Έντυπη Έκδοση

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για την περιοδοντίτιδα

Αραιώνουν τα δόντια σας και αρχίζουν να κουνιούνται;

1 Τι είναι το περιοδόντιο; Περιοδόντιο είναι το σύνολο των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια (ούλα, συνδετικός ιστός, φατνιακό οστούν, οστεΐνη ρίζας).

2 Τι είναι η περιοδοντοπάθεια; Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση του περιοδοντίου που μπορεί να εντοπίζεται μόνο στα ούλα (ουλίτιδα) ή να εκτείνεται και στους γύρω ιστούς (περιοδοντίτιδα).

3 Πώς εκδηλώνεται η ουλίτιδα; Στην ουλίτιδα εξαιτίας της πέτρας τα ούλα αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα, διογκώνονται και μπορεί να αιμορραγούν, είτε αυτόματα είτε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

4 Πώς αντιμετωπίζεται; Με τον εξαμηνιαίο οδοντιατρικό καθαρισμό, το καθημερινό βούρτσισμα πρωί - βράδυ και την καθημερινή χρήση νήματος.

5 Πώς εκδηλώνεται η περιοδοντίτιδα; Η περιοδοντίτιδα εκδηλώνεται με όλα τα συμπτώματα της ουλίτιδας, αλλά επιπλέον και με καταστροφή του οστού και των ιστών που στηρίζουν τα δόντια.

6 Τι θα συμβεί στα δόντια μου αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα η περιοδοντίτιδα;

Η μακροχρόνια απώλεια οστού και ιστών θα δημιουργήσει φλεγμονή στους ιστούς και κινητικότητα στα δόντια. Η κινητικότητα αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σαν αραιοδοντία ή με κινητικότητα άλλης μορφής. Ο βαθμός κινητικότητας θα αυξάνει εφόσον δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα από τον περιοδοντολόγο οδοντίατρο. Ως αποτέλεσμα μπορεί να έχουμε και την απώλεια δοντιών.

7 Θεραπεύεται οριστικά η περιοδοντίτιδα; Η οστική απώλεια, την οποία δημιουργεί το περιοδοντικό, είναι μη ανατάξιμη. Η όλη θεραπεία από τον περιοδοντολόγο οδοντίατρο στηρίζεται στη συντήρηση του αποτελέσματος, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί το νόσημα.

Η συμμετοχή του ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας πρέπει να είναι ενεργός στο να βουρτσίζει έπειτα από κάθε γεύμα και να συντηρεί την υγεία των δοντιών του, εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες οδηγίες βουρτσίσματος που έχει δώσει ο περιοδοντολόγος.

Ταυτόχρονα οι επανεξετάσεις του περιοδοντικού ασθενούς είναι σαφώς σε μικρότερα διαστήματα των 6 μηνών.

8 Μπορεί να συνηγορούν και άλλα προβλήματα υγείας στην εξέλιξη του περιοδοντικού;

Βεβαίως. Προβλήματα ορμονικών διαταραχών όπως θυρεοειδής και σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και φάρμακα, όπως επίσης και θέματα αβιταμινώσεων και έλλειψης σιδήρου μπορούν να επιβαρύνουν την καλή εξέλιξη του περιοδοντικού.

9 Πώς θα ακινητοποιηθούν τα δόντια μου; Ανάλογα με την ένταση της βαρύτητας του περιοδοντικού νοσήματος η κινητικότητα μπορεί να είναι σε αρχικό στάδιο ή σε προχωρημένο.

Στο αρχικό στάδιο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και τη σωστή συντήρηση του στόματος από τον ασθενή η κινητικότητα μπορεί να εξαφανιστεί.

Σε άλλες περιπτώσεις όμως θα χρειαστεί η γνώμη ενός προσθετολόγου που σε συνεργασία με τον περιοδοντολόγο θα δώσουν το σωστό προσθετικό σχέδιο θεραπείας για ακινητοποίηση των δοντιών. Και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπου έχει αλλάξει η ωραία εμφάνιση των δοντιών σας, με τη συνεργασία του αισθητικού οδοντίατρου και του περιοδοντολόγου, ιδανικά προτείνεται το lifting δοντιών με όψεις ρητίνης σε 2 ½ ώρες, ανώδυνα και με μόνιμο αποτέλεσμα.

10 Τι πρέπει να κάνω για να έχω καλή στοματική υγιεινή;

Πρέπει να επισκέπτομαι τον περιοδοντολόγο στα χρονικά διαστήματα που εκείνος θα ορίσει.

Συστηματικό βούρτσισμα με επικουρικά μέσα καθαρισμού, όπως το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Χρήση στοματικών αντισηπτικών (χλωρεξιδίνης). Πάντα υπό τις οδηγίες του περιοδοντολόγου.

Βούρτσισμα συστηματικό έπειτα από κάθε λήψη τροφής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Οδοντιατρική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Τσιγάρο
Αποτυχίες και προτάσεις
Υγεία και κάπνισμα
Αλτσχάιμερ
Η νοητική άσκηση στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer
Ασκήσεις μνήμης κατά της νόσου
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SOCIABLE: η τεχνολογία στην υπηρεσία της επιστήμης
Το σκάκι μειώνει τις πιθανότητες άνοιας
Άλλες ειδήσεις
Αραιώνουν τα δόντια σας και αρχίζουν να κουνιούνται;
Παραφωνία η τάση παχυσαρκίας των Ελληνόπουλων
Σύμμαχοι γιατρός και ασθενής
Ελπιδοφόρα πειραματική θεραπεία κατά της ηπατίτιδας C