Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ OVIDIOU, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΡΙΣΚΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Ως Ρουμάνος, στα αζήτητα Σαν Σουηδός, στα υπ' όψιν

Πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε στη Σουηδία η ιστορία ενός μεταπτυχιακού φοιτητή από τη Ρουμανία, στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Επειτα από πολύ κόπο για να βρει δουλειά, κι αφού είχε στείλει 200 βιογραφικά και κανένας δεν τον έπαιρνε -αν και κάλυπτε τα προσόντα- αποφάσισε να ζητήσει δουλειά με άλλο όνομα!

Οχι με οποιοδήποτε όνομα, αλλά με ένα όνομα που να είναι πολύ κοινό στη Σουηδία. Και φυσικά όχι Ovidiu, όπως συστήθηκε στην εφημερίδα «The Local» της Σουηδίας, η οποία και αποκάλυψε και την ιστορία του.

Δεν θέλει και πολλή σκέψη. Ο Ρουμάνος Ovidiu με το ψεύτικο όνομα που παρέπεμπε σε φοιτητή «γέννημα-θρέμμα» της Σουηδίας, κατάφερε να γίνει δεκτό το βιογραφικό του από 13 εταιρείες!

«Είχα ακούσει ότι ένας τύπος που λέγεται Pablo στη Βρετανία, άλλαξε το όνομά του με Paul στο βιογραφικό του και διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στην αίτησή του. Σκέφτηκα, λοιπόν, να εφαρμόσω ανάλογο τέχνασμα», περιγράφει ο ίδιος στη δημοσιογράφο Oliver Gee.

Πώς το κατάφερε;

Ετοίμασε 40 νέα βιογραφικά, διατηρώντας την ειλικρίνειά του για τα προσόντα και τις μεταπτυχιακές σπουδές του (δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα), αλλά απέφυγε να διευκρινίσει την εθνικότητά του.

Θέλοντας να πειραματιστεί καλύτερα με την αγορά εργασίας της Σουηδίας προχώρησε στον εξής επιμερισμό: στα 20 βιογραφικά έβαλε το πραγματικό του όνομα και στα υπόλοιπα χρησιμοποίησε ένα κοινό σουηδικό όνομα.

Τα έστειλε με σκοπό όχι να πιάσει δουλειά, αλλά να καταλάβει γιατί ενώ είχε στείλει περισσότερα από 200 βιογραφικά με το πραγματικό του όνομα και δηλωμένη την εθνικότητά του, δεν ανταποκρινόταν κανείς.

Δεν τα διάβασαν

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της προσωπικής... «δημοσκόπησης» του Ovidiu;

Οι παραλήπτες-εταιρείες των βιογραφικών με το πραγματικό του όνομα δεν έδωσαν καμία σημασία. Και οι είκοσι επιστολές έμειναν αναπάντητες. Οι υπόλοιπες 20 στις οποίες είχε σημειώσει ψεύτικα στοιχεία που παρέπεμπαν στη σουηδική του καταγωγή, κατάφεραν να συγκεντρώσουν 13 απαντήσεις (!) από εταιρείες στην Ουψάλα, το Γκέτεμποργκ, το Μάλμε και τη Στοκχόλμη.

«Δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν τα βιογραφικά με το πραγματικό μου όνομα», περιγράφει ο Ovidiu στην εφημερίδα «The Local», συμπληρώνοντας: «Μόλις είδαν ένα ξένο όνομα, απλά δεν το άνοιξαν. Οι θέσεις εργασίας ζητούσαν πολύ βασικά προσόντα στον τομέα της εμπορίας, τα οποία και κατείχα. Δεν έχει νόημα...».

Ο Ovidiu είχε στείλει βιογραφικά και στο μεγάλο δίκτυο εύρεσης εργασίας, το Academic Work. Οταν οι συντάκτες της εφημερίδας αποκάλυψαν σε στελέχη του δικτύου το ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρον «πείραμα» του μεταπτυχιακού φοιτητή, αρχικά εξέφρασαν την αντίδραση του... σοκ!

«Ισως οι πελάτες μας μερικές φορές φοβούνται την πρόσληψη κάποιου που δεν μπορεί να μιλήσει σουηδικά, αλλά στο Academic Work εκτιμούμε την εμπειρία και τη γνώση που οι άνθρωποι φέρνουν από το εξωτερικό», δικαιολογήθηκαν αργότερα. Θέλησαν να περιγράψουν την κατάσταση μιλώντας γενικά: «Η συμπεριφορά των εργοδοτών απέναντι στους αλλοδαπούς διαφέρει...».

Ζήτησαν συγγνώμη

Πάντως, τα στελέχη της Academic Work ζήτησαν συγγνώμη από τον Ovidiu!

Φυσικά για τον Ovidiu μικρή σημασία μπορεί να έχει αυτή η «συγγνώμη» για τη ζωή και την επιβίωσή του, αλλά τουλάχιστον είναι κάτι...

Η Annika Hoog, επίσημη διαμεσολαβήτρια στη Σουηδία για θέματα Ισότητας, υποστηρίζει πως δεν έχει δεχθεί παρόμοιες καταγγελίες, αλλά δηλώνει: «Και να ισχύει η διάκριση στην πράξη, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί».

Τι απέγινε το πείραμα του Ovidiu; Παρέμεινε να κοσμεί τη σύγχρονη ιστορία ενός περίπλοκου κόσμου στην αγορά εργασίας και όχι μόνον. Γιατί; Τι διαφορετικό θα μπορούσε να συμβεί; Αν αυτός ο φοιτητής εμφανιζόταν σε μία από τις 13 εταιρίες που τελικά τον δέχθηκαν για δουλειά, θα έπρεπε να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα και μαζί και το «πείραμα». Θα συλλαμβανόταν πριν καν γευθεί το πρώτο μεροκάματο...

«Θα ήταν παράνομο», εξηγεί και καταλήγει: «Το θέμα είναι πραγματικά απογοητευτικό. Εχοντας μια θέση εργασίας στη Σουηδία γίνεσαι μέλος ενός αποκλειστικού κλαμπ και όχι ενός εργατικού δυναμικού»...

Για την ιστορία, απλώς αναφέρουμε ότι προσφάτως οι Σουηδοί σκέφτηκαν να παροτρύνουν τους άνεργους νέους τους να αναζητήσουν δουλειά το καλοκαίρι σε χώρες της Μεσογείου τις οποίες έχει χτυπήσει η κρίση, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Το σκεπτικό είναι να δημιουργηθεί μια ροή Σουηδών ανέργων σε τουριστικά δημοφιλείς για Σουηδούς προορισμούς της Μεσογείου, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και η Κύπρος.

«Ελπίζουμε οι νέοι από τη χώρα μας να καλύψουν μία από αυτές τις θέσεις εργασίας», υποστηρίζει η Kristina Gardebro Johansson, από την EURES (Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Απασχόλησης) και σύμβουλος της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης στη Σουηδία. Φαίνεται πως υπάρχουν θέσεις για προπονητές ποδοσφαίρου, εκπαιδευτές αεροβικής και χορευτές σε ξενοδοχεία και θέρετρα σε χώρες της Μεσογείου.

Ο Odiviu τι άποψη έχει γι' αυτό;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελεύθερο Ρεπορτάζ
Πληροφορική και διαδίκτυο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
«Τράπεζα» μοσχευμάτων ιδρύει το ΚΑΤ
Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Οκτώ αποτρόπαια εγκλήματα μιας εικοσιπενταετίας
Τη σκότωσε επειδή του... άρεσε
Εκοψε τη γυναίκα του 16 κομμάτια
«Πρόλαβα και τους ξέκανα πρώτος»
Βίασε και σκότωσε το εξάχρονο παιδί του
Πριόνισε το γιο του
Περιέφερε το κεφάλι της στα σοκάκια του χωριού
Ο «δράκος με το σιδεροπρίονο»
Λάρισα
Μάχη για να ζήσει δίνει ακόμη ο τρίτος φοιτητής
Συγκλονισμένη η κοινωνία των Χανίων για την τραγωδία στη Λάρισα
Ρεπορτάζ
Ως Ρουμάνος, στα αζήτητα Σαν Σουηδός, στα υπ' όψιν
Ιδιωτικοποιήσεις
Πουλάνε για 5 εκατ. παρθένα γη του «Ερημίτη» στην Κέρκυρα
Ορυκτός πλούτος
Θρακιώτικο «όχι» για τα μεταλλεία χρυσού στον Εβρο
Εκπαίδευση
«Οχι» στο λουκέτο του Γενικού Τμήματος
Ορυτκός πλούτος
Οι χρυσές δουλειές προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες
Σωφρονιστικό σύστημα
Από Αλβανό κρατούμενο πέρασαν χειροβομβίδες και πιστόλι
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
320 δισ. δολάρια και 500.000 θέσεις εργασίας
«Οι μισθοί θα υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ το μήνα»
Άλλες ειδήσεις
«Δεν γίνεται στα Καμίνια προσηλυτισμός μαθητών από τη Χρυσή Αυγή»