Έντυπη Έκδοση

Ενα βήμα πιο κοντά στον «οργανικό υπολογιστή»

Αμερικανοί επιστήμονες συνέδεσαν μέσω Δικτύου τους εγκεφάλους δύο ποντικών δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μοιραστούν πληροφορίες, σε ένα σημαντικό βήμα προς αυτό που αποκαλείται στην επιστημονική κοινότητα «οργανικός υπολογιστής».

Οι ερευνητές, υπό τον ελληνικής καταγωγής Βραζιλιάνο νευροβιολόγο Μιγκέλ Νικολέλη, προσάρμοσαν στα ποντίκια δύο συσκευές που αποκαλούνται διεπαφές εγκεφάλου με εγκέφαλο (brain to brain interfaces), τις συνέδεσαν μέσω Ιντερνετ κι εκπαίδευσαν τα ποντίκια σε απλές ασκήσεις που, εφ' όσον εκτελούνταν σωστά, συνοδεύονταν από μια ανταμοιβή (όπως νερό ή φαγητό).

Αν και βρίσκονταν σε διαφορετικούς χώρους, τα ποντίκια κατάφεραν να συνεργαστούν ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την εκτέλεση της άσκησης, καθώς οι επιστήμονες έστελναν μέσω Ιντερνετ τα ηλεκτρικά σήματα της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας από το ένα στο άλλο.

Οταν το ένα αποτύγχανε στην άσκηση και δεν έπαιρνε την ανταμοιβή, το άλλο προσάρμοζε τη συμπεριφορά του. Το ενδιαφέρον είναι ότι η επικοινωνία αυτή ήταν αμφίδρομη και ότι κατέστη εφικτή ακόμη και σε μια ακραία εφαρμογή του πειράματος, με το ένα ποντίκι να βρίσκεται στις ΗΠΑ και το άλλο στη Βραζιλία.

«Αμεση σύνδεση»

«Τα πειράματα αυτά» λέει ο Μ. Νικολέλης, «έδειξαν ότι δημιουργήσαμε μια εξελιγμένη, άμεση επικοινωνιακή σύνδεση μεταξύ εγκεφάλων. Βασικά βρισκόμαστε στο στάδιο δημιουργίας αυτού που εγώ αποκαλώ οργανικό υπολογιστή». Η ομάδα του ερευνά τώρα τρόπους σύνδεσης των εγκεφάλων πολλών ζώων ταυτοχρόνως για την επίλυση πιο περίπλοκων προβλημάτων: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι είδους ιδιότητες θα εμφανιστούν όταν τα ζώα θ' αρχίσουν ν' αλληλεπιδρούν ως μέρος ενός "δικτύου εγκεφάλων". Θεωρητικώς μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ένας συνδυασμός εγκεφάλων θα μπορούσε να δώσει λύσεις που δεν θα έβρισκε κάθε εγκέφαλος από μόνος του». Κάποια μέρα, εκτιμά ο νευροβιολόγος, «μπορεί εκατομμύρια άνθρωποι να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους χωρίς να χρησιμοποιούν πληκτρολόγια ή συσκευές αναγνώρισης φωνής. Πιστεύω ότι σε λίγες δεκαετίες θα έχουμε μάθει να επικοινωνούμε με αυτόν τον τρόπο».

Το εάν ο τρόπος αυτός «τηλεπαθητικής» επικοινωνίας είναι επιθυμητός αποτελεί βεβαίως αντικείμενο μιας άλλης, πολύ σοβαρής, συζήτησης. Πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν πάντως ότι ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας κωδικοποιεί τις σκέψεις και προς το παρόν η προοπτική μεταβίβασης σκέψεων από εγκέφαλο σε εγκέφαλο μέσω Διαδικτύου δεν φαίνεται ρεαλιστική.

(Πηγή: www.guardian.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κίνας περνά από την Ελλάδα
«Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργεί με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου»
Μάλι
Εκτέλεσαν τον αρχι-απαγωγέα
Αίγυπτος
Τον Απρίλιο ξανά η δίκη Μουμπάρακ
Ιταλία
Σύσκεψη 5 αστέρων
Περιβάλλον & οικολογία
Η ζέστη βλάπτει σοβαρά την εργασία
Μπαγκλαντές
Ο εμφύλιος ρίχνει ακόμη τη σκιά του στο Μπανγκλαντές
Πακιστάν
Και νέα έκρηξη με 45 νεκρούς στο Καράτσι
Συρία
Σκληρή αντιπαράθεση Λονδίνου - Δαμασκού
Γερμανία
«Ο δήμος θέλει την καταστροφή του Τείχους»
Ελβετία
Φρένο από τους Ελβετούς στις υπέρογκες αποζημιώσεις
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ενα βήμα πιο κοντά στον «οργανικό υπολογιστή»
Θέματα ζώων
Τελευταία ευκαιρία να σωθούν τα άγρια ζώα