Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ * ΕΛΛΙΠΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Οι χρυσές δουλειές προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες

Τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της Χαλκιδικής και στην υγεία των κατοίκων από την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές περιέγραψαν για ακόμη μία φορά επιστήμονες του ΑΠΘ και εκπρόσωποι φορέων σε ημερίδα που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη.

Συλλαλητήριο κατοίκων υπέρ... της εξόρυξης χρυσού  στη Χαλκιδική Συλλαλητήριο κατοίκων υπέρ... της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική Συλλαλητήριο κατοίκων κατά... της εξόρυξης χρυσού  στη Χαλκιδική Συλλαλητήριο κατοίκων κατά... της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική Η πλευρά της «Ελληνικός Χρυσός», αν και κλήθηκε να εκφράσει τα επιχειρήματά της υπέρ της εξόρυξης, δεν εμφανίστηκε. Σε επιστολή της ανέφερε ότι δεν παρέστησαν εκπρόσωποί της, επειδή δεν διασφαλίζεται η αποτροπή επεισοδίων, ότι διάλογος δεν χρειάζεται, γιατί υπάρχουν ήδη όλες οι αποφάσεις, και πως καθηγητές πανεπιστημίου συμπεριφέρονται σαν δημόσιοι κατήγοροι.

Ισορροπίες κράτησε ο Γιάννης Μπουτάρης, που καταδίκασε την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επενδύσεις χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος έκανε λόγο για σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, μίλησε για κοινωνική ερήμωση στην περιοχή και τόνισε πως η καταστροφή έχει ήδη αρχίσει και πρέπει να σταματήσει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του ΑΠΘ Χρήστος Ελευθεριάδης έκανε λόγο για σκάνδαλα στον τρόπο αδειοδότησης της εξόρυξης και τόνισε ότι οι επενδύσεις πρέπει να φέρνουν κέρδος στην κοινωνία. Ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης υπογράμμισε ότι η επένδυση δεν είναι αειφορική, αλλά θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο καθηγητής Εδαφολογίας στη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ Κυριάκος Παναγιωτόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Γιώργος Τριανταφυλλίδης σημείωσαν ότι η καταστροφή στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής θα είναι μη αναστρέψιμη.

Σε ανταρτοπόλεμο κάλεσε ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικής Δραστηριότητας, για «να σπάσουμε τα μπλόκα των ΜΑΤ», όπως είπε. Ανακοίνωσε ότι το επόμενο Σάββατο θα γίνει νέα πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη κατά των μεταλλείων χρυσού.

Υπέρ της εξόρυξης

Το πρωί της ίδιας μέρας γινόταν στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής πορεία υπέρ της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Εκεί βρέθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης. «Σας μεταφέρω μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εγγυάται ότι δεν θα χάσετε τη δουλειά σας», είπε στους συγκεντρωμένους ο Α. Γεωργιάδης και άσκησε κριτική στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην επένδυση. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», είπε ο κ. Γεωργιάδης και ζήτησε «να σταματήσουν τα παραμύθια ότι δήθεν οι κάτοικοι είναι ενάντια στην επένδυση. Δεν θα τους περάσει, γιατί έχουμε πρωθυπουργό που ό,τι λέει το κάνει», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας, δήλωσε τη στήριξή του στην επένδυση, γιατί αλλιώς θα βυθιστεί η περιοχή στην ανέχεια, στη φτώχεια και στην ανεργία.

Τη στήριξη της εξόρυξης από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Στανού, Βαρβάρας, Μ. Παναγίας, Πυργαδικίων, Ολυμπιάδος, Σταγείρων εξέφρασε εκ μέρους τους ο πρόεδρος Στρατωνίου, Νίκος Ζαγοράκης. Το «παρών» έδωσε πολύς κόσμος με κεντρικό σύνθημα: «Είμαστε 5.000 που θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, όλοι μαζί φωνάζουμε το ναι στα μεταλλεία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ορυκτός πλούτος
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
«Τράπεζα» μοσχευμάτων ιδρύει το ΚΑΤ
Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Οκτώ αποτρόπαια εγκλήματα μιας εικοσιπενταετίας
Τη σκότωσε επειδή του... άρεσε
Εκοψε τη γυναίκα του 16 κομμάτια
«Πρόλαβα και τους ξέκανα πρώτος»
Βίασε και σκότωσε το εξάχρονο παιδί του
Πριόνισε το γιο του
Περιέφερε το κεφάλι της στα σοκάκια του χωριού
Ο «δράκος με το σιδεροπρίονο»
Λάρισα
Μάχη για να ζήσει δίνει ακόμη ο τρίτος φοιτητής
Συγκλονισμένη η κοινωνία των Χανίων για την τραγωδία στη Λάρισα
Ρεπορτάζ
Ως Ρουμάνος, στα αζήτητα Σαν Σουηδός, στα υπ' όψιν
Ιδιωτικοποιήσεις
Πουλάνε για 5 εκατ. παρθένα γη του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα
Ορυκτός πλούτος
Θρακιώτικο «όχι» για τα μεταλλεία χρυσού στον Εβρο
Εκπαίδευση
«Οχι» στο λουκέτο του Γενικού Τμήματος
Ορυτκός πλούτος
Οι χρυσές δουλειές προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες
Σωφρονιστικό σύστημα
Από Αλβανό κρατούμενο πέρασαν χειροβομβίδες και πιστόλι
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
320 δισ. δολάρια και 500.000 θέσεις εργασίας
«Οι μισθοί θα υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ το μήνα»
Άλλες ειδήσεις
«Δεν γίνεται στα Καμίνια προσηλυτισμός μαθητών από τη Χρυσή Αυγή»