Έντυπη Έκδοση

«ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ» - «ΣΕ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ Ο ΑΣΑΝΤ»

Σκληρή αντιπαράθεση Λονδίνου - Δαμασκού

Αυστηρή ήταν η απάντηση του Λονδίνου σε όσα καταλόγισε στη Βρετανία ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ-Ασαντ, που μάλιστα την επέπληξε για «παράδοση εκφοβισμού και ηγεμονικής συμπεριφοράς».

Εκτελεσμένοι για συνεργασία με το καθεστώς Ασαντ. Η αγριότητα δεν έχει τέλος... Εκτελεσμένοι για συνεργασία με το καθεστώς Ασαντ. Η αγριότητα δεν έχει τέλος... Στην ίδια συνέντευξη, που έδωσε αιχμές για την αντίδραση, ο Σύρος πρόεδρος δήλωνε έτοιμος για συνομιλίες χωρίς να έχει απαλλαγεί από την εμμονή του να παραμείνει αγκιστρωμένος στην εξουσία. Μέσα σε ένα πνιγμένο στα αίμα σκηνικό, στα χέρια των αντικαθεστωτικών πέρασε χθες σχολή της Αστυνομίας στην επαρχία του Χαλεπιού.

Οτι βρίσκεται σε παραλήρημα είπε για τον Μπασάρ αλ-Ασαντ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, απαντώντας μέσω τηλεοπτικής εκπομπής του BBC ότι η συνέντευξη του Σύρου προέδρου στους κυριακάτικους «Times» «ήταν από τις πλέον παραληρηματικές που έχει δώσει εθνικός ηγέτης στη σύγχρονη εποχή».

«Ο πρόεδρος Ασαντ χαρακτήρισε αφελή και μη ρεαλιστική την εμπλοκή της Βρετανίας στην κρίση της Συρίας», τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν «να περιμένουμε από τον εμπρηστή να γίνει πυροσβέστης». Κατηγόρησε μάλιστα το Λονδίνο ότι έχει παίξει τον πλέον μη εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή, για πολλά ζητήματα, εδώ και δεκαετίες, αν όχι αιώνες...

Ο Γουίλιαμ Χέιγκ έκανε σαφές, από την πλευρά του, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στους Σύρους αντάρτες στο μέλλον, αν και το νέο πακέτο βοήθειας που θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα θα αποτελείται μόνο από την κοινώς αποκαλούμενη «μη φονική» βοήθεια.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Χέιγκ υποσχέθηκε αύξηση της στήριξης προς τη συριακή αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων εφοδίων και ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ προηγουμένως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε ανακοινώσει ενίσχυση με 39 εκατομμύρια δολάρια των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Χωρίς να είναι εύκολο να αξιολογηθεί η βαρύτητα του υπαινιγμού του, ο Μπασάρ αλ-Ασαντ δήλωσε έτοιμος για έναρξη συνομιλιών με τις συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις «ακόμη και με ενόπλους που θα παραδώσουν τα όπλα τους». Κι ενώ οι αντικαθεστωτικοί έχουν θέσει ως προϋπόθεση την παραίτησή του, ο ίδιος τόνισε πως «κανένας πατριώτης δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα ζήσει μακριά από τη χώρα του» και πως δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους Σύρους πατριώτες.

Σχεδόν 200 στρατιώτες και αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν μέσα σε οκτώ ημέρες στη μάχη για τη σχολή της Αστυνομίας στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, που πέρασε χθες στα χέρια των ανταρτών, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-REUTERS-GUARDIAN-BBC-INDEPENDENT-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κίνας περνά από την Ελλάδα
«Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργεί με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου»
Μάλι
Εκτέλεσαν τον αρχι-απαγωγέα
Αίγυπτος
Τον Απρίλιο ξανά η δίκη Μουμπάρακ
Ιταλία
Σύσκεψη 5 αστέρων
Περιβάλλον & οικολογία
Η ζέστη βλάπτει σοβαρά την εργασία
Μπαγκλαντές
Ο εμφύλιος ρίχνει ακόμη τη σκιά του στο Μπανγκλαντές
Πακιστάν
Και νέα έκρηξη με 45 νεκρούς στο Καράτσι
Συρία
Σκληρή αντιπαράθεση Λονδίνου - Δαμασκού
Γερμανία
«Ο δήμος θέλει την καταστροφή του Τείχους»
Ελβετία
Φρένο από τους Ελβετούς στις υπέρογκες αποζημιώσεις
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ενα βήμα πιο κοντά στον «οργανικό υπολογιστή»
Θέματα ζώων
Τελευταία ευκαιρία να σωθούν τα άγρια ζώα