Έντυπη Έκδοση

Διεθνής συνάντηση κομμάτων της Αριστεράς

Με στόχο τη συνεργασία των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων, πραγματοποιήθηκε διεθνής συνάντηση της Αριστεράς το περασμένο τριήμερο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την οποία διοργάνωσε η ιστοσελίδα rproject.gr του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση με θέμα «Πολιτικές επιλογές, κινήματα και ο στόχος για κυβέρνηση της Αριστεράς», ο Παν. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «ζούμε ανάλογη κατάσταση που βίωσε η Αριστερά μετά τον πόλεμο. Τότε βιώσαμε μία τραγωδία. Μπορούμε να τα καταφέρουμε αν διδαχθούμε από την εμπειρία. Η Αριστερά που δεν θέτει θέμα εξουσίας είναι για το καλάθι των αχρήστων. Θα οδηγηθεί στην περιθωριοποίησή της», είπε, τονίζοντας ότι «μιλάμε για κυβέρνηση της Αριστεράς κι όχι της Κεντροαριστεράς».

«Από την πορεία σας εξαρτάται η Αριστερά σ' όλη την Ευρώπη», είπε ο Γάλλος Ολιβιέ Μπεζανσενά (ηγεσία ΝΡΑ) και τόνισε: «Σε περίοδο κρίσης επιταχύνεται ο χρόνος και η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Τα θεσμικά κόμματα δεν προλαβαίνουν να ανασυγκροτηθούν. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία αναδύονται νέα κόμματα. Το χειρότερο είναι ότι αναπτύσσεται ο φασισμός και ο ρατσισμός. Μας πλήττουν οι ίδιες πολιτικές σε διαφορετικές χώρες. Με τις κακουχίες που βιώνουμε, η προσέγγιση και διεθνής συνεργασία των αριστερών κομμάτων γίνεται παγκόσμια απαίτηση. Προτείνοντας πολιτικές που δίνουν προοπτική σε ευρωπαϊκή κλίμακα, στηρίζοντας τα δικαιώματα, αντιδρώντας στο ρατσισμό, ζητώντας κατανομή του χρόνου εργασίας για να έχουν όλοι δουλειά. Δεν υπάρχει πολυτέλεια αμιγώς εκλογικής λύσης. Θα υπάρξουν κοινωνικές συγκρούσεις».

Ο Ισπανός Ζοζέ Μ. Ατέντας (Αντικαπιταλιστική Αριστερά) υποστήριξε: «Υπάρχει μία δεξιά και μία αριστερή έξοδος. Η αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου αλλάζει τον πολιτικό σχεδιασμό. Δεν κερδίσαμε καμία μάχη κατά της λιτότητας, αλλά υπήρξε πολιτικοποίηση της κοινωνίας. Και αύξηση της καταστολής και του αυταρχισμού, που αποτελούν ενδείξεις αδυναμίας. Η κοινωνία αναδιαρθρώνεται, ενώ τα πολιτικά κόμματα καταρρέουν. Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μελέτης σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος είναι ο συντονισμός των κινημάτων και των λαών που υποφέρουν στη Νότια Ευρώπη».

Ο Ιταλός συνδικαλιστής Τζόρτζο Κρεμάσκι πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών προτάσεων διότι απαξιώθηκαν με χαμηλή τιμή». «Αν δεν αναχαιτιστεί η μνημονιακή πολιτική, θα εφαρμοστεί σχεδιασμός Τρίτου Κόσμου. Η μαζική ανεργία αποτελεί το μέσον και όχι παράπλευρη απώλεια», τόνισε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αριστερά
Διεθνείς διασκέψεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τρόικα
Η τρόικα επιμένει
ΣΥΡΙΖΑ: Δήθεν διαπραγματεύσεις
ΚΚΕ: Επιτάχυνση βάρβαρων μέτρων
Στο τραπέζι και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
ΠΑΣΟΚ
Αμφιβολίες στη βάση παρά τα σόου και τις ρητορείες
Νέο «όχι» Κουβέλη
Τοποθετήσεις προβεβλημένων στελεχών και αποστάσεις από την ηγεσία
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αφήνουν τα δύσκολα για αργότερα
Κύπρος
Η Κύπρος στη δίνη της φημολογίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πρώτη δίκη Τσοχατζόπουλου
Νέα Δημοκρατία
Σε τροχιά συνεδρίου και η Ν.Δ.
Κομισιόν
«Παρανοϊκή» Κομισιόν
ΚΚΕ
Διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων βλέπει η Παπαρήγα
Αριστερά
Διεθνής συνάντηση κομμάτων της Αριστεράς
ΜΜΕ
«Εφυγε» ο Ανδρέας Αναγνώστου
Άλλες ειδήσεις
«Απαράδεκτη απόφαση»