Έντυπη Έκδοση

Πουλάνε για 5 εκατ. παρθένα γη του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα

Παρθένα φιλέτα γης, μέχρι και τα ναυτικά οχυρά της Κέρκυρας, παραχωρούνται με συνοπτικές διαδικασίες από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, στο όνομα της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας.

Την έντονη αντίθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης συναντά η προσπάθεια αυτή του ΤΑΙΠΕΔ να παραχωρηθεί το «φιλέτο» της περιοχής «Ερημίτης» Κασσιόπης στην Κέρκυρα.

Η συγκεκριμένη περιοχή αφορά την παραθαλάσσια έκταση που βρίσκεται 38 χλμ. βόρεια της Κέρκυρας. Το εμβαδόν του γεωτεμαχίου είναι περίπου 490 στρέμματα, πάνω από το μισό του οποίου αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ σε αυτό υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη. Η αξιοποιήσιμη έκταση εκτιμάται σε περίπου 178.000 τ.μ. Το ακίνητο έχει μια ακτογραμμή μήκους περίπου 725 μ.

Χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων απέρριψε ομόφωνα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, με το σκεπτικό ότι αυτή έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, η οποία είναι ενάντια στο ξεπούλημα με συνοπτικές διαδικασίες ακινήτων μοναδικής ομορφιάς όπως η επίμαχη περιοχή.

Για «πολιτικούς-μαριονέτες που δεν σέβονται τις τοπικές κοινωνίες και υπακούουν με δουλικό τρόπο στις προσταγές του ΔΝΤ» έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων Γιώργος Καλούδης και αποκάλυψε ότι τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων την έχει συντάξει η υπηρεσία ακινήτων της Eurobank! Μάλιστα, αυτό φαίνεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://hradf.com /uploads/files/kassiopi-smpe-el.pdf.

«Αυτό από μόνο του είναι ένα προκλητικό σκάνδαλο και δείχνει ακριβώς τον τρόπο σκέψης των αρμοδίων του ΤΑΙΠΕΔ για τα φιλέτα γης και τις παρθένες περιοχές που υπάρχουν στη χώρα μας. Εχουμε πληροφορηθεί ότι πριν από δύο μήνες το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε στην αμερικανική εταιρεία Κάπιταλ την εν λόγω περιοχή για 99 χρόνια έναντι μόλις 5.000.000 ευρώ. Κάντε τη διαίρεση και θα καταλάβετε το ξεπούλημα».

«Για ψίχουλα»

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων Μάκης Φόρτες επισήμανε ότι η πολιτεία, προτού παραχωρήσει μια παρθένα έκταση όπως αυτή του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα σε ιδιώτες, θα πρέπει πρώτα να αφουγκράζεται με σεβασμό την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της. «Είναι σαφές πλέον ότι επιχειρείται το ξεπούλημα της έκτασης για ψίχουλα... σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Φόρτες.

Η αξιοποίηση όμως της περιοχής με βάση τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ αγγίζει και μια παράμετρο που σχετίζεται με την εθνική άμυνα της χώρας μας. Στις 27/02/2013 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Σαμοΐλης και Θοδωρής Δρίτσας κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση που αφορά την επιχειρούμενη αξιοποίηση της εν λόγω περιοχής από το ΤΑΙΠΕΔ, εντός της οποίας όμως βρίσκεται το Ναυτικό Οχυρό του Αγ. Στεφάνου, με ραντάρ το οποίο είναι και το μοναδικό που καλύπτει τις ανάγκες επιτήρησης των στενών Κέρκυρας-Αλβανίας, και μάλιστα στη στενότερη θαλάσσια μεθόριο. Το οχυρό -όπως αναφέρεται- συστήθηκε με το Π.Δ. υπ' αριθμ. 398/2001 (ΦΕΚ 279/Α/13-12-2001) και περιλαμβάνει απαγορευμένη ζώνη 12.600 τ.μ. και επιτηρούμενη ζώνη 142.000 τ.μ., προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του οχυρού.

Στις 22 Νοεμβρίου 2012, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Καράμπελας επιβεβαιώνει ότι το Ναυτικό Παρατηρητήριο του Αγ. Στεφάνου καλύπτει τις ανάγκες επιτήρησης των στενών Κέρκυρας Αλβανίας και ότι δεν έχει αιτηθεί γνωμοδότηση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου σχετικά με τυχόν μετεγκατάσταση του οχυρού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΤΑΙΠΕΔ
Ιδιωτικοποιήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
«Τράπεζα» μοσχευμάτων ιδρύει το ΚΑΤ
Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Οκτώ αποτρόπαια εγκλήματα μιας εικοσιπενταετίας
Τη σκότωσε επειδή του... άρεσε
Εκοψε τη γυναίκα του 16 κομμάτια
«Πρόλαβα και τους ξέκανα πρώτος»
Βίασε και σκότωσε το εξάχρονο παιδί του
Πριόνισε το γιο του
Περιέφερε το κεφάλι της στα σοκάκια του χωριού
Ο «δράκος με το σιδεροπρίονο»
Λάρισα
Μάχη για να ζήσει δίνει ακόμη ο τρίτος φοιτητής
Συγκλονισμένη η κοινωνία των Χανίων για την τραγωδία στη Λάρισα
Ρεπορτάζ
Ως Ρουμάνος, στα αζήτητα Σαν Σουηδός, στα υπ' όψιν
Ιδιωτικοποιήσεις
Πουλάνε για 5 εκατ. παρθένα γη του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα
Ορυκτός πλούτος
Θρακιώτικο «όχι» για τα μεταλλεία χρυσού στον Εβρο
Εκπαίδευση
«Οχι» στο λουκέτο του Γενικού Τμήματος
Ορυτκός πλούτος
Οι χρυσές δουλειές προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες
Σωφρονιστικό σύστημα
Από Αλβανό κρατούμενο πέρασαν χειροβομβίδες και πιστόλι
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
320 δισ. δολάρια και 500.000 θέσεις εργασίας
«Οι μισθοί θα υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ το μήνα»
Άλλες ειδήσεις
«Δεν γίνεται στα Καμίνια προσηλυτισμός μαθητών από τη Χρυσή Αυγή»