Έντυπη Έκδοση

Χωρίς κανόνες

* «Ι'm New Here»-Gil Scott-Heron (Sony BMG): «Εγώ και ο διάβολος/περπατήσαμε πλάι πλάι...». Η ελεγεία του «Me and The Devil» είναι το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι του περσινού του δίσκου.

Ηταν ένα ατόφιο ηλεκτρονικό μπλουζ δανεικό από τον Ρόμπερτ Τζόνσον, όπου η βραχνή φωνή του μπερδευόταν με τους ήχους από τη μητρόπολη της Νέας Υόρκης. Ηταν το τραγούδι που σύστηνε τον πρώτο του δίσκο μετά από δεκαέξι χρόνια δισκογραφικής σιωπής.

Ο Τζόνσον, ο θρυλικός μπλούζμαν, είχε σύμφωνα με την παράδοση συναντήσει το διάβολο σε ένα σταυροδρόμι στο Μισισίπι. Ο Γκιλ Σκοτ Χίρον είχε βρει τους δικούς του δαίμονες πρώτα στο ρατσισμό που βίωσε στο Τένεσι όπου μεγάλωσε και ύστερα στην αθλιότητα του γκέτο στο Μπρονξ του '60. Εκεί έμαθε το όπλο της ποίησης, τη συνδύασε με τη σόουλ, τη φανκ, την τζαζ και τα μπλουζ και έγινε ο «μαύρος Ντίλαν», η φωνή μιας γενιάς στρατευμένων μαύρων που απαιτούσαν τα δικαιώματά τους. Το «The Revolution Will Not Be Televised», που έγινε κλασικό, ήταν η προτροπή του προς τους καταπιεσμένους να ξεσηκωθούν αντί να βλέπουν τις εξεγέρσεις από την τηλεόραση.

Υστερα οι καιροί άλλαξαν, ο Χίρον βρήκε το «όνειρο της λευκής σκόνης», φυλακίστηκε δυο φορές για κατοχή ναρκωτικών, πέρασε από κέντρα αποτοξίνωσης, βυθίστηκε στο αλκοόλ και ξεχάστηκε από την επόμενη γενιά, που εκτιμούσε περισσότερο την γκάνγκστα παρλάτα από την πολιτικοποιημένη ποίηση. Την περασμένη Παρασκευή ο μουσικός που έθεσε τις βάσεις για το χιπ χοπ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Μανχάταν. Και έτσι αυτός ο τελευταίος του δίσκος έγινε το δικό του ρέκβιεμ.

http://gilscottheron.net/

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Live, Μέσι κι αγανάκτηση
Επαναστάτες με αιτία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Live, Μέσι κι αγανάκτηση
Επαναστάτες με αιτία
Χωρίς κανόνες
Κινηματογράφος
70 ταινίες για το καλοκαίρι
Κριτική θεάτρου
Σε γαλαξία γόνιμο
Μια πάπια μα ποια πάπια...
Συνέντευξη: Γιέρζι Σκολιμόφσκι
Ταλιμπάν οδύσσεια
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Μούζας - Αντώνιος Αντωνόπουλος
Ξενάκης σε Α' πρόσωπο
Συνέντευξη: Ρομέο Καστελούτσι
«Ο προσωπικός μου Χριστός, κάποιος που διαφεύγει συνεχώς»
Λογοτεχνία
Πατρίκιος και Δημουλά μαζί
Αρχαιολογία
Βυζαντινή απόβαση στο Μανχάταν
Κομικ(ς)οδρόμιο
Δύσκολες αγάπες και παράτολμοι συνδυασμοί
Άλλες ειδήσεις
Ετσι & αλλιώς