Έντυπη Έκδοση

Ετσι & αλλιώς

Μήπως (λέω, μήπως) στα τόσα οικονομικά και άλλα δεινά που περνάει ο τόπος, είναι πολυτέλεια να μιλάμε για πολιτισμό, να αξιώνουμε να διατηρείται αυτό το ελάχιστο (εκεί γύρω στη μισή μονάδα) που του αναλογεί από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Για κάποιους, ναι - κάνουμε δηλαδή χωρίς να νοιαζόμαστε για την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ενίσχυση των τεχνών. Αλλωστε, γι' αυτούς που λέμε, τι είναι πολιτισμός; Ο χαβαλές, που προσφέρεται αφειδώς από τα τηλεοπτικά κανάλια, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να σαλέψουμε από τα σπίτια μας και χωρίς να ξοδευόμαστε. Το αν οι πρόγονοί μας σκέφτονταν το ίδιο, οπότε δεν θα υπήρχαν και το όσα μας έχουν αφήσει, για τα οποία μας θαυμάζουν κι έρχονται από τα πέρατα του κόσμου να τα δουν, προφανώς δεν τους απασχολεί. Και να μη σκοτίζονται οι βολεμένοι με την ευτέλεια, πάει στα κομμάτια, αλλά να αφήνει αδιάφορους τους κυβερνώντες, είναι έγκλημα, είναι αυτοκτονία.

**

«Γράψτε κάτι και γι' αυτό», η έκκληση φορέων και ατόμων που εννοούν να υπηρετούν τις λεγόμενες καλές τέχνες. Να το γράψουμε - και το γράφουμε. Φωνή βοώντος. Κανένας -αρμόδιος εννοείται- δεν συγκινείται. Το πολύ κάποια υπόσχεση. Υπάρχουν άλλες προτεραιότητες: ανεργία, κόσμος που πεινάει, χρέη που πρέπει να επιστραφούν, για να μας δώσουν άλλα. Γιατί έτσι μάθαμε, έτσι μας θέλουν, από την κορυφή ώς τον έσχατο πολίτη - ζήτουλες.

Μια παρέα στην ταβέρνα, κι άλλη μια, εμείς. Οπου καταφτάνει μια τρίτη. Κι όπου ένας από αυτούς, αφού κατέβασε τα σχετικά -υγρά και στέρεα- άναψε μια πουράκλα κι άρχισε να καπνίζει προκλητικά. Φίλος ο ταβερνιάρης και δεν θελήσαμε να διαμαρτυρηθούμε. Του το είπαμε όμως φεύγοντας. «Τι να έκανα - να τους έκανα παρατήρηση; Θα μπορούσαν να φύγουν και είναι να χάνεις κόσμο με την κρίση; Θα πήγαιναν στον άλλο. Ποιος λογαριάζει τους νόμους;»

ΣΗΜ. «Αν συνεχιστεί η αδιαφορία για την καταστροφή του περιβάλλοντος, το 2100 ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη θα είναι ακατοίκητο». Δεν μας πιάνει αυτή η χρονολογία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Live, Μέσι κι αγανάκτηση
Επαναστάτες με αιτία
Χωρίς κανόνες
Κινηματογράφος
70 ταινίες για το καλοκαίρι
Κριτική θεάτρου
Σε γαλαξία γόνιμο
Μια πάπια μα ποια πάπια...
Συνέντευξη: Γιέρζι Σκολιμόφσκι
Ταλιμπάν οδύσσεια
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Μούζας - Αντώνιος Αντωνόπουλος
Ξενάκης σε Α' πρόσωπο
Συνέντευξη: Ρομέο Καστελούτσι
«Ο προσωπικός μου Χριστός, κάποιος που διαφεύγει συνεχώς»
Λογοτεχνία
Πατρίκιος και Δημουλά μαζί
Αρχαιολογία
Βυζαντινή απόβαση στο Μανχάταν
Κομικ(ς)οδρόμιο
Δύσκολες αγάπες και παράτολμοι συνδυασμοί
Άλλες ειδήσεις
Ετσι & αλλιώς