Έντυπη Έκδοση

Αντικαπνιστικές στρατηγικές στην Ελλάδα

Αποτυχίες και προτάσεις

Η χώρα μας παρουσιάζει πολλές κακές «πρωτιές». Η Ελλάδα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών από όλα τα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Το κάπνισμα ευθύνεται για 20.000 θανάτους ετησίως και παράλληλα ευθύνεται για το 13% της συνολικής νοσηρότητας στη χώρα. Οι δαπάνες υγείας συνεπεία του καπνίσματος ανέρχονται στα 3,3 δισ. ? ετησίως, δηλαδή το 2,1% του ΑΕΠ της χώρας ή το 14,4% των συνολικών δαπανών υγείας.

Πλήρες θέμα...

 • Τσιγάρο

  • Υγεία και κάπνισμα
   «Ενας στους 2 καπνιστές που καπνίζουν συνεχώς θα πεθάνει λόγω της συνήθειάς του αυτής. Ανάμεσα σε αυτούς τους θανάτους, ο ένας στους τρεις συμβαίνει ενώ ο καπνιστής είναι μεσήλικας» (American Cancer Society - ACS). Οι καπνιστές έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από τα 60-70 έτη από ό,τι οι μη καπνιστές.
 • Αλτσχάιμερ

  • Η νοητική άσκηση στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer
   Τα οφέλη της γυμναστικής είναι γνωστά εδώ και πολλές δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ακόμα και η ήπιας έντασης σωματική άσκηση συμβάλλει καθοριστικά στο να διατηρήσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να θωρακίσουμε την υγεία μας από πληθώρα νοσημάτων. Βέβαια, η γνώση δεν μετατρέπεται πάντοτε σε πράξη, με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να μεταθέτουμε την ενασχόληση με τη γυμναστική σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον. Τι γίνεται όμως με τη γυμναστική για το μυαλό; Θα ήμασταν το ίδιο αμελείς αν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις ότι η πνευματική άσκηση βοηθά στο να διατηρήσουμε το μυαλό μας κοφτερό σαν ξυράφι, και κυρίως, να το προστατεύσουμε από τη νόσο Αλτσχάιμερ;
  • Ασκήσεις μνήμης κατά της νόσου
   Πρόκειται για τις γνωστές «ασκήσεις μνήμης» για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος τελευταία.
  • Πρόσκληση για ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης νοητικών λειτουργιών SOCIABLE! Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SOCIABLE: η τεχνολογία στην υπηρεσία της επιστήμης
   Το Ιατρείο Μνήμης του Νοσοκομείου «Υγεία» ξεκινά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος SOCIABLE.
  • Το σκάκι μειώνει τις πιθανότητες άνοιας
   Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι ηλικιωμένοι που παίζουν συστηματικά σκάκι και άλλα απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια έχουν έως και 74% μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν από νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας.
 • Άλλες ειδήσεις

  • 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την περιοδοντίτιδα Αραιώνουν τα δόντια σας και αρχίζουν να κουνιούνται;
   1 Τι είναι το περιοδόντιο; Περιοδόντιο είναι το σύνολο των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια (ούλα, συνδετικός ιστός, φατνιακό οστούν, οστεΐνη ρίζας).
  • Παραφωνία η τάση παχυσαρκίας των Ελληνόπουλων
   Η καλή ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών δεν είναι μόνο ένας αξιόπιστος δείκτης κοινωνικής και υγειονομικής «ευημερίας» μιας χώρας, αλλά αποτελεί, ταυτόχρονα, την πιο βάσιμη και ουσιαστική ελπίδα της χώρας αυτής.
  • Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Σύμμαχοι γιατρός και ασθενής
   Την ύπαρξη περισσότερων εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων και ειδικών εξωτερικών ιατρείων ζητούν οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ), σύμφωνα με την έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας, Διατροφής και συλλόγων ασθενών.
  • Ελπιδοφόρα πειραματική θεραπεία κατά της ηπατίτιδας C
   Ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικών μελετών της πειραματικής θεραπείας με μποσεπρεβίρη στην αντιμετώπιση του γονότυπου 1 της ηπατίτιδας C ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του 12 Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Χανιά Κρήτης.