Έντυπη Έκδοση

Με χιουμοριστική διάθεση

Εργο του Ντίκου Βυζάντιου, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Αλλάζει τίτλο η τρίτη συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Ριζιώτη. Από Ομάρ Ομάρ, που είχε ανακοινωθεί, έγινε Μπαρ Ταρ, που είναι ο τίτλος ενός άλλου διηγήματος. Ετσι κι αλλιώς, για την τιτλοφόρηση μιας συλλογής υπάρχει μεγάλη επιλογή, αφού είναι διαθέσιμοι οι τίτλοι όλων των διηγημάτων που περιέχονται σε αυτήν, και ακόμη περισσότεροι, δεδομένου ότι μπορεί πάντοτε να προκύψει ένας διαφορετικός, ο οποίος και να κριθεί αντιπροσωπευτικότερος, ενδεχομένως και πιο ελκυστικός.

Πλήρες θέμα...

 • Λογοτεχνία

  • Μηνύματα στο κινητό από τη Σιγκαπούρη Τα δάκρυα του Λι Κουάν Γιου
   Στο αίθριο ενός μετριοπαθούς ουρανοξύστη. Συμφιλιωμένη με τις προδιαγραφές της σιγκαπουριανής πρότασης η ειδική χωροταξική συμπεριφορά. Το φως έρχεται από το εσωτερικό. Ψευδαίσθηση μάλλον.
  • Κλιμάκιο στωικών
   Μου 'πε ο Μανόλης για τότε που πήγε για κυνήγι με τον πατέρα του και με τον δικό μου. Ξέρω το μέρος, πέρδικα βουνίσια έχει εκεί, πήγα κι εγώ κάποτε με τον πατέρα. Σαν να τους βλέπω ν' αφήνουνε τ' αμάξι, ο πατέρας κατευθύνεται προς το πορτμπαγκάζ, σήμαντρο της ανυπομονησίας της σκύλας.
  • Γιάννης Βαρβέρης (1955-2011)
   Στις 26 Μαΐου έφυγε για τον Σείριο ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης. Η υψηλή τέχνη του ήταν μία μάχη μεταξύ της ζωής και του θανάτου.
  • Μνημονίου ...παρεπόμενα
   «Τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα, με υποθετικό στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, και η τοποθέτηση της χώρας σε εποπτεία από ξένες δυνάμεις, παραπέμπουν στον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο του 1898 από τις αυτές πιστώτριες δυνάμεις.
  • Κάτω στον Πειραιά, στο Πασαλιμάνι
   Ανοιξε χθες, 3 Ιουνίου, στο Πασαλιμάνι, η 25η Εκθεση Βιβλίου. Τη διοργανώνει ο Σύλλογος Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά και περιμένει να την επισκεφτείτε έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου. Η Εκθεση θα λειτουργεί καθημερινές και Σαββατοκύριακα 7 μ.μ.-11 μ.μ.
  • Εαρινή μυσταγωγία
   Είναι η καλύτερη και ωραιότερη εποχή του χρόνου. Το φως της ημέρας αρχίζει να διαρκεί περισσότερο, η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται και τα πιο πολλά φυτά ανθίζουν. Το «άνοιγμα» του καιρού και το «άνοιγμα» των δέντρων τής έδωσαν το όνομα Ανοιξη.
  • Η δύναμη των περιοδικών
   Τα μέσα ενημέρωσης -έντυπα, ηλεκτρονικά, ψηφιακά, διαδικτυακά, συμβατικά- πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται, αυξάνονται και πληθύνονται και κατακυριεύουν τη γη. Η ύλη τους είναι διαθέσιμη στον οιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, και τις πιο πολλές φορές ελεύθερα, χωρίς χρέωση.
  • Η ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ Οι εκκεντρικότητες ενός αηδονιού
   Ο τίτλος αυτός ανήκει σ' ένα θεατρικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, το οποίο δεν μπόρεσα να το βρω σε ελληνική μετάφραση, πράγμα που με εμπόδιζε να το αναφέρω μέχρι σήμερα, αλλά τελικά αποφάσισα να το αγνοήσω, γιατί, κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για το κορυφαίο θεατρικό έργο του συγγραφέα.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Che Guevara παρουσία και στη μουσική
   Σε μια διαρκή αναζήτηση, οι έφηβοι κάθε εποχής πάντα έψαχναν να βρουν πρότυπα που θα μπορούσαν να τα ακολουθήσουν σε όλες τις μορφές της κοινωνικής ζωής. Οι ανησυχίες που προκαλεί η σκέψη για το μέλλον του κάθε νέου, σήμερα, οδηγεί συχνά σε διαφορετικούς δρόμους σκέψης από αυτούς που είχαν συνηθίσει οι νέοι του περασμένου αιώνα.
  • James Douglas Morrison 40 χρόνια από τον θάνατό του
   Οταν βρέθηκε νεκρός στο Παρίσι, στις 3 Ιουλίου του 1971, ο Jim Morrison, τραγουδιστής του συγκροτήματος The Doors και ένας από τους εμβληματικούς ηγέτες μουσικών συγκροτημάτων σε όλες τις εποχές, επιτυχία στη μουσική γνώριζαν καλλιτέχνες όπως: η Carole King με το περίφημο άλμπουμ Tapestry, ο Elton John με το Your song, που είχε το πρώτο του top 10 στην Αμερική, πρώτη επιτυχία και για τον Rod Stewart με το Maggie may, οι Rolling Stones, που κυκλοφορούν το πρώτο τραγούδι στην προσωπική εταιρεία τους Rolling Stone Records με τίτλο Brown sugar, οι Beatles, που ανακοινώνουν επίσημα τη διάλυσή τους και ο Paul McCartney που κυκλοφορεί το Another day σαν πρώτο του τραγούδι.
 • Κριτική βιβλίου

  • Ανάμεσα σε αντικατοπτρισμούς και συνηχήσεις
   Η φωνή του Τάκη Βαρβιτσιώτη στην ποίησή μας ήταν, είναι αυτή ενός σχεδόν εξωτικού βάρδου. Και λέω «σχεδόν» γιατί ενώ αφορμάται από την καθημερινότητα, εν τούτοις την υπερβαίνει μέσω της γλωσσικής ύλης, που τη χρησιμοποιεί κατά τρόπο ιδιαίτερο, εξωτικό.
  • Ο Ιγνάτης Χουβαρδάς ψάλλει το πάθος του Μια ποίηση σχεδόν ιντερνετική
   Στις μέρες μας η έλευσις του καλοκαιριού είθισται ν' αναγγέλεται, όχι απ' τους κορέους, τα τσιμπήματα των εντόμων και των μελισσών, τα σύννεφα της σκόνης και την αφυδάτωση όπως συνέβαινε στην εποχή των πατεράδων μας, ούτε βέβαια από την εμφάνιση των πράσινων φύλλων στα κλαδιά της συκιάς, όπως μας λέει ο Ευαγγελιστής, αλλά μάλλον απ' τα μαγιό της Τριούμφ, από τις μόνιμες τρέσες στα φορέματα των γυναικών, απ' όπου ξεβγαίνουν φουλάρια στο χρώμα της άμμου, των βράχων ή της θάλασσας, και σχεδόν πάντα από το πρώιμο, κρεολικό μαύρισμα των τηλεοπτικών μας αστέρων.
  • Μηνιαία, άγρυπνα και φωτεινά Το μυστήριο χωρίς πρόβλημα
   Ηδη από τον τίτλο βρίσκω να περιπλέκονται τα πράγματα. Τι πάει να πει «το μυστήριο ως πρόβλημα», ή για να το πω αμέσως: από τη στιγμή που μπαίνει η λέξη «πρόβλημα» έχω μαθηματικοποιήσει, διανοητικοποιήσει και εκλογικεύσει το μυστήριο.
  • Νηφάλια πολιτική ανάλυση πρόσφατων γεγονότων
   Κλείνοντας το βιβλίο, το πρώτο που ήθελα να κάνω ήταν να σχολιάσω το φινετσάτο γλωσσικό κριτήριο της μεταφράστριας. Η φρεσκάδα των επιλογών της, ενίοτε και η καλοζυγισμένη τους εκζήτηση, ταιριάζουν γάντι στον κοσμοπολίτη και πολυπράγμονα αφηγητή.
  • Μαρτυρίες ανθρώπων για τον Νίκο Ξυλούρη
   Ο μύθος του, 31 χρόνια μετά τον θάνατό του, ηχηρός όσο και η φωνή του. Το όνομά του, συνώνυμο πια της Κρήτης αλλά και της διαύγειας, της ανθρωπιάς, της ελευθερίας.
  • Εγκλήματα, σκιές και κοινωνικοπολιτικός προβληματισμός
   Η εποχή μας είναι αναπόφευκτα φιλόξενη σε βιβλία ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού, αλλά και σε μυθιστορήματα που αφορούν καπιταλιστικές πρακτικές που συνεχίζουν απρόσκοπτα το «ωραίο» έργο τους.
  • Η πύρινη αγωνία ενός στοχαστή
   Η φιλοσοφία και η ποίηση είναι αδελφές που βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η χρήση φιλοσοφικού λόγου για να σχολιάσουμε ένα ποίημα μοιάζει με ιστορικό συμβιβασμό. Ωστόσο, πώς αλλιώς να μιλήσει κανείς για την ποίηση του Κωνσταντίνου Μπούρα, για την πυκνότητά της και τους μαγικούς ρυθμούς της;
  • Το Σύμπαν και ο άνθρωπος Ο αποφθεγματικός λόγος ενός βιβλίου
   Ενα βιβλίο αποφθεγματικού λόγου, γραμμένο από έναν συγγραφέα βασικό υπεύθυνο ή συνυπεύθυνο για τις έγγραφες ρήσεις και τους αφορισμούς του. Μπορεί να αναγνωσθεί σαν ενιαίο κείμενο. Υπάρχει μία επάλληλη εσωτερική διακειμενικότητα, που καθιστά το κάθε απόφθεγμα απότοκο του προηγούμενου.
 • Συνέντευξη: Κώστας Λυμπουρής

  • Η γνωριμία με την Κύπρο μέσα από τον πολιτισμό της
   Ο Κώστας Λυμπουρής γεννήθηκε στη Λευκωσία, το 1950, και έζησε μέχρι την εισβολή του '74 στο κατεχόμενο Κ. Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας. Υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου, φτάνοντας στον βαθμό του λυκειάρχη.
 • Άλλες ειδήσεις