Έντυπη Έκδοση

Φρένο από τους Ελβετούς στις υπέρογκες αποζημιώσεις

Το 67,7% των Ελβετών ψηφοφόρων ενέκρινε χθες δημοψήφισμα που επιβάλλει πρώτη φορά σκληρούς περιορισμούς στις πληρωμές και αποζημιώσεις που λαμβάνουν τα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία.

Πρόκειται για έναν από τους πιο αυστηρούς ελέγχους που έχουν ληφθεί στη χώρα, λίγες μόλις μέρες μετά την έγκριση μέτρων από την Ε.Ε. που προστατεύει τα μπόνους των τραπεζιτών.

Με την ψήφο τους οι Ελβετοί δίνουν το δικαίωμα άσκησης βέτο στους κατόχους μετοχών να μπλοκάρουν τις σκανδαλώδεις αποζημιώσεις υψηλόβαθμων στελεχών και να απαγορεύσουν τους υπέρογκους μισθούς στους νέους και προς αποχώρηση διευθυντές.

Πρωτεργάτης αυτής της καμπάνιας είναι ο Τόμας Μίντερ, νυν πολιτικός και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος επιχειρήσεων, ο οποίος δηλώνει ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος στην κουλτούρα της βραχυπρόθεσμης αλλά ακριβοπληρωμένης παραμονής στελεχών σε ελβετικές επιχειρήσεις, οι οποίοι πρέπει να λογοδοτούν σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε εκατομμύρια Ελβετούς να στηρίξουν τη λεγόμενη «πρόταση Μίντερ» είναι η διαγραφή δισεκατομμυρίων δολαρίων από την τράπεζα UBS στην αυγή της κρίσης το 2007, αλλά και η αποκάλυψη ότι ο διευθυντής της φαρμακευτικής εταιρείας «Novartis», Ντάνιελ Βαζέλα, έλαβε ως αποζημίωση 78 εκατομμύρια δολάρια το διάστημα που η εταιρεία έκανε απολύσεις εργαζομένων.

«Οι Ελβετοί δεν είναι όλοι πλούσιοι, αντίθετα τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι φτωχοί» υποστηρίζει η Μπριγκίτε Μόζερ Χάρνερ, από τους οργανωτές της καμπάνιας.

Τα golden boys, πάντως, προειδοποιούν ότι το δημοψήφισμα, που θα κατοχυρωθεί συνταγματικά, πρόκειται να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της Ελβετίας και απειλούν να μεταφέρουν τις εταιρείες τους σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.

(Πηγές:. Reuters - BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ελβετία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κίνας περνά από την Ελλάδα
«Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργεί με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου»
Μάλι
Εκτέλεσαν τον αρχι-απαγωγέα
Αίγυπτος
Τον Απρίλιο ξανά η δίκη Μουμπάρακ
Ιταλία
Σύσκεψη 5 αστέρων
Περιβάλλον & οικολογία
Η ζέστη βλάπτει σοβαρά την εργασία
Μπαγκλαντές
Ο εμφύλιος ρίχνει ακόμη τη σκιά του στο Μπανγκλαντές
Πακιστάν
Και νέα έκρηξη με 45 νεκρούς στο Καράτσι
Συρία
Σκληρή αντιπαράθεση Λονδίνου - Δαμασκού
Γερμανία
«Ο δήμος θέλει την καταστροφή του Τείχους»
Ελβετία
Φρένο από τους Ελβετούς στις υπέρογκες αποζημιώσεις
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ενα βήμα πιο κοντά στον «οργανικό υπολογιστή»
Θέματα ζώων
Τελευταία ευκαιρία να σωθούν τα άγρια ζώα