Έντυπη Έκδοση

Τελευταία ευκαιρία να σωθούν τα άγρια ζώα

Η σωτηρία των ελεφάντων, πολικών αρκούδων, ρινόκερων, καρχαριών και πολλών ακόμη άγριων ζώων που απειλούνται με αφανισμό, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από χθες στην Μπανγκόγκ, όπου ξεκίνησε το Παγκόσμιο Συνέδριο για το Εμπόριο Ζώων προς εξαφάνιση (Cites).

Ούτε μισοί δεν έμειναν οι ελέφαντες Ούτε μισοί δεν έμειναν οι ελέφαντες Η πρώτη μέρα έκλεισε πανηγυρικά με την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Γίνγκλουκ Σιναουάτρα ότι θα κηρύξει παράνομη τη διακίνηση ελεφαντόδοντων από ντόπιους ελέφαντες. Μέχρι σήμερα, η πώληση αντικειμένων από ντόπιο ελεφαντόδοντο θεωρείται νόμιμη, γεγονός που έχει μετατρέψει την χώρα σε ένα παγκόσμιο κέντρο διακίνησης παράνομων ελεφαντόδοντων που προέρχονται από την Αφρική, βαφτίζονται ασιατικοί και πωλούνται στην τεράστια αγορά της Κίνας.

Με τον τρόπο αυτό εξολοθρεύτηκαν το 2012 περισσότεροι από 25 χιλιάδες ελέφαντες, με αποτέλεσμα να απειλούνται πλέον με εξαφάνιση. Η δέσμευση της πρωθυπουργού ήταν αποτέλεσμα σκληρών πιέσεων από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που είχαν στείλει σχετικές αναφορές, καθώς ο αριθμός των αφρικανικών ελεφάντων έχει μειωθεί στις 400 χιλιάδες από 1,3 εκατομμύριο που ήταν το 1979.

Στις δυο βδομάδες που θα διαρκέσει το συνέδριο, οι εκπρόσωποι 178 χωρών που συμμετέχουν, θα κληθούν να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις, ίσως τις σημαντικότερες στην ιστορία του θεσμού από το 1973 που καθιερώθηκε, για την επιβίωση 35 χιλιάδων ειδών που απειλούνται.

Σε αρκετές δε περιπτώσεις, θα χρειαστεί να προσπεράσουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το εμπόριο τέτοιων ειδών θεωρείται από τα πλέον επικερδή στην παγκόσμια αγορά, όπου μόνο οι νόμιμες εισαγωγές ξεπερνούν κάθε χρόνο τα 300 δισ. δολάρια.

Μια από τις σκληρές μάχες που θα δοθούν είναι για την απαγόρευση του εμπορίου της αρκούδας, με τις ΗΠΑ να έχουν καταθέσει σχετική πρόταση η οποία προσκρούει στα συμφέροντα του Καναδά και της Ρωσίας, χώρες στις οποίες σκοτώνονται κάθε χρόνο περισσότερες από 400 αρκούδες.

Υπό εξαφάνιση είναι επίσης οι ρινόκεροι, μετά την καθιέρωση βραβείων για το κυνήγι τους, οι καρχαρίες για τα πτερύγιά τους, όπου σκοτώνονται περίπου 100 εκατομμύρια κάθε χρόνο, ακόμη και οι χελώνες. Για τις τελευταίες μάλιστα, κατέθεσαν κοινή πρόταση για την προστασία τους οι ΗΠΑ και η Κίνα, γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη μεταξύ των συνέδρων.

(Πηγές: Guardian-BBC)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα ζώων
Ταϊλάνδη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Κίνα
Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Κίνας περνά από την Ελλάδα
«Η χώρα μας δεν μπορεί να λειτουργεί με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου»
Μάλι
Εκτέλεσαν τον αρχι-απαγωγέα
Αίγυπτος
Τον Απρίλιο ξανά η δίκη Μουμπάρακ
Ιταλία
Σύσκεψη 5 αστέρων
Περιβάλλον & οικολογία
Η ζέστη βλάπτει σοβαρά την εργασία
Μπαγκλαντές
Ο εμφύλιος ρίχνει ακόμη τη σκιά του στο Μπανγκλαντές
Πακιστάν
Και νέα έκρηξη με 45 νεκρούς στο Καράτσι
Συρία
Σκληρή αντιπαράθεση Λονδίνου - Δαμασκού
Γερμανία
«Ο δήμος θέλει την καταστροφή του Τείχους»
Ελβετία
Φρένο από τους Ελβετούς στις υπέρογκες αποζημιώσεις
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Ενα βήμα πιο κοντά στον «οργανικό υπολογιστή»
Θέματα ζώων
Τελευταία ευκαιρία να σωθούν τα άγρια ζώα