοδεψείου, ο Τηλέμαχος Μούσας συνθέτει μουσική, ο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης διαβάζει από τον «Διασυρμό» (εκδόσεις Εστία), ο Θάνος Σταθόπουλος από το «Αυτόματο» (εκδόσεις Γαβριηλίδης), ενώ ο Γιώργος Σπανός δίνει το τέμπο.

* Η έκθεση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. 2310-895800) διαμορφώνεται σε τρεις ενότητες και προσεγγίζει τη μουσική ως ένα στοιχείο παιδείας που ενδυναμώνει τους θεσμούς της δημοκρατίας και της συμμετοχής στα κοινά. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει αρχικά τους ήρωες Θησέα, Ηρακλή, Αχιλλέα και Πάρι ως πρότυπα του μορφωμένου μουσικά ήρωα, στη συνέχεια τη μουσική εκπαίδευση των νέων ως συστατικό της διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης και του ηθικού χαρακτήρα του μελλοντικού Αθηναίου πολίτη, και, τέλος, τη μουσική συνοδεία κατά τη σωματική άσκηση στην παλαίστρα. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στη συμμετοχή των νέων της πόλης στις εκδηλώσεις του Δήμου, όπως στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές, τους μουσικούς αγώνες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις, και στα Εν Αστει Διονύσια και στο θέατρο ως παιδεία της πόλης. Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τον μορφωμένο μουσικά Αθηναίο και τη μορφωμένη Αθηναία. Οι ενότητες αναπτύσσονται μέσα από κείμενα, εκμαγεία αρχαιολογικών ευρημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα και φωτογραφικές αναπαραγωγές εικονογραφικού υλικού από πολλά μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

* Το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-3418550) φιλοξενεί την έκθεση «Unexposed». Η έκθεση, που επιμελείται η Fery Malek-Madani, περιλαμβάνει 70 έργα νέων εικαστικών, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 400 καλλιτέχνιδες με κριτήριο να ζουν μόνιμα στο Ιράν, να έχουν γεννηθεί μεταξύ 1971 και 1991 και να έχουν τουλάχιστον μια ατομική έκθεση στο βιογραφικό τους. Η επιλογή έγινε με γνώμονα την ελευθερία έκφρασης και οι εικαστικοί συμμετέχουν με ζωγραφική, video και κατασκευές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Οδηγός για εκδηλώσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Μάθημα αντιρατσιστικής ανθρωπιάς
Κριτική θεάτρου
Νεανικές απόπειρες σε ολισθηρό ρεαλισμό
Κινηματογράφος
«Μου θυμίζει τη γιαγιά μου»
Μουσεία
Ενας Αλέξανδρος στην Πομπηία
Ενας Ελληνας στις υπηρεσίες των Αιγυπτίων
Ψηφιακά Μέσα
Πιο ξεκούραστη η ανάγνωση των e-books, για ηλικιωμένους
Βιβλίο
Ο Ναμπόκοφ ξανά στα βιβλιοπωλεία
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Δήμος Παλλήνης εκπέμπει SOS
Άλλες ειδήσεις
Ο κίτρινος κλόουν και η πολική χιονοθύελλα