Έντυπη Έκδοση

Το σκάκι μειώνει τις πιθανότητες άνοιας

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι ηλικιωμένοι που παίζουν συστηματικά σκάκι και άλλα απαιτητικά πνευματικά παιχνίδια έχουν έως και 74% μειωμένη πιθανότητα να νοσήσουν από νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας.

Αυτός ήταν ο σκοπός της διοργάνωσης του 1ου Διεθνούς Σκακιστικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν δύο προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις: μία ολοήμερη, την Κυριακή 22 Μαΐου, στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου και μία ολοήμερη στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 30 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διοργανώθηκαν αγώνες σιμουλτανέ με συμμετοχή του κοινού και επίδειξη blind chess. Οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Ανοιας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αρκετές έρευνες έχουν δείξει αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στο σκάκι, ως πνευματικό άθλημα, και στη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Νόσου Alzheimer πραγματοποίησαν ενημέρωση του κοινού, μέσα από ενημερωτικό υλικό, για τα συμπτώματα, τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου.

«Τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης συμπληρώνουν τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής θεραπείας», τονίζει η νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, προσθέτοντας ότι «για τους ασθενείς που έχουν ήδη εμφανίσει τη νόσο, υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα, καθώς πλέον είναι διαθέσιμη η νέα μορφή της υδροχλωρικής δονεπεζίλης, το διασπειρόμενο στο στόμα δισκίο που είναι πιο εύχρηστο, αφού διαλύεται στο στόμα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, διευκολύνοντας ασθενείς και φροντιστές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Σχετικά θέματα: Αλτσχάιμερ
Η νοητική άσκηση στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer
Ασκήσεις μνήμης κατά της νόσου
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SOCIABLE: η τεχνολογία στην υπηρεσία της επιστήμης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Τσιγάρο
Αποτυχίες και προτάσεις
Υγεία και κάπνισμα
Αλτσχάιμερ
Η νοητική άσκηση στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer
Ασκήσεις μνήμης κατά της νόσου
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SOCIABLE: η τεχνολογία στην υπηρεσία της επιστήμης
Το σκάκι μειώνει τις πιθανότητες άνοιας
Άλλες ειδήσεις
Αραιώνουν τα δόντια σας και αρχίζουν να κουνιούνται;
Παραφωνία η τάση παχυσαρκίας των Ελληνόπουλων
Σύμμαχοι γιατρός και ασθενής
Ελπιδοφόρα πειραματική θεραπεία κατά της ηπατίτιδας C