Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΤΣΑΝΤ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΠΕΛΜΟΧΤΑΡ

Εκτέλεσαν τον αρχι-απαγωγέα

Σφοδρές μάχες μαίνονταν χθες στις ορεινές περιοχές του βόρειου Μάλι, όπου η ανακοίνωση του θανάτου του διαβόητου εξτρεμιστή Μοχτάρ Μπελμοχτάρ δημιουργούσε νέες ανησυχίες για την τύχη των Γάλλων ομήρων που φέρεται να κρατούνται στην περιοχή.

Ενώ η γαλλική σημαία κυματίζει ήρεμα στο Μάλι, ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, υπεύθυνος για την ομηρία ξένων και ντόπιων στην Αλγερία, σκοτώθηκε από το στρατό του Τσαντ Ενώ η γαλλική σημαία κυματίζει ήρεμα στο Μάλι, ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, υπεύθυνος για την ομηρία ξένων και ντόπιων στην Αλγερία, σκοτώθηκε από το στρατό του Τσαντ Το Σάββατο ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Τσαντ ανακοίνωσε ότι στρατεύματα του Τσαντ στο βόρειο Μάλι σκότωσαν τον Μπελμοχτάρ, πρώην στέλεχος της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQMI) και επικεφαλής της ένοπλης ισλαμιστικής ομάδας που ευθύνεται για την πρόσφατη αιματηρή επίθεση και ομηρία σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Αλγερία. Αποκαλούμενος και «κύριος Μάρλμπορο» για τον κεντρικό του ρόλο στο λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Αφρική, ο Μπελμοχτάρ ήταν αναμεμειγμένος σε πλήθος απαγωγών και τρομοκρατικών επιθέσεων. Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Τσαντ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε στο βόρειο Μάλι ο Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζάιντ, επίσης Αλγερινός και ηγετικό διοικητικό στέλεχος της AQMI.

Η Γαλλία δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι χθες κανέναν από τους δύο θανάτους, με τη γαλλική προεδρία να περιορίζεται σε ένα λακωνικό «ουδέν σχόλιον», ενώ επιβεβαίωση δεν υπήρχε σε πρώτη φάση ούτε από το Μπαμακό ούτε από το Αλγέρι. Αντιθέτως, ο υπουργός Επικοινωνίας του Τσαντ διαβεβαίωνε ότι η χώρα του «δεν μιλάει στο κενό» και ότι θα παρουσιάσει προσεχώς τις μαρτυρίες αιχμαλώτων που ήταν παρόντες στις μάχες.

Η γαλλική σιωπή πηγάζει προφανώς από το φόβο αντιποίνων εναντίον των Γάλλων ομήρων, που πιστεύεται ότι κρατούνται σε καταφύγια ισλαμιστών στον ορεινό όγκο Ιφογκάς, όπου έχει μεταφερθεί το βάρος των πολεμικών επιχειρήσεων στο Μάλι. Δεκαπέντε Γάλλοι όμηροι κρατούνται στην Αφρική, εκ των οποίων τουλάχιστον έξι στην περιοχή του Σαχέλ από την AQMI.

Το Παρίσι επιλέγει να αφήσει να πλανάται μια αβεβαιότητα η οποία υποβαθμίζει το γεγονός, τακτική που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική τού να μη βγαίνει μπροστά και να αφήνει το πρώτο πλάνο για τους Αφρικανούς.

Οσον αφορά την εξέλιξη των επιχειρήσεων, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν έκανε λόγο εξάλλου για πρόοδο των δυνάμεων της Γαλλίας και του Τσαντ εναντίον των ισλαμιστών στις ορεινές περιοχές και ανακοίνωσε το θάνατο ενός Γάλλου αλεξιπτωτιστή, του τρίτου Γάλλου στρατιωτικού που χάνει τη ζωή του από την έναρξη της γαλλικής επέμβασης στο Μάλι.

Στρατιωτικές πηγές του Μάλι αναφέρουν από την πλευρά τους ότι τουλάχιστον 50 μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος Mujao έχουν σκοτωθεί από την Παρασκευή σε συγκρούσεις με μαλο-γαλλικές δυνάμεις κοντά στη βόρεια πόλη Γκάο.

(ΠΗΓΕΣ: ASS. PRESS-REUTERS-WWW.GUARDIAN.CO.UK)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μάλι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κίνας περνά από την Ελλάδα
«Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργεί με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου»
Μάλι
Εκτέλεσαν τον αρχι-απαγωγέα
Αίγυπτος
Τον Απρίλιο ξανά η δίκη Μουμπάρακ
Ιταλία
Σύσκεψη 5 αστέρων
Περιβάλλον & οικολογία
Η ζέστη βλάπτει σοβαρά την εργασία
Μπαγκλαντές
Ο εμφύλιος ρίχνει ακόμη τη σκιά του στο Μπανγκλαντές
Πακιστάν
Και νέα έκρηξη με 45 νεκρούς στο Καράτσι
Συρία
Σκληρή αντιπαράθεση Λονδίνου - Δαμασκού
Γερμανία
«Ο δήμος θέλει την καταστροφή του Τείχους»
Ελβετία
Φρένο από τους Ελβετούς στις υπέρογκες αποζημιώσεις
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ενα βήμα πιο κοντά στον «οργανικό υπολογιστή»
Θέματα ζώων
Τελευταία ευκαιρία να σωθούν τα άγρια ζώα