Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΝΤΟΥ ΤΣΙΓΟΥΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ

Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κίνας περνά από την Ελλάδα

Αισιόδοξος για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας παρουσιάζεται ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Ντου Τσιγούν, που «βλέπει» νέες δεκαετίες λαμπρής σινοελληνικής συνεργασίας και εκτιμά ότι ο δρόμος της Κίνας στα Βαλκάνια μπορεί να περάσει από την Ελλάδα.

Υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη του Πεκίνου στην Ευρώπη αλλά και την αναγκαιότητα της διευθέτησης της κρίσης χρέους με τη σωστή ισορροπία στο δίπολο «λιτότητα-ανάπτυξη», ο Κινέζος πρέσβης λέει στην «Ε» ότι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και όχι μόνο, τουρισμός, εξαγωγές παραδοσιακών προϊόντων, είναι «τα δυνατά χαρτιά» της Ελλάδας που ενδιαφέρουν την Κίνα, και μπορούμε να τα υπερ-αξιοποιήσουμε εάν υιοθετήσουμε τη στάση «σκληρή δουλειά χωρίς κενά λόγια».

- Το Πεκίνο επιθυμεί τη σταθερότητα στην Ευρώπη, την πρώτη αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές, και έχει συνεισφέρει περισσότερα από 40 δισ. δολάρια στο ΔΝΤ για να ενισχυθούν τα πακέτα διάσωσης. Είστε ευχαριστημένοι με τις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές χώρες και τις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι σήμερα; Γιατί οι λαοί της Ευρώπης φαίνεται ότι δεν αντέχουν άλλο τη λιτότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ιταλικές εκλογές...

«Η Κίνα στηρίζει την ευρωπαϊκή ενοποίηση και πιστεύουμε ότι μια ενωμένη, σταθερή και ευημερούσα Ευρώπη βρίσκεται στον πυρήνα της παγκόσμιας ανάπτυξης. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση χρέους στηρίζουμε τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών για την ανάκαμψη. Στηρίζουμε τα μέτρα του ΔΝΤ και τα χρονοδιαγράμματα και συνεισφέρουμε στο ταμείο για την καταπολέμηση της κρίσης, όμως πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των μέτρων λιτότητας και της ανάπτυξης. Ακόμη και όταν άλλες χώρες ήταν απαισιόδοξες και μιλούσαν για την "κατάρρευση του ευρώ", εμείς δεν υιοθετούμε τις απαισιόδοξες σκέψεις. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω το αποτέλεσμα στην Ιταλία, γιατί είμαι διπλωμάτης τοποθετημένος σε τρίτη χώρα».

«Η Κίνα και οι Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει στην Ιωάννα Νιαώτη ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Ντου Τσιγούν «Η Κίνα και οι Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει στην Ιωάννα Νιαώτη ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Ντου Τσιγούν Πολιτική η βοήθεια

- Υπάρχουν εκτιμήσεις και δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Κίνα είναι έτοιμη να προσφέρει δάνειο στην Ελλάδα για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την κρίση.

«Η Κίνα προσπαθεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες, από την αρχή, ειδικά σε πολιτικό επίπεδο. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε δημοσιεύματα και εκτιμήσεις. Συστηματικά εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας στη χώρα και προσπαθούμε και εμπράκτως να δείχνουμε αυτή την πίστη μας. Στις επαφές μας σε πολιτικό επίπεδο με τους εταίρους μας, χώρες και ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Πεκίνο εκφράζει τη σημασία και ανάγκη σταθερότητάς της στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, όχι μόνο για την ίδια την ήπειρο αλλά για όλο τον κόσμο. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να στηρίξουμε την Ευρώπη στο δρόμο για την ανάπτυξη, γιατί έτσι στηρίζουμε την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα».

- Εξετάζει η Κίνα το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε.;

«Διεξάγονται προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ Πεκίνου και Ε.Ε. για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο Νο1 εμπορικός μας εταίρος -και οτιδήποτε νέο θα μπορούσε να διευκολύνει το εμπόριο και τη συνεργασία μας πιστεύω ότι θα προωθηθεί, γιατί θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές».

- Το Πεκίνο ενδιαφέρεται να εμβαθύνει τις σχέσεις του με τις χώρες των Βαλκανίων. Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας στο στρατηγικό σχεδιασμό του Πεκίνου;

«Εχουμε διμερείς σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες και η συνεργασία μας εξελίσσεται θετικά. Στον πυρήνα της εξωτερικής μας πολιτικής υπάρχει η τάση να ενισχύσουμε τις σχέσεις αυτές και την πολιτιστική συνεργασία, και υπάρχει ρόλος για την Ελλάδα. Παραδοσιακά η Ελλάδα είναι το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής και εάν χρησιμοποιήσουμε τους δεσμούς της, ώστε να προαχθεί και να διευρυνθεί η συνεργασία του Πεκίνου με τις χώρες των Βαλκανίων, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι. Και είμαστε σίγουροι ότι και οι βαλκανικές χώρες θα είναι εξίσου ευχαριστημένες».

Ανθεί η συνεργασία

- Πέρσι συμπληρώθηκαν 40 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας και θεωρούνται χρόνια μεγάλης προόδου στις διμερείς σχέσεις. Πώς προβλέπετε ότι θα είναι τα επόμενα 40 χρόνια που θα ακολουθήσουν;

«Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση και για ένα πράγμα είμαστε σίγουροι, ότι οι επόμενες τέσσερις δεκαετίες θα είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και θα ωθήσουν τις επενδύσεις σε νέα υψηλότερα επίπεδα. Για να μιλήσουμε για το μέλλον πρέπει να πάμε πίσω στο παρελθόν, όταν ξεκίνησαν οι διπλωματικές μας σχέσεις. Τη δεκαετία του 1970, όταν και πάλι υπηρετούσα στην πρεσβεία μας στην Αθήνα, τα μόνο προϊόντα που εξάγαμε στην Ελλάδα ήταν κάποια παιδικά παιχνίδια, ελάχιστα ρούχα, ξυπνητήρια και βερνίκια για παπούτσια. Βλέπετε πού βρισκόμαστε σήμερα. Η συνεργασία μας ανθεί σε όλα τα επίπεδα και είμαστε χαρούμενοι γιατί τα θεμέλια είναι σταθερά. Νέοι ορίζοντες συνεργασίας ανοίγονται και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα επόμενα 40 χρόνια θα είναι χρόνια ασύλληπτης προόδου».

- Οι Κινέζοι αγαπούν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Πώς μπορεί η χώρα να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός;

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση και τα τουριστικά πρακτορεία εργάζονται σκληρά για να προσελκύσουν Κινέζους τουρίστες. Και πιστεύω ότι με συντονισμένες κινήσεις θα μπορούσατε να τριπλασιάσετε το τουριστικό κύμα από την Κίνα, γιατί -βλέπετε- οι περισσότεροι Κινέζοι δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα. Το πρώτο είναι η σωστή ενημέρωση για τη χώρα σας, που είναι φιλική στους τουρίστες και εύκολα προσβάσιμη. Πρέπει να ενημερώσετε τους τουρίστες για το τι έχει η Ελλάδα να προσφέρει ως προορισμός. Τα πρακτορεία σας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καλύτερα τουριστικά πακέτα για τους Κινέζους τουρίστες, να δημιουργηθούν καλύτερες συνδέσεις μεταξύ των δημοφιλών προορισμών και να ενισχυθεί το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Μία μικρή αλλά σημαντική παρατήρηση, που κάνει τη διαφορά, είναι ότι οι Κινέζοι έχουν συνηθίσει να πίνουν βραστό νερό, οπότε πρέπει να υπάρχει ένας βραστήρας σε όλα τα καταλύματα -είναι κάτι μικρό, αλλά βοηθά τους τουρίστες να νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Επίσης θετικό θα ήταν εάν μπορούσαν τα ξενοδοχεία να έχουν κινεζικά προγράμματα στην τηλεόρασή τους και φυσικά μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι καλοί ξεναγοί που μιλούν κινεζικά και έχουν άρτια γνώση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού».

- Λαμβάνετε παράπονα στην πρεσβεία από τουρίστες που δυσκολεύονται να βγάλουν βίζα για την Ελλάδα;

«Κάποια τέτοια θέματα και παράπονα είχαμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, μέχρι και πέρσι. Τώρα η ελληνική πλευρά κάνει μεγάλη προσπάθεια και η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας έχει βελτιωθεί πολύ, δεν είναι τόσο χρονοβόρα. Βλέπουμε τα αποτελέσματα και είμαστε χαρούμενοι με αυτά».

- Ποια είναι τα ελληνικά προϊόντα που κερδίζουν στις εξαγωγές στην Κίνα;

«Εργαζόμαστε σκληρά στην πρεσβεία να προωθήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα. Εξαιρετική επιτυχία σημειώνουν οι εξαγωγές κρασιού και λαδιού στην κινεζική αγορά. Το 2012 οι εξαγωγές λαδιού αυξήθηκαν κατά 40% και του κρασιού κατά 43%. Νέες προοπτικές για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων ανοίγονται προς την Κίνα συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Τους πρώτους 10 μήνες του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα παρουσίασαν αύξηση κατά 58,67%. Σημαντικές προσπάθειες γίνονται για την εξαγωγή της φέτας, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τις γούνες από την Καστοριά».

Η Cosco

- Ποιοι είναι ελληνικοί τομείς που ενδιαφέρουν επενδυτικά την Κίνα;

«Η Cosco είναι η πιο γνωστή επένδυση και πάει πολύ καλά, όπως βλέπουμε, προς μεγάλη ικανοποίηση όλων μας. Η Cosco πραγματοποιεί συνομιλίες και με άλλες εταιρείες-κολοσσούς για να κάνει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο των προϊόντων τους στην περιοχή. Είναι σημαντική εξέλιξη που πραγματικά ελπίζουμε να ευοδωθεί. Η Κίνα και οι Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, για τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Καθώς το οικονομικό κλίμα θα βελτιώνεται, θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα».

- Θα ήταν η Ελλάδα τόσο ελκυστικός προορισμός εάν δεν ήταν στην Ευρωζώνη;

«Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικές ερωτήσεις».

- Μιλήστε μας για το ντοκιμαντέρ «Glamorous Greece».

«Πού το μάθατε; Είναι ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο συνεργάστηκαν η China Central TV (CCTV) και η ΕΡΤ. Τον περασμένο Δεκέμβριο κινεζικό συνεργείο ήρθε στην Ελλάδα και το υλικό που συγκέντρωσαν θα διαμορφωθεί σε 4 επεισόδια αφιερωμένα στην ιστορία, τον πολιτισμό, τη φυσική ομορφιά, τη φιλοξενία της Ελλάδας, αλλά και στους ταλαντούχους Ελληνες, για τους οποίους η Ελλάδα είναι υπερήφανη, και σε σημαντικά πρόσωπα στη διμερή συνεργασία μας. Θα προβληθεί σύντομα στην Κίνα στο κανάλι των ντοκιμαντέρ της CCTV, με κοινό 800 εκατ. τηλεθεατές, και στα ξένα κανάλια με τα οποία συνεργάζεται το κινεζικό δίκτυο. Θα έχει μεγάλη επίδραση».

«Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργεί με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου»

- Η Κίνα παραμένει κορυφαίος προορισμός επενδύσεων και θεωρείται η νέα υπερδύναμη. Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας της, που θα μπορούσε να υιοθετήσει η Ελλάδα;

«Η Κίνα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι εξέλιξης και μεταρρυθμίσεων και κάνει σημαντικά ανοίγματα. Η φράση-κλειδί που έχει υιοθετήσει η ηγεσία της χώρας είναι "σκληρή δουλειά και όχι κενά λόγια". Η κινεζική κυβέρνηση, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αλλά και οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν συντονισμένη προσπάθεια ώστε να είναι η χώρα ελκυστική στους ξένους επενδυτές. Κάνουμε σκληρή δουλειά για να βελτιώσουμε το περιβάλλον για τις ξένες επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό, ώστε οι επενδυτές να έχουν εμπιστοσύνη στη χώρα και να είναι χαρούμενοι όταν βρίσκονται για δουλειά εκεί. Πρέπει να αισθάνονται ότι θα πετύχουν και θα έχουν κέρδη. Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο "δεν ψηφίζουν με το χέρι, όπως οι ψηφοφόροι, αλλά με τα... πόδια", έτσι λέμε στην Κίνα, δηλαδή αναζητούν τη... σταθερότητα».

- Η Ελλάδα κατηγορείται συχνά για τη γραφειοκρατία της και τη διαφθορά, παράγοντες που αποτρέπουν τις επενδύσεις. Πώς αντιμετωπίζετε επιτυχώς το θέμα στην Κίνα;

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να μην υπάρχουν περιστατικά διαφθοράς. Γίνονται μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών για να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να κάνουμε τις διαδικασίες εύκολες και φιλικές για τους επενδυτές».

«100% σοσιαλισμός»

- Η νέα ηγεσία της Κίνας χτίζει έναν κινεζικό καπιταλισμό μακριά από τις αρχές του Μάο ή σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά;

«Στην Κίνα 100% εφαρμόζουμε σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά. Στο επίκεντρό του βρίσκεται η θεμελιώδης αρχή της ευημερίας για όλους, που αποτελεί θεμέλιο της ιδεολογίας του Κομμουνιστικού Κόμματος από τότε που ιδρύθηκε. Αυτή είναι και η στάση των νέων ηγετών της χώρας που αναδεικνύονται μέσα από τα συνέδρια του κόμματος (κάθε 5 χρόνια). Το 18ο, που ολοκληρώθηκε πέρσι το Νοέμβριο, καθόρισε την πολιτική για τα επόμενα 5 χρόνια σε μια περίοδο που η Κίνα είναι σε κρίσιμο σημείο αλλά και δραστικές αλλαγές σημειώνονται στην παγκόσμια κοινότητα. Η Κίνα θα συνεχίσει στο δρόμο του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά, που φέρνει μεταρρυθμίσεις».

- Σ' αυτό το μέλλον πώς θα χειριστεί η Κίνα το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τις κατηγορίες για κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα δυτικών εταιρειών και οργανισμών;

«Για τις κατηγορίες πρέπει να υπάρχουν στοιχεία. Ενδεχομένως ένα λάθος που γίνεται από τους φίλους μας στη Δύση είναι ότι οι κατηγορίες τους δεν βασίζονται σε στοιχεία αλλά σε στερεότυπα. Προσπαθούν να δουν τις συνήθειές μας μέσα από τα δικά τους μάτια, ή ζητούν να εφαρμοστεί στην Κίνα ένα δυτικό σύστημα, ενώ οι συνθήκες μας είναι διαφορετικές. Ειδικά για το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων, θέλω να πω ότι και η Κίνα πέφτει θύμα του κυβερνοπολέμου -είναι φαινόμενο της τεχνολογικής προόδου, και έχουμε κοινό ενδιαφέρον με Ευρώπη και ΗΠΑ να συνεργαστούμε για την πάταξή του.

Αμοιβαίος σεβασμός

- Λέτε δηλαδή ότι η Δύση έπρεπε να αντιμετωπίζει την Κίνα με μεγαλύτερη «λογική και ευαισθησία» και όχι με «περηφάνια και προκατάληψη»;

«Ελπίζουμε ότι οι φίλοι μας στη Δύση θα βλέπουν την Κίνα όπως πραγματικά είναι. Είμαστε ανοιχτοί στην κριτική γιατί μας βοηθά να βελτιωθούμε, πραγματικά είναι ανεκτίμητη βοήθεια. Ομως πολλές φορές οι άνθρωποι αγνοούν ότι η Κίνα έχει τη δική της ιστορία, πολιτισμό και παρελθόν και ζητούν από τη χώρα να λειτουργεί σύμφωνα με δυτικά πρότυπα -έτσι δεν έχεις καλά αποτελέσματα, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο. Πιστεύω ότι οι σχέσεις Δύσης και Κίνας πρέπει να κινούνται στον άξονα της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού -είναι σημαντικό να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

- Μόλις ξεκίνησε η Χρονιά του Φιδιού, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με βάση την κινεζική αστρολογία;

«Το φίδι στην κινεζική παράδοση είναι σύμβολο σοφίας, ευελιξίας, ειρήνης και επαγγελματικής και επιχειρηματικής επιτυχίας, οπότε ας είμαστε αισιόδοξοι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανάπτυξη
Κίνα
Σχετικά θέματα: Κίνα
«Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργεί με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κίνας περνά από την Ελλάδα
«Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργεί με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου»
Μάλι
Εκτέλεσαν τον αρχι-απαγωγέα
Αίγυπτος
Τον Απρίλιο ξανά η δίκη Μουμπάρακ
Ιταλία
Σύσκεψη 5 αστέρων
Περιβάλλον & οικολογία
Η ζέστη βλάπτει σοβαρά την εργασία
Μπαγκλαντές
Ο εμφύλιος ρίχνει ακόμη τη σκιά του στο Μπανγκλαντές
Πακιστάν
Και νέα έκρηξη με 45 νεκρούς στο Καράτσι
Συρία
Σκληρή αντιπαράθεση Λονδίνου - Δαμασκού
Γερμανία
«Ο δήμος θέλει την καταστροφή του Τείχους»
Ελβετία
Φρένο από τους Ελβετούς στις υπέρογκες αποζημιώσεις
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ενα βήμα πιο κοντά στον «οργανικό υπολογιστή»
Θέματα ζώων
Τελευταία ευκαιρία να σωθούν τα άγρια ζώα