Έντυπη Έκδοση

ΑΚΡΑΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

«Παρανοϊκή» Κομισιόν

Απίστευτη κινητικότητα και ανησυχία προκάλεσε στην έδρα της Ε.Ε. -και καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε- η υπόθεση της «ταξιδιωτικής οδηγίας» που φέρεται να εξέδωσε η Κομισιόν για το προσωπικό της που πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, προειδοποιώντας για βίαιες ταραχές με νεκρούς.

Σύμφωνα με την οδηγία, οι Αθηναίοι διαδηλωτές τρώνε ανθρώπους Σύμφωνα με την οδηγία, οι Αθηναίοι διαδηλωτές τρώνε ανθρώπους Η Κομισιόν προέβη σε μάλλον άκομψες διαψεύσεις εκ μέρους αξιωματούχων της στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες, αλλά οι αντιδράσεις Ελλήνων αξιωματούχων της Ε.Ε. ήταν άμεσες και σφοδρές.

Η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη ανακοίνωσε ότι προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την ηλεκτρονική οδηγία των υπηρεσιών ασφαλείας της Κομισιόν σχετικά με την Ελλάδα. Με χθεσινή της επιστολή προς τον πρόεδρο Μπαρόζο η Μαρία Δαμανάκη εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την ηλεκτρονική αυτή ταξιδιωτική οδηγία των υπηρεσιών της Κομισιόν, την οποία αγνοούσε. Η Ελληνίδα επίτροπος ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά για τους λόγους και τις διαδικασίες έκδοσής της. Στην επιστολή της Μαρία Δαμανάκη επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική και ασφαλής για κάθε Ευρωπαίο και διεθνή αξιωματούχο, με ζωντανές και διαχρονικές παραδόσεις φιλοξενίας προς κάθε πολίτη.

Από τη μεριά της, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν, στην οποία ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με «τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε οδηγία που απευθύνεται στους υπαλλήλους της που πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Η οδηγία εφιστά την προσοχή των υπαλλήλων σχετικά με την ασφάλειά τους, αφού εμφανίζει την Ελλάδα ως μια επικίνδυνη χώρα στην οποία θα υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές αναταραχές ακόμα και "νεκροί"».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «ταξιδιωτική οδηγία» φέρεται να θέτει ζήτημα ασφαλείας για στελέχη της Κομισιόν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα και επικαλείται πληροφορίες για βίαιες ταραχές στην Ελλάδα τον Μάρτιο, με νεκρούς.

Η «ταξιδιωτική οδηγία» -όπως αναφέρεται στο «Βήμα»- δίνει «συμβουλές» σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, παροτρύνοντάς τους ειδικότερα να μείνουν μακριά από διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, αλλά και να προσέχουν τη στάση και τις δημόσιες δηλώσεις τους. Συνιστάται η αποφυγή σημείων όπου διέρχονται διαδηλωτές, όπως το Σύνταγμα, η Ομόνοια, η Κλαυθμώνος και οι περιοχές των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου. Το e-mail συμβουλεύει επίσης τα στελέχη της Κομισιόν να μη φέρουν σε κοινή θέα αντικείμενα που αποδεικνύουν την ταυτότητά τους, καθώς και να μη λένε σε ταξιτζήδες και περιπτεράδες ότι εργάζονται για την Κομισιόν, αλλά να επινοούν μια φανταστική ιστορία, κατά προτίμηση... πληκτική.

Η κυβέρνηση δεν σχολίασε το γεγονός παρά το θόρυβο που προκλήθηκε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κομισιόν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Η τρόικα επιμένει
ΣΥΡΙΖΑ: Δήθεν διαπραγματεύσεις
ΚΚΕ: Επιτάχυνση βάρβαρων μέτρων
Στο τραπέζι και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
ΠΑΣΟΚ
Αμφιβολίες στη βάση παρά τα σόου και τις ρητορείες
Νέο «όχι» Κουβέλη
Τοποθετήσεις προβεβλημένων στελεχών και αποστάσεις από την ηγεσία
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αφήνουν τα δύσκολα για αργότερα
Κύπρος
Η Κύπρος στη δίνη της φημολογίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πρώτη δίκη Τσοχατζόπουλου
Νέα Δημοκρατία
Σε τροχιά συνεδρίου και η Ν.Δ.
Κομισιόν
«Παρανοϊκή» Κομισιόν
ΚΚΕ
Διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων βλέπει η Παπαρήγα
Αριστερά
Διεθνής συνάντηση κομμάτων της Αριστεράς
ΜΜΕ
«Εφυγε» ο Ανδρέας Αναγνώστου
Άλλες ειδήσεις
«Απαράδεκτη απόφαση»