Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ

Η Κύπρος στη δίνη της φημολογίας

Ανοησία θεωρεί η Λευκωσία τη φημολογία περί κουρέματος των καταθέσεων, η οποία δεν μπορεί να εκληφθεί ούτε καν ως θεωρητικό ενδεχόμενο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής Ωστόσο, η διαρροή πληροφοριών από «ανώνυμες» πηγές στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δημιουργούν πανικό και περαιτέρω αποσταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστό το ακριβές ποσόν που θα απαιτηθεί για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήχθη από τον οίκο αξιολόγησης Pimco. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην αναγκαιότητα απαίτησης περίπου 10 δισ. ευρώ στο ακραίο σενάριο και γύρω στα 6,5 με 7 στο βασικό σενάριο. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η τρόικα θα υπολογίσει το ποσόν δανειοδότησης της Κύπρου με βάση το ακραίο σενάριο. Συνολικά θα απαιτηθούν περίπου 17 δισ. ευρώ για κάλυψη των αναγκών κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και χρηματοδότησης των υποχρεώσεων του κράτους.

Η Λευκωσία θεωρεί ότι στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup δεν θα υπάρξει κατάληξη σε απόφαση για υπογραφή Μνημονίου, αλλά ελπίζει πως θα συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα. Οι ελπίδες αυτές τίθενται εν αμφιβόλω, λόγω της γερμανικής στάσης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προβάλλει προσκόμματα, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για δανειοδότηση της Κύπρου, πριν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και λυθεί το πρόβλημα του υπέρογκου τραπεζικού τομέα. Με την άποψη Σόιμπλε διαφωνεί ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος καλεί τις χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως τη Γερμανία να μην υποτιμούν τη συστημική σημασία της Κύπρου, η οποία αν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, με επιπτώσεις σε όλο το οικοδόμημα.

Η αβεβαιότητα που δημιουργείται γύρω από τη δανειοδότηση της Κύπρου, με την εναλλαγή θετικών και αρνητικών θέσεων, έχει προκαλέσει αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο κλυδωνίζεται επικίνδυνα με την απόσυρση καταθέσεων. Οπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, μεγάλα ποσά που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες της Κύπρου ανήκαν σε Ελληνες καταθέτες οι οποίοι επαναπάτρισαν τα κεφάλαιά τους.

Διαβεβαιώσεις

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, αναμένεται να απαιτήσει σήμερα από τους ομολόγους του σαφή τοποθέτηση σε σχέση με τον αποκλεισμό κάθε ενδεχομένου κουρέματος καταθέσεων και επίδειξη αλληλεγγύης με τον τερματισμό της φιλολογίας για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Επίσης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, επιχείρησε να καθησυχάσει χθες τους εργαζομένους στους ημικρατικούς οργανισμούς (ΔΕΚΟ) σε σχέση με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι δεν κινδυνεύει η εργασία τους και η μορφή των οργανισμών στους οποίους απασχολούνται. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο Μνημονίου που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης Χριστόφια και της τρόικας υπάρχει δέσμευση για εξέταση του ενδεχομένου ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, στην περίπτωση που το χρέος εκτιμηθεί ως μη βιώσιμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Κύπρος: «Επιτεύχθηκαν οι στόχοι στο Eurogroup»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Η τρόικα επιμένει
ΣΥΡΙΖΑ: Δήθεν διαπραγματεύσεις
ΚΚΕ: Επιτάχυνση βάρβαρων μέτρων
Στο τραπέζι και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
ΠΑΣΟΚ
Αμφιβολίες στη βάση παρά τα σόου και τις ρητορείες
Νέο «όχι» Κουβέλη
Τοποθετήσεις προβεβλημένων στελεχών και αποστάσεις από την ηγεσία
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αφήνουν τα δύσκολα για αργότερα
Κύπρος
Η Κύπρος στη δίνη της φημολογίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πρώτη δίκη Τσοχατζόπουλου
Νέα Δημοκρατία
Σε τροχιά συνεδρίου και η Ν.Δ.
Κομισιόν
«Παρανοϊκή» Κομισιόν
ΚΚΕ
Διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων βλέπει η Παπαρήγα
Αριστερά
Διεθνής συνάντηση κομμάτων της Αριστεράς
ΜΜΕ
«Εφυγε» ο Ανδρέας Αναγνώστου
Άλλες ειδήσεις
«Απαράδεκτη απόφαση»