Έντυπη Έκδοση

ΙΤΑΛΙΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΓΚΡΙΛΟ

Σύσκεψη 5 αστέρων

Ενα... κονκλάβιο «5 αστέρων» σε ξενοδοχείο της Ρώμης δημιουργεί εντυπώσεις, την ώρα που η εξασφάλιση ισχυρής κυβέρνησης, ως εκφρασμένη βούληση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο, είναι το ζητούμενο, μέσω της μιας ή της άλλης οδού.

Ο Γάλλος κωμικός Κολίζ (αριστερά) με τον Μπέπε Γκρίλο, το 1985 στις Κάνες, πολλά χρόνια πριν ο Ιταλός γίνει ρυθμιστής στη χώρα του Ο Γάλλος κωμικός Κολίζ (αριστερά) με τον Μπέπε Γκρίλο, το 1985 στις Κάνες, πολλά χρόνια πριν ο Ιταλός γίνει ρυθμιστής στη χώρα του «Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο επιθυμεί πρωτίστως να προκύψει μια πραγματική πλειοψηφία στη Γερουσία, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», ανέφερε η εφημερίδα «La Repubblica». Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα πως δεν μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης μειοψηφίας» της Κεντροαριστεράς, η οποία θα επεδίωκε να εξασφαλίζει για έναν προς έναν τους νόμους την υποστήριξη των γερουσιαστών του ηγέτη του «Κινήματος των 5 αστέρων», Μπέπε Γκρίλο.

Διαβουλεύσεις

Με διάταγμά του, ο πρόεδρος Ναπολιτάνο μπορεί να επισπεύσει την έναρξη των διαβουλεύσεων με τα κόμματα.

Υπό κανονικές συνθήκες, με βάση το Σύνταγμα οι διαβουλεύσεις αυτές πρέπει να ξεκινήσουν σε δύο εβδομάδες. Ομως το σημαντικό στη συγκεκριμένη φάση είναι να μη δώσει η Ιταλία την εικόνα πολιτικής αστάθειας στους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, κάτι που κρίνεται, από πολλές απόψεις, επικίνδυνο.

Χθες έγινε μια πρώτη, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση εκλεγμένων βουλευτών και γερουσιαστών του «Κινήματος» του Μπέπε Γκρίλο, στη Ρώμη. Το «Κίνημα», που η δράση του προσδιορίζεται κυρίως στη «μπλογκόσφαιρα», ξένισε με την πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής, που έγινε στο ξενοδοχείο «Saint John» της ιταλικής πρωτεύουσας. Ο τόπος της συνάντησης είχε κρατηθεί μυστικός, για να αποφευχθεί η επέλαση ανθρώπων του Τύπου. Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν παραπάνω από απαραίτητη, αφού πολλοί από τους εκλεγμένους βουλευτές και γερουσιαστές όχι μόνο δεν έχουν δει από κοντά τον Μπέπε Γκρίλο, αλλά ούτε έχουν μιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο. Ο Γκρίλο, όπως και ο Τζανρομπέρτο Καζαλέτζο, θα μετέχουν από σήμερα στις συναντήσεις, οπότε και θα εξεταστεί η τήρηση μιας κοινής γραμμής.

Ο πεντάστερος ηγέτης ανακοίνωσε μέσω του γερμανικού Τύπου την πρόθεσή του να οργανώσει δημοψήφισμα μέσω Διαδικτύου για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας του από το ευρώ, αν και στις επαφές του με τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχει συμπεριλάβει το θέμα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος στις κύριες προτεραιότητές του.

Ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, εξέφρασε τη διάθεσή του να συνεργαστεί, αλλά και την πεποίθηση ότι ο Μπέπε Γκρίλο πρέπει να πάρει θέσει πρώτα έναντι της Δημοκρατίας και να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δίνει βάρος στην προετοιμασία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των υποστηρικτών του εναντίον της δράσης των δικαστικών, στις 23 Μαρτίου. Το μήνυμα που έχει στείλει ωστόσο είναι ότι προτίθεται να υποστηρίξει μια κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με τα φλέγοντα θέματα προωθώντας σειρά μεταρρυθμίσεων, υπό τον όρο να έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον διετίας.

(Πηγές: ΑΠΕ - Ansa - Corriere - Repubblica)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κίνας περνά από την Ελλάδα
«Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργεί με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου»
Μάλι
Εκτέλεσαν τον αρχι-απαγωγέα
Αίγυπτος
Τον Απρίλιο ξανά η δίκη Μουμπάρακ
Ιταλία
Σύσκεψη 5 αστέρων
Περιβάλλον & οικολογία
Η ζέστη βλάπτει σοβαρά την εργασία
Μπαγκλαντές
Ο εμφύλιος ρίχνει ακόμη τη σκιά του στο Μπανγκλαντές
Πακιστάν
Και νέα έκρηξη με 45 νεκρούς στο Καράτσι
Συρία
Σκληρή αντιπαράθεση Λονδίνου - Δαμασκού
Γερμανία
«Ο δήμος θέλει την καταστροφή του Τείχους»
Ελβετία
Φρένο από τους Ελβετούς στις υπέρογκες αποζημιώσεις
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ενα βήμα πιο κοντά στον «οργανικό υπολογιστή»
Θέματα ζώων
Τελευταία ευκαιρία να σωθούν τα άγρια ζώα