Έντυπη Έκδοση

Πρώτη δίκη Τσοχατζόπουλου

Ξεκινάει σήμερα η πρώτη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

Σε περίπτωση που οι συνήγοροι του πρώην υπουργού δεν ζητήσουν την αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας, θα εξεταστούν ενώπιον του δικαστηρίου οι περιουσιακές καταστάσεις του προσωρινά κρατούμενου Ακη Τσοχατζόπουλου για τα έτη 2006 έως 2009. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σε βάρος του κατηγορητήριο:

- Το 2006 δήλωσε οικογενειακές καταθέσεις μικρότερες περίπου κατά 20.000 ευρώ, ενώ παράλληλα δεν δήλωσε επενδυτικά προϊόντα (μετοχές και αξιόγραφα) αξίας μικρότερης των 27.000 ευρώ.

- Στη δήλωση του 2007 παρέλειψε να περιλάβει καταθέσεις περίπου 13.000 ευρώ, ενώ δεν περιέλαβε επενδυτικά προϊόντα ύψους περίπου 20.000 ευρώ.

- Το 2008 δήλωσε μικρότερες οικογενειακές καταθέσεις περίπου κατά 20.000 ευρώ, ενώ τον επόμενο χρόνο, το 2009, δεν περιέλαβε στη δήλωση του «πόθεν έσχες» το ακίνητο της οδού Διονύσου Αρεοπαγίτου που αγόρασε η σύζυγός του, και προφυλακισμένη, Βίκυ Σταμάτη.

Από την πλευρά του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε υποστηρίξει κατά την απολογία του ότι το σπίτι δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» του 2010, καθώς αποκτήθηκε το 2009. Επίσης, ισχυρίστηκε πως είχε στείλει στη Βουλή συμπληρωματικά στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την υπόθεση για τη δήλωση «πόθεν έσχες», υπάρχουν και άλλες εκκρεμείς δικογραφίες με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό, για τις οποίες ακόμα δεν έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο.

Πρόκειται για την υπόθεση των «μιζών», όπως αποκαλείται, για την οποία ο εισαγγελέας Εφετών κ. Καραγιάννης έχει εισηγηθεί στο αρμόδιο συμβούλιο την παραπομπή του σε δίκη. Αναμένεται το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Η εισαγγελική πρόταση αναφέρει ότι ο πρώην υπουργός συνέστησε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να αποκρύπτει χρήματα από δωροδοκίες που έλαβε ως υπουργός Αμυνας για την επιλογή συγκεκριμένων όπλων κατά την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Προσθέτει δε πως ο υπουργός συνέστησε υπεράκτιες εταιρείες, με πρόσωπα εμπιστοσύνης του που φαίνονταν ως διαχειριστές ή εκπρόσωποί τους, οι οποίες μέσω αγορών ακινήτων ή άλλων δραστηριοτήτων ουσιαστικά «ξέπλεναν» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, στον ανακριτή διαφθοράς βρίσκεται η δικογραφία για μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα (TOR Μ1 και υποβρύχια), στην οποία φέρεται να υπάρχει εμπλοκή Τσοχατζόπουλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Η τρόικα επιμένει
ΣΥΡΙΖΑ: Δήθεν διαπραγματεύσεις
ΚΚΕ: Επιτάχυνση βάρβαρων μέτρων
Στο τραπέζι και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
ΠΑΣΟΚ
Αμφιβολίες στη βάση παρά τα σόου και τις ρητορείες
Νέο «όχι» Κουβέλη
Τοποθετήσεις προβεβλημένων στελεχών και αποστάσεις από την ηγεσία
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αφήνουν τα δύσκολα για αργότερα
Κύπρος
Η Κύπρος στη δίνη της φημολογίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πρώτη δίκη Τσοχατζόπουλου
Νέα Δημοκρατία
Σε τροχιά συνεδρίου και η Ν.Δ.
Κομισιόν
«Παρανοϊκή» Κομισιόν
ΚΚΕ
Διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων βλέπει η Παπαρήγα
Αριστερά
Διεθνής συνάντηση κομμάτων της Αριστεράς
ΜΜΕ
«Εφυγε» ο Ανδρέας Αναγνώστου
Άλλες ειδήσεις
«Απαράδεκτη απόφαση»