Έντυπη Έκδοση

Νηφάλια πολιτική ανάλυση πρόσφατων γεγονότων

Antoine Bello

Οι ιχνηλάτες

μτφρ.: Ευγενία Γραμματικοπούλου

εκδόσεις Πόλις, σ. 477, ευρώ 20,19

«...ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες ανώνυμους συνεργάτες της Wikipedia, αυτούς τους νικηφόρους συνωμότες του ανθρώπινου πνεύματος».

Κλείνοντας το βιβλίο, το πρώτο που ήθελα να κάνω ήταν να σχολιάσω το φινετσάτο γλωσσικό κριτήριο της μεταφράστριας. Η φρεσκάδα των επιλογών της, ενίοτε και η καλοζυγισμένη τους εκζήτηση, ταιριάζουν γάντι στον κοσμοπολίτη και πολυπράγμονα αφηγητή. Ισλανδός αυτός, με το ανήκουστο όνομα Σλιβ Νταρτουνγκούβερ, Ινδονήσια η καλύτερη φίλη του (Μαγκουάτι Ντονογκουράι), Σουδανός ο τρίτος της παρέας (Γιουσέφ Κραφεντίν)...

Τα δυσπρόφερτα ονόματα καθώς και οι διαφορετικές εθνικότητες και πολιτισμικές αποσκευές είναι οργανικά στοιχεία της ιστορίας του Bello (όπως αυτή συνεχίζεται από το προηγούμενο βιβλίο του Οι παραχαράκτες), που αφορά και πάλι τη λειτουργία μιας μυστικής οργάνωσης, του Ομίλου Παραχάραξης της Πραγματικότητας! Πρόκειται για ένα παγκόσμιο δίκτυο πρακτόρων, το οποίο πλαστογραφεί επίσημα δεδομένα ή και επινοεί ανύπαρκτα ντοκουμέντα, με βάση τα οποία διαμορφώνονται διεθνικές πολιτικές. Ο στόχος του ομίλου κάθε φορά είναι να φωτίσει την πραγματικότητα διαφορετικά από την επίσημη εκδοχή της, προκειμένου να χειραγωγήσει την ανθρώπινη ιστορία προς μια πιο ηθική, λιγότερο αιματηρή κατεύθυνση.

Παρόμοια θεματολογία (κατά βάση, η σχέση ανάμεσα στη μαρτυρία και την επινόηση ως διακύβευμα της ανθρώπινης ιστορίας) διαπνέει και τα άλλα βιβλία του γαλλο-αμερικανού συγγραφέα (με γνωστότερο το Missing Piece, 2003). Δεν είναι τυχαίο ότι, πέραν της συγγραφής, ο Bello είναι και πρόεδρος της δικής του εταιρείας Internet. Ούτε μπορούμε να αποφύγουμε εδώ τη συσχέτιση με το Wikileaks, αυτό το ορυχείο απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ, και με το κρισιμότατο θέμα της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Στους Ιχνηλάτες, η αντιπαράθεση την οποία προσπαθεί ο ΟΠΠ να παροπλίσει δεν είναι άλλη από εκείνη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό, ανάμεσα στην απειλή της Αλ Κάιντα και την εισβολή της Αμερικής στο Ιράκ. Ωστόσο, οι πραγματικές εξελίξεις, και συγκεκριμένα η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Ν. Υόρκης, καταλαμβάνουν τον ΟΠΠ εξ απροόπτου. Οι προσπάθειες του ομίλου να αντιστρέψει την επίσημη παραπληροφόρηση σχετικά με την κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ιράκ, η οποία, ως γνωστόν, ήταν η σημαίνουσα αφορμή για την εισβολή, αποτυγχάνουν. Ακόμα χειρότερα, μέσα από μια έξυπνη ανατροπή (την ύπαρξη μέσα στους κόλπους του ενός προδότη), ο όμιλος βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να έχει επισπεύσει, μέσα από τις ενέργειές του, τον ίδιο αυτό πόλεμο που προσπάθησε, με μέσα θεμιτά και αθέμιτα, να αποτρέψει!

Η νηφάλια πολιτική ανάλυση τόσο πρόσφατων γεγονότων είναι από μόνη της ένα επίτευγμα. Παρομοίως, το ότι δεν της επιτρέπεται να επισκιάσει τη διάσταση της περιπέτειας, την αγωνία για την τροπή των εξελίξεων. Αυτά τα δυο, με τη σειρά τους, τα υπογραμμίζει η ηθική αναζήτηση του προαναφερθέντος πράκτορα Νταρτουνγκούβερ, για τον απώτερο λόγο ύπαρξης της οργάνωσης στην οποία έχει αφιερώσει δεκατέσσερα χρόνια από τη ζωή του ως ενεργού στελέχους. Η ιδιοσυγκρασία του παίκτη τον ωθεί να ανελιχθεί μέχρι το ύψιστο κλιμάκιο του ΟΠΠ, προκειμένου να ανακαλύψει το μυστικό του. Οταν τα καταφέρνει, στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, εκείνο που του αποκαλύπτεται επιβεβαιώνει τις υποψίες του αναγνώστη: έχουμε εδώ μια ιστορία γοητευτική και εύστροφη στην επιφάνειά της και, μαζί, ακριβοδίκαιη όσο και ρηξικέλευθη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Με χιουμοριστική διάθεση
Ανάμεσα σε αντικατοπτρισμούς και συνηχήσεις
Μια ποίηση σχεδόν ιντερνετική
Το μυστήριο χωρίς πρόβλημα
Μαρτυρίες ανθρώπων για τον Νίκο Ξυλούρη
Εγκλήματα, σκιές και κοινωνικοπολιτικός προβληματισμός
Η πύρινη αγωνία ενός στοχαστή
Ο αποφθεγματικός λόγος ενός βιβλίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Τα δάκρυα του Λι Κουάν Γιου
Κλιμάκιο στωικών
Γιάννης Βαρβέρης (1955-2011)
Μνημονίου ...παρεπόμενα
Κάτω στον Πειραιά, στο Πασαλιμάνι
Εαρινή μυσταγωγία
Η δύναμη των περιοδικών
Οι εκκεντρικότητες ενός αηδονιού
Από τις 4:00 στις 6:00
Che Guevara παρουσία και στη μουσική
40 χρόνια από τον θάνατό του
Κριτική βιβλίου
Με χιουμοριστική διάθεση
Ανάμεσα σε αντικατοπτρισμούς και συνηχήσεις
Μια ποίηση σχεδόν ιντερνετική
Το μυστήριο χωρίς πρόβλημα
Νηφάλια πολιτική ανάλυση πρόσφατων γεγονότων
Μαρτυρίες ανθρώπων για τον Νίκο Ξυλούρη
Εγκλήματα, σκιές και κοινωνικοπολιτικός προβληματισμός
Η πύρινη αγωνία ενός στοχαστή
Ο αποφθεγματικός λόγος ενός βιβλίου
Συνέντευξη: Κώστας Λυμπουρής
Η γνωριμία με την Κύπρο μέσα από τον πολιτισμό της
Άλλες ειδήσεις
Το μυαλό του