Έντυπη Έκδοση

Ο Δήμος Παλλήνης εκπέμπει SOS

Τελικά είμαστε αδιόρθωτοι. Τη στιγμή που ένα σωρό δήμοι δεν έχουν λεφτά να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, οι λιγοστοί που έχουν χρήματα να διαθέσουν σε πολιτιστικές δράσεις για τους δημότες τους δεν μπορούν να το κάνουν. Γιατί; Διότι το αρμόδιο υπουργείο δεν βάζει μια απλή υπογραφή!

Παρατηρείται το εξής παρανοϊκό: να είσαι υγιής δήμος, να θέλεις να συνεχίσεις τα πολιτιστικά σου προγράμματα, να μη ζητάς λεφτά από το κράτος διότι έχεις τα δικά σου, αλλά να μη σε αφήνουν λόγω... γραφειοκρατίας.

Αυτό ακριβώς το πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Δήμος Παλλήνης-Γέρακα-Ανθούσας. Με κίνδυνο να τιναχτούν στον αέρα τα πολιτιστικά εκπαιδευτικά του προγράμματα: μουσική, θέατρο, εικαστικά, χορός.

Ο δήμος, που διαθέτει, μεταξύ άλλων, μια εκπληκτική αίθουσα στον Γέρακα, δεν χρωστά ούτε ευρώ, παρά τα όποια προβλήματα από τη συνένωση των τριών δήμων, λόγω Καλλικράτη. Τα δε χρήματα για τον πολιτισμό «προέρχονται εξ ιδίων πόρων, αλλά και από την αξιοποίηση άλλων πηγών εσόδων».

Συμβάσεις

Οπως μας είπε ο δήμαρχος Θανάσης Ζούτσος, που διανύει τη δεύτερη τετραετία του, «κάθε χρόνο πρέπει να προσλαμβάνουμε προσωπικό είτε με σύμβαση αορίστου χρόνου είτε με σύμβαση μίσθωσης έργου. Κάθε χρόνο κάνουμε τον προγραμματισμό προσλήψεων για το έκτακτο εποχικό προσωπικό και τον υποβάλλουμε προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, και μαζί στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για να εκδοθεί η σχετική απόφαση». Η απόφαση αυτή πρέπει να παρθεί μέσα στο έτος στο οποίο θα γίνουν οι συμβάσεις. «Ε, τώρα έχουμε 2013, κι ακόμα δεν έχει πέσει η υπογραφή για τις συμβάσεις του 2012! Και ενώ εμείς κινήσαμε τις διαδικασίες εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Πηγαίνω στο υπουργείο και όλο μου λένε ότι θα υπογραφεί, αλλά ακόμα τίποτε. Τι θα πω στην κοινωνία; Και τι θα γίνει με τις συμβάσεις του 2013, αν δεν έχουν ακόμα εγκριθεί οι συμβάσεις του '12;»

Είδε κι απόειδε ο δήμαρχος και αποφάσισε να στείλει επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Τίτλος; «Διάλυση κοινωνικών δομών από τη γραφειοκρατία».

Στην επιστολή του μιλά για μια «απερίγραπτη γραφειοκρατική λογική που καταπνίγει κάθε προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης».

Οπως εξηγεί, για να μη διακοπούν τα πολιτιστικά προγράμματα του δήμου (πρόκειται για αξιόλογες δράσεις, με επικεφαλής σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν, που διευθύνει τα μουσικά εργαστήρια), τα φετινά μαθήματα (2012-2013) της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού-Πολιτισμού-Περιβάλλοντος του Δήμου Παλλήνης ξεκίνησαν χάρη στην εθελοντική προσφορά των καθηγητών.

Εξαντλήθηκε ο χρόνος

«Κι ενώ οι εθελοντές», λέει ο κ. Ζούτσος, «θα μας βοηθούσαν για δύο μήνες, οι δύο μήνες έγιναν πέντε! Εξαντλήθηκε ο χρόνος. Είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε τα προγράμματα, ενώ έχουμε λεφτά. Μια υπογραφή ζητάμε! Ευχόμαστε ο πρωθυπουργός να ανταποκριθεί...»

Οι συμβάσεις, όπως μας είπε η Κάρλα Σάντος, διευθύντρια της Κοινωφελούς Επιχείρησης, αφορούν 45 καλλιτέχνες που αντιστοιχούν σε 1.500 παιδιά και ενηλίκους. Και όμως, δεν επαρκούν. Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που υπάρχει λίστα αναμονής για τα πολιτιστικά. Η Φιλαρμονική του δήμου απαρτίζεται από σημαντικούς μουσικούς γνωστών ελληνικών ορχηστρών (ΚΟΑ, ΕΛΣ κ.ο.κ.), ενώ στα εικαστικά εργαστήρια υπάρχει συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών. Πρόσφατα ο δήμος απέκτησε Κινηματογραφική Λέσχη. Οι αίθουσες εκδηλώσεων γεμίζουν. «Είναι κρίμα», λέει η κ. Σάντος. «Η Ιστορία μάς έμαθε πως σε εποχές κρίσης ο πολιτισμός κρατάει ψηλά το ηθικό του κόσμου. Αλίμονο αν ο κόσμος πάψει να ονειρεύεται...»

Ο Ιάκωβος Κολανιάν, από τους σημαντικότερους σολίστ της κιθάρας που έχουμε, είναι και έμπειρος δάσκαλος: «Δυστυχώς», μας είπε, «η κεντρική εξουσία αφήνει την εντύπωση πως θέλει να ισοπεδώσει οτιδήποτε πολιτιστικό έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα».

Σημειώστε πως ακριβώς το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν άλλοι 17 δήμοι!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Μάθημα αντιρατσιστικής ανθρωπιάς
Κριτική θεάτρου
Νεανικές απόπειρες σε ολισθηρό ρεαλισμό
Κινηματογράφος
«Μου θυμίζει τη γιαγιά μου»
Μουσεία
Ενας Αλέξανδρος στην Πομπηία
Ενας Ελληνας στις υπηρεσίες των Αιγυπτίων
Ψηφιακά Μέσα
Πιο ξεκούραστη η ανάγνωση των e-books, για ηλικιωμένους
Βιβλίο
Ο Ναμπόκοφ ξανά στα βιβλιοπωλεία
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Δήμος Παλλήνης εκπέμπει SOS
Άλλες ειδήσεις
Ο κίτρινος κλόουν και η πολική χιονοθύελλα