Έντυπη Έκδοση

«Ο δήμος θέλει την καταστροφή του Τείχους»

Πάνω από 6.000 πολίτες πήραν μέρος στην ειρηνική διαδήλωση που έγινε χθες το απόγευμα, υπό την παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών, μπροστά από το τμήμα της East Side Gallery, στο Τείχος του Βερολίνου, το οποίο απειλείται με κατεδάφιση, για να χτιστούν πολυτελή διαμερίσματα στην ανατολική όχθη του ποταμού Σπρέε.

Το δήμαρχο και όχι τον εργολάβο θεωρούν υπεύθυνο οι διαδηλωτές Το δήμαρχο και όχι τον εργολάβο θεωρούν υπεύθυνο οι διαδηλωτές Την Παρασκευή το πρωί μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν αναγκάσει την αστυνομία να διακόψει τις εργασίες του συνεργείου κατεδάφισης, μόλις ο γερανός απομάκρυνε το πρώτο κομμάτι από τα 23 μέτρα Τείχους που έχουν «καταδικαστεί». Μέχρι χθες το απόγευμα, πάνω από 55.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει την online έκκληση να ματαιωθεί η καταστροφή ενός συμβόλου της σημαντικότερης στιγμής της σύγχρονης ιστορίας της πόλης. Οι εργασίες κατεδάφισης έχει προγραμματιστεί να συνεχιστούν σήμερα το πρωί, στις 9.30 ώρα Ελλάδας, αλλά εκατοντάδες πολίτες αναμένεται να είναι και πάλι εκεί, για να εμποδίσουν την καταστροφή του μνημείου.

Η λιακάδα, παρά το τσουχτερό κρύο, βοήθησε να μαζευτεί χθες ένα πολύχρωμο πλήθος, που μετά τις ομιλίες καλλιτεχνών, ακτιβιστών και βουλευτών μετέτρεψε τη διαδήλωσε σε γιορτή. Σχεδόν όλα τα συνθήματα στρέφονταν και κατά του Κλάους Βόβεραϊτ, δημάρχου της πόλης και πρωθυπουργού του κρατιδίου, ο οποίος καλείται να σώσει το σύμβολο της επανένωσης του Ανατολικού και του Δυτικού Βερολίνου, ματαιώνοντας την κατεδάφιση.

Αργά χθες το απόγευμα, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης που θα κατασκευάσει το κτήριο διαμερισμάτων, μιλώντας στην εφημερίδα «Berliner Zeitung», ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του δεν ζήτησε ποτέ την αφαίρεση του τμήματος του Τείχους, αλλά ότι αυτό ήταν απαίτηση του τοπικού Δήμου Φρίντριχσαϊν - Κρόιτσμπεργκ, για να εξυπηρετήσει την πρόσβαση σε μια καινούργια γέφυρα.

Εργα-σύμβολα

Η East Side Gallery δημιουργήθηκε λίγους μήνες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, που σηματοδότησε και την αρχή της επανένωσης της Γερμανίας. Πάνω από 100 καλλιτέχνες ζωγράφιζαν επί μήνες, από τις αρχές του 1990, πάνω στην ανατολική πλευρά του Τείχους, σε μήκος 1.300 μέτρων, εικόνες που έγιναν σύμβολο ελευθερίας: το φιλί του Μπρέζνιεφ με τον Χόνεκερ, το λιλιπούτειο αυτοκίνητο «Τράμπαντ» το οποίο σπάει το Τείχος, και πολλές ακόμη. Εκτοτε, χιλιάδες τουρίστες φωτογραφίζονται κάθε χρόνο μπροστά στις εικόνες αυτές. Μια μικρή, αλλά όχι αμελητέα μειονότητα Βερολινέζων θεωρεί ότι η East Side Gallery δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα εργαλείο τουριστικού μάρκετινγκ.

Η υπαίθρια γκαλερί είχε υποστεί εκτεταμένη φθορά και βανδαλισμούς, σε σημείο που κάποιες εικόνες δεν ήταν πλέον αναγνωρίσιμες. Το 2000 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα συντήρησης του Τείχους και ανακατασκευής των έργων, που κόστισε 2,5 εκατ. ευρώ δημόσιου χρήματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κίνας περνά από την Ελλάδα
«Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργεί με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου»
Μάλι
Εκτέλεσαν τον αρχι-απαγωγέα
Αίγυπτος
Τον Απρίλιο ξανά η δίκη Μουμπάρακ
Ιταλία
Σύσκεψη 5 αστέρων
Περιβάλλον & οικολογία
Η ζέστη βλάπτει σοβαρά την εργασία
Μπαγκλαντές
Ο εμφύλιος ρίχνει ακόμη τη σκιά του στο Μπανγκλαντές
Πακιστάν
Και νέα έκρηξη με 45 νεκρούς στο Καράτσι
Συρία
Σκληρή αντιπαράθεση Λονδίνου - Δαμασκού
Γερμανία
«Ο δήμος θέλει την καταστροφή του Τείχους»
Ελβετία
Φρένο από τους Ελβετούς στις υπέρογκες αποζημιώσεις
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ενα βήμα πιο κοντά στον «οργανικό υπολογιστή»
Θέματα ζώων
Τελευταία ευκαιρία να σωθούν τα άγρια ζώα