Έντυπη Έκδοση

23 τίτλοι ζητούν αναγνώστες

Βιβλία από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων

**Neil Gaiman

Το βιβλίο του νεκροταφείου

μετάφραση: Διονυσία Μαρίνου

εικονογράφηση: Dave McKean

εκδόσεις Οξύ, σ. 288, ευρώ 16,90

Ο Neil Gaiman είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λογοτεχνικού είδους «μυθιστόρημα τρόμου». Τα θετικά για το έργο του σχόλια από τους Stephen King και Clive Barker τονίζουν ακόμη περισσότερο την αξία του. Το τελευταίο του Το βιβλίο του νεκροταφείου έτυχε θερμής υποδοχής. Οχι άδικα. Οσοι το διαβάσουν θα καταλάβουν ότι ο Αγγλος δεν γράφει μόνο καλές φανταστικές ιστορίες. Τις ανεβάζει σε άλλο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει κερδίσει το βραβείο «Bram Stoker». Διάκριση που απονέμει η Ενωση Συγγραφέων Τρόμου.

Τι το ξεχωριστό έχει το τελευταίο του έργο; Πρώτα η κεντρική ιδέα. Ο Gaiman βασίστηκε στο Βιβλίο της Ζούγκλας του Rudyard Kipling. Αν μη τι άλλο, πρωτότυπο. Ο Καν (από το κανένας) Οουενς ζει και μεγαλώνει σ' ένα νεκροταφείο. Η οικογένειά του έχει δολοφονηθεί και την ανατροφή του έχουν αναλάβει οι νεκροί. Τα φαντάσματα. Ο Gaiman μας λέει ότι «η οικογένεια δεν χάνεται. Αρκεί να βρεθούν άτομα που θα μας αγαπήσουν». Δεν έχει σημασία που έχουν χάσει τη σάρκα τους. Το πνεύμα παραμένει ζωντανό και ο χαρακτήρας δεν πεθαίνει ποτέ.

Το βιβλίο, όμως, δεν είναι μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης. Κρατά όλα τα στοιχεία του φανταστικού και του τρομακτικού. Ο 51χρονος περιγράφει την καθημερινότητα του Καν και τη γεμίζει με το σκοτάδι που χρειάζεται. Αφηγείται την ανακάλυψη ενός διαφορετικού κόσμου, με το κακό να είναι εκεί έξω και να παραμονεύει.

Αυτό, όμως, που μας κερδίζει στο «Βιβλίο του νεκροταφείου» είναι η μελαγχολία που διαπερνά τις σελίδες του. Ο Gaiman διακριτικά, αλλά τόσο καθαρά, την παρουσιάζει και γίνεται το συνδετικό υλικό για νεκρούς και ζωντανούς. Ο Καν, στο τέλος, αποφασίζει να προχωρήσει προς τη ζωή. Για τον συγγραφέα, ωστόσο, η ζωή υπάρχει στο σκοτάδι και στο φως. Στα νεκροταφεία απλώς δεν κάνει θόρυβο. Ζει στη σιωπή.

**Γιώργος Δενδρινός

Μαύρες οχιές μας ζώσανε

εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 424, ευρώ 16,60

Το ελληνικό χάος στον δημόσιο τομέα σε όλο του το μεγαλείο. Ο Γιώργος Δενδρινός χρησιμοποιεί το χιούμορ του για να θίξει τα κακώς κείμενα των δημόσιων υπηρεσιών. Εθνικό Σύστημα Υγείας και Αστυνομία, στο επίκεντρο. Τα ελαττώματα της ελληνικής φυλής σε πλήρη ανάπτυξη και η σκωπτική ματιά του Δενδρινού να δίνει τον τόνο. Από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο 60χρονος συγγραφέας, αν και υπερβάλλει, αναδεικνύει την καχυποψία, τον αυθορμητισμό, την πονηριά και κάθε παθογένειά μας. Οι ήρωές του βγάζουν εύκολα συμπεράσματα, τα θέλουν όλα τώρα, είναι μικρόψυχοι, πολυμήχανοι και τόσο οικείοι στον αναγνώστη. Αυτό το μεγάλο κουβάρι ξετυλίγεται με μια απλή παρεξήγηση. Ο γιατρός Πιτσιλής είναι ύποπτος για τεμαχισμό πτωμάτων και εξαγωγή του κρέατος στο εξωτερικό. Μέσα από συνεχείς ανατροπές, ο Δενδρινός αποκαθιστά την τάξη και δικαιώνει τον βασικό του ήρωα. Πάντα με χιούμορ.

**Επιμέλεια: Πάνος Κωνσταντόπουλος

Το ελληνικό τσίγκινο παιχνίδι-Κύλαγε το τσέρκι

Από τη δεκαετία του 1910 έως τα τέλη του 1970

εκδόσεις gramma, σ. 296, ευρώ 14,91

Οι αναμνήσεις μας «συνομιλούν» με τα αντικείμενα. Τα παιχνίδια που είχαμε μικροί ανασύρουν το παιδί που υποχώρησε για να μεγαλώσουμε. Το λεύκωμα «Το ελληνικό τσίγκινο παιχνίδι» θα μπορούσε να θεωρηθεί μηχανή του χρόνου. Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζονται παιχνίδια ενός άλλου καιρού. Σήμερα, είναι μικροί θησαυροί πολύτιμων συλλογών, όπως εκείνη που παραχωρήθηκε από τον πρόεδρο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου Μάνο Χαριτάτο. Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος έχει την επιμέλεια.

**Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia)

Ο Τζακ και η φασολάδα

εικονογράφηση: Γιώργος Σγούρος

εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 80, ευρώ 14,91

Ολοι γνωρίζουν ότι ο γίγαντας του γνωστού παραμυθιού έπεσε από τη φασολιά, στην προσπάθειά του να κυνηγήσει και να φάει τον Τζακ. Ομως, εκτός από το μειονέκτημά του να τρώει μικρά παιδιά, ήταν πολύ εντάξει τύπος.

Μάθετε από πρώτο χέρι τι κάνουν οι γίγαντες κάθε Τετάρτη και ανακαλύψτε τα μυστικά της γιγαντικής κουζίνας. Ενα παραμύθι που θα κάνει άνω-κάτω τις διατροφικές σας συνήθειες.

**Ανδρέας Πανταζής

Αργώ

Η γλώσσα της επιστροφής

(μυθοποιηματική αφήγηση)

εκδόσεις Ιδμων, σ. 142, ευρώ 15

Η «Αργώ» είναι μια μυθοποιηματική αφήγηση των αναζητήσεων ενός ξεχασμένου εξερευνητή που ξαγρυπνά ακόμη μέσα μας. Περπατά κάθε μέρα, όπως κι εμείς, πάνω στις ίδιες πλάκες των πεζοδρομίων, κοιτάζει τις ίδιες βιτρίνες και παίρνει τα ίδια λεωφορεία. Αλλά είναι πάντα ερωτευμένος με αυτό που λείπει. Ενα μυστηριακό ταξίδι σε ανεξερεύνητες χώρες, που δονούνται από την κιθάρα του Ορφέα και τις εσωτερικές περιπέτειες του Οδυσσέα. Δείγμα γραφής: «Μόνο μια σταγόνα αγάπης αρκεί, για να γίνει όλη η νύχτα διαφανής».

**Γιώργος Κοντογιώργης

Περί έθνους και ελληνικής συνέχειας

εκδόσεις IANOS, σ. 152, ευρώ 7

Ο Γιώργος Κοντογιώργης εξετάζει την έννοια του έθνους στην καθολικότητά της και, υπό το πρίσμα αυτό, την έννοια του ελληνικού έθνους.

Το έθνος, ως έννοια, αποτελεί κοινωνικό γεγονός που προσιδιάζει στον τύπο της ελεύθερης κοινωνίας, όπως ακριβώς και τα ομόλογα φαινόμενα της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας. Οπως τονίζεται και στον επίλογο: «Συμπεραίνεται ότι το έθνος ως πολιτισμική ταυτότητα αποτελεί συμφυές γνώρισμα κάθε ανθρωποκεντρικής κοινωνίας, η οποία συγκροτεί τη διακρίνουσα παράμετρο της συλλογικότητάς της».

**Γιώργος Στριγγάρης

Ο Βυζαντινός Ακόλουθος

εκδόσεις Εντύποις, σ. 395, ευρώ 17,70

Ο Αγγελος Μελισσινός, γιος λαθρέμπορου και εγγονός πειρατή, ζει στην Κωνσταντινούπολη τα χρόνια της φράγκικης κατοχής, μια ζωή ανέμελη και πλούσια. Εχοντας λοιπόν αναπτύξει έναν χαρακτήρα ηδονοθήρα, εγωπαθή και διεφθαρμένο, ασχολείται μόνο με το άτομό του. Μισεί τους Φράγκους και κάπου μέσα του θα ήθελε να τους βλάψει. Δεν αργεί να βρει την ευκαιρία, έτσι όμως ανοίγει λογαριασμούς μαζί τους. Ιστορικό μυθιστόρημα γεμάτο περιπέτεια.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ

**Ρίτσαρντ Χάμοντ, Εκρηκτική φυσική, μετάφραση: Γεώργιος Ζαρρής, εκδόσεις Polaris, σ. 96, ευρώ 16,50

**Γιάννης Φίκας, Μονοπάτια τέχνης και σοφίας

εκδόσεις Νίκας, σ. 72, ευρώ 19,68

**Στέλλα Λαδή-Βασιλική Ντάλακου, Ανάλυση δημόσιας πολιτικής, εκδόσεις Παπαζήση, σ. 178, ευρώ 11,72

**Λένα Γιαννακοπούλου, Σπύρος Παπατριανταφύλλου, Σχέσεις και επικοινωνία στην οικογένεια. Συμβουλευτική γονέων, εκδόσεις Π. Ασημάκης, σ. 192, ευρώ 17

**Μαρία Αποστολοπούλου, Κλαυσίγελος... όπως ζωή, εκδόσεις Πνοές λόγου και τέχνης, σ. 160, ευρώ 12

**Επιστημονική επιμέλεια: Καλλιόπη Σπανού

Δημόσιες πολιτικές στην Ελλάδα όψεις και αντιφάσεις, εκδόσεις Παπαζήση, σ. 317, ευρώ 19,17

**Κωνσταντίνα Μόσχου, Γεωργία Παπαλυμπέρη, Αγάπησα τον δολοφόνο μου, εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, σ. 448, ευρώ 17

**Κωνσταντίνος Β. Καρατζάς, Πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 235, ευρώ 15,98

**Φραντσέσκα Σάιμον, Ο ανυπόφορος Χριστόφορος και η νεράιδα των δοντιών, εικόνες: Τόνι Ρος

μετάφραση: Αναστασία Δεληγιάννη, εκδόσεις Μίνωας, σ. 113, ευρώ 6,20

**Μιχάλης Σπέγγος, Το στοίχημα των ανθρώπων, εκδόσεις Λιβάνη, σ. 511, ευρώ 15

**Δημήτρης Χρ. Βλαχοπάνος, Λίγο πριν τα σύννεφα, εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική, σ. 256, ευρώ 14,95

**Συλλογικό έργο, Κοινωνικό κεφάλαιο. Εμπιστοσύνη και κοινωνία των πολιτών, επιστημονική επιμέλεια: Σωκράτης Μ. Κονιόρδος, εκδόσεις Παπαζήση, σ. 263, ευρώ 15,83

**Σάσκια Σάσεν, Κοινωνιολογία της παγκοσμιοποίησης, μετάφραση: Γεώργιος Ρακκάς

εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 448, ευρώ 28

**Θεοδώρα Λούφα-Τζοάννου, Η μεγάλη αναμέτρηση, Ο Ιβάν και ο πρίγκιπας, σε μια συναρπαστική ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και της αφοσίωσης. εικόνες: Θανάσης Τσίτσικας

εκδόσεις Αγκυρα, σ. 224, ευρώ 11,90

**Αγγέλικα Παναγιωτίδου-Πράπα, Dr Νίκος Πράπας, Οδηγός γονιμότητας. Επίτευξη εγκυμοσύνης. Εξετάσεις και θεραπείες. Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ψυχολογικές και συναισθηματικές παράμετροι, εκδόσεις Μίνωας, σ. 240, ευρώ 13,

**Στρες. Προσωπική ανάπτυξη και ευημερία, επιστημονική επιμέλεια: Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, εκδόσεις Παπαζήση, σ. 806, ευρώ 65 *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Λογοτεχνία
Τα δάκρυα του Λι Κουάν Γιου
Κλιμάκιο στωικών
Γιάννης Βαρβέρης (1955-2011)
Μνημονίου ...παρεπόμενα
Κάτω στον Πειραιά, στο Πασαλιμάνι
Εαρινή μυσταγωγία
Η δύναμη των περιοδικών
Οι εκκεντρικότητες ενός αηδονιού
Από τις 4:00 στις 6:00
Che Guevara παρουσία και στη μουσική
40 χρόνια από τον θάνατό του
Κριτική βιβλίου
Με χιουμοριστική διάθεση
Ανάμεσα σε αντικατοπτρισμούς και συνηχήσεις
Μια ποίηση σχεδόν ιντερνετική
Το μυστήριο χωρίς πρόβλημα
Νηφάλια πολιτική ανάλυση πρόσφατων γεγονότων
Μαρτυρίες ανθρώπων για τον Νίκο Ξυλούρη
Εγκλήματα, σκιές και κοινωνικοπολιτικός προβληματισμός
Η πύρινη αγωνία ενός στοχαστή
Ο αποφθεγματικός λόγος ενός βιβλίου
Συνέντευξη: Κώστας Λυμπουρής
Η γνωριμία με την Κύπρο μέσα από τον πολιτισμό της
Άλλες ειδήσεις
Το μυαλό του