Έντυπη Έκδοση

ΜΕΣΩ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

«Τράπεζα» μοσχευμάτων ιδρύει το ΚΑΤ

Τέλος στην αχαλίνωτη δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον τομέα των οστικών μοσχευμάτων εντός και εκτός του ΚΑΤ, με τη συνέργεια ορθοπεδικών και διοικητικών στελεχών, επιχειρεί να βάλει η νέα διοίκηση του νοσοκομείου.

Η «τράπεζα» οστικών μοσχευμάτων προβλέπεται να λειτουργήσει σε ιδιαίτερο χώρο στο ΚΑΤ Η «τράπεζα» οστικών μοσχευμάτων προβλέπεται να λειτουργήσει σε ιδιαίτερο χώρο στο ΚΑΤ Με βάση έκθεση των επιθεωρητών Υγείας που αποκάλυψε η «Σαββατιάτικη Ε», το νοσοκομείο επιβαρύνθηκε τη διετία 2009-2010 με 10 εκατ. ευρώ από την αλόγιστη και κατευθυνόμενη χρήση και διαχείριση οστικών μοσχευμάτων σε επεμβάσεις ασθενών. Οι επιθεωρητές ζητούν με το πόρισμά τους, που συντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες, την παραπομπή στο πειθαρχικό των τότε διοικητών και υποδιοικητή του νοσοκομείου, των επικεφαλής διευθυντών των ορθοπεδικών κλινικών, της προϊσταμένης του τμήματος Κεντρικής Αποστείρωσης (σήμερα τομεάρχης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας), της διευθύντριας Διοικητικής Υπηρεσίας, της υποδιευθύντριας Οικονομικής Υπηρεσίας και του προϊσταμένου Οικονομικού Τμήματος... Οι παραπάνω διώκονται πειθαρχικά για ζημία σε βάρος του νοσοκομείου, συμπράττοντας σε υπερτιμολογήσεις και αδιαφανείς διαδικασίες στην προμήθεια, διακίνηση και διαχείριση των μοσχευμάτων. Παράλληλα ζητείται από το ΣΔΟΕ να ελεγχθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

«Δεξαμενή» οστικών

Με επιστολή του στον επικεφαλής της ΔΥΠΕ Αττικής Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο διοικητής του ΚΑΤ Βαγγέλης Βουμβουλάκης επαναφέρει την πρόταση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, που εξαγγέλθηκε τον Ιούλιο του 2011, για δημιουργία «δεξαμενής» οστικών μοσχευμάτων στο νοσοκομείο. Μια πρόταση που τότε ανακοινώθηκε μετά «βαΐων και κλάδων», αλλά ουδέποτε προχώρησε. Οπως αναφέρει στην επιστολή του, η «τράπεζα» μοσχευμάτων μπορεί πλέον να υλοποιηθεί μέσω χρηματοδότησης της αγοράς του εξοπλισμού της (αποτελεί το 80% του έργου) από την Αγροτική Τράπεζα. Η διοίκηση της τράπεζας αποδέχθηκε να χρηματοδοτήσει το έργο με χρηματοδοτική μίσθωση λόγω της παρουσίας της στο νοσοκομείο, ζητώντας απλώς οικονομοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας. Η μελέτη εκπονήθηκε το καλοκαίρι του 2012 και αυτό που απαιτείται είναι μόνο να ανάψει το «πράσινο» φως από τον υπουργό Υγείας. Η «τράπεζα» οστικών μοσχευμάτων προβλέπεται να λειτουργήσει σε ιδιαίτερο χώρο που υπάρχει ήδη στο ΚΑΤ και θα έχει αποκλειστική δραστηριότητα τη διάθεση των απαραίτητων ανθρώπινων οστικών μοσχευμάτων για τις ανάγκες ορισμένων ορθοπεδικών επεμβάσεων σε ασθενείς όχι μόνο του νοσοκομείου, αλλά όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ακόμη όμως και ιδιωτικών. Με τον τρόπο αυτό παύει η εξάρτηση της χώρας για εισαγωγές μοσχευμάτων από Γαλλία και Λουξεμβούργο, ενώ οι συνθήκες λειτουργίας, η μεθοδολογία παραγωγής και τα παραγόμενα προϊόντα θα έχουν όλα τα απαραίτητα διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 μόνο στο ΚΑΤ έγιναν 7.157 επεμβάσεις σε ασθενείς με κόστος 18 εκατ. ευρώ (λόγω των υπερτιμολογήσεων των υλικών), το οποίο μειώθηκε δραστικά το 2012 στα 700.000 ευρώ. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών και στην εφαρμογή ειδικού πρωτοκόλλου για τον έλεγχο των δαπανών. Οι αδιαφανείς διαδικασίες στις προμήθειες των υλικών οδήγησαν σε μέτρα ελέγχου των ορθοπεδικών, οι οποίοι είναι πια υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν υλικά με βάση επιστημονικές ενδείξεις και να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο πριν από κάθε επέμβαση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
«Τράπεζα» μοσχευμάτων ιδρύει το ΚΑΤ
Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Οκτώ αποτρόπαια εγκλήματα μιας εικοσιπενταετίας
Τη σκότωσε επειδή του... άρεσε
Εκοψε τη γυναίκα του 16 κομμάτια
«Πρόλαβα και τους ξέκανα πρώτος»
Βίασε και σκότωσε το εξάχρονο παιδί του
Πριόνισε το γιο του
Περιέφερε το κεφάλι της στα σοκάκια του χωριού
Ο «δράκος με το σιδεροπρίονο»
Λάρισα
Μάχη για να ζήσει δίνει ακόμη ο τρίτος φοιτητής
Συγκλονισμένη η κοινωνία των Χανίων για την τραγωδία στη Λάρισα
Ρεπορτάζ
Ως Ρουμάνος, στα αζήτητα Σαν Σουηδός, στα υπ' όψιν
Ιδιωτικοποιήσεις
Πουλάνε για 5 εκατ. παρθένα γη του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα
Ορυκτός πλούτος
Θρακιώτικο «όχι» για τα μεταλλεία χρυσού στον Εβρο
Εκπαίδευση
«Οχι» στο λουκέτο του Γενικού Τμήματος
Ορυτκός πλούτος
Οι χρυσές δουλειές προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες
Σωφρονιστικό σύστημα
Από Αλβανό κρατούμενο πέρασαν χειροβομβίδες και πιστόλι
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
320 δισ. δολάρια και 500.000 θέσεις εργασίας
«Οι μισθοί θα υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ το μήνα»
Άλλες ειδήσεις
«Δεν γίνεται στα Καμίνια προσηλυτισμός μαθητών από τη Χρυσή Αυγή»