Έντυπη Έκδοση

Ο εμφύλιος ρίχνει ακόμη τη σκιά του στο Μπανγκλαντές

Το αιματηρό παρελθόν του Μπανγκλαντές στοιχειώνει ξανά τη χώρα, καθώς πάνω από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες σε ταραχές που ξέσπασαν μετά την καταδίκη ισλαμιστή πολιτικού για εγκλήματα στη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας το 1971.

Ισλαμιστές βανδαλίζουν μαγαζιά στην Μπόργκα, 120 χιλιόμετρα βορείως της Ντάκα Ισλαμιστές βανδαλίζουν μαγαζιά στην Μπόργκα, 120 χιλιόμετρα βορείως της Ντάκα Από την περασμένη Πέμπτη, οπότε και το ειδικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου καταδίκασε σε θάνατο τον αντιπρόεδρο του ισλαμιστικού κόμματος Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, Ντελγουάρ Χοσάιν Σαγέντε, έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία 56 άνθρωποι, οι 16 εκ των οποίων μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στρατιωτικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί χθες στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διήμερη απεργία-διαμαρτυρία κατόπιν έκκλησης του κόμματος. Το Τζαμάατ-ε-Ισλάμι κατηγορούσε την αστυνομία για απρόκλητους πυροβολισμούς εναντίον διαδηλωτών, ενώ η κυβέρνηση απέρριπτε τις κατηγορίες διακηρύσσοντας ότι η βία εναντίον πολιτών και αστυνομικών δεν θα γίνει ανεκτή. ΟΗΕ και ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση και απηύθυναν έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις.

Τα ζήτημα των εγκλημάτων πολέμου διχάζει την κοινωνία της χώρας εδώ και δεκαετίες. Το Μπανγκλαντές κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν το 1971 και πολέμησε τον πακιστανικό στρατό (υποστηριζόμενο και από ινδικές δυνάμεις) επί εννέα μήνες. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των σκληρών συγκρούσεων, πολλοί εκ των οποίων σκοτώθηκαν από ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες που ήθελαν να παραμείνει το Μπανγκλαντές μέρος του Πακιστάν.

Το 2010 η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα διέταξε τη σύσταση ενός δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να ιαθούν, όπως είπε, οι πληγές του πολέμου. Το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές (ΒΝΡ) την κατηγορεί ωστόσο ότι χρησιμοποιεί το δικαστήριο για πολιτικές σκοπιμότητητες, με πρώτη την εξάλειψη των πολιτικών της αντιπάλων. Και οι δέκα κατηγορούμενοι είναι μέλη της αντιπολίτευσης, ενώ οκτώ εξ αυτών ανήκουν στο Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, που είναι το μεγαλύτερο ισλαμιστικό κόμμα της χώρας και σύμμαχος του ΒΝΡ. Ο Σαγέντε είναι το τρίτο στέλεχος του κόμματος που καταδικάζεται.

Παρά τις κατηγορίες αυτές και τις επικρίσεις οργανώσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων για τον τρόπο λειτουργίας του δικαστηρίου (που δεν εμφανίζεται αντάξιο των διεθνών προδιαγραφών), μεγάλη μερίδα της κοινωνίας του Μπανγκλαντές στηρίζει το δικαστήριο και τάσσεται ανοιχτά υπέρ της τιμωρίας των κατηγορουμένων με την εσχάτη την ποινών. Υπέρμαχοι αυτής της άποψης πραγματοποιούν εδώ και εβδομάδες καθημερινές κινητοποιήσεις στην πλατεία Σάχμπαγκ της πρωτεύουσας Ντάκα. Στις ταραχώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών σε διάφορα μέρη της χώρας πρωταγωνιστεί η άλλη πλευρά, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και του Τζαμάα-ε-Ισλάμι, που θεωρούν το δικαστήριο όπλο εναντίον του Ισλάμ.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-BBC.CO.UK-WWW.GUARDIAN.CO.UK)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μπαγκλαντές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κίνας περνά από την Ελλάδα
«Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργεί με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου»
Μάλι
Εκτέλεσαν τον αρχι-απαγωγέα
Αίγυπτος
Τον Απρίλιο ξανά η δίκη Μουμπάρακ
Ιταλία
Σύσκεψη 5 αστέρων
Περιβάλλον & οικολογία
Η ζέστη βλάπτει σοβαρά την εργασία
Μπαγκλαντές
Ο εμφύλιος ρίχνει ακόμη τη σκιά του στο Μπανγκλαντές
Πακιστάν
Και νέα έκρηξη με 45 νεκρούς στο Καράτσι
Συρία
Σκληρή αντιπαράθεση Λονδίνου - Δαμασκού
Γερμανία
«Ο δήμος θέλει την καταστροφή του Τείχους»
Ελβετία
Φρένο από τους Ελβετούς στις υπέρογκες αποζημιώσεις
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ενα βήμα πιο κοντά στον «οργανικό υπολογιστή»
Θέματα ζώων
Τελευταία ευκαιρία να σωθούν τα άγρια ζώα