Έντυπη Έκδοση

Πράσινη επιχείρηση για εκτόνωση των αντιδράσεων

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η οργανωμένη αντίδραση 16 βουλευτών, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό προχθές και με χθεσινές δηλώσεις τους ζητούν να γίνει αποτίμηση του ενός χρόνου εφαρμογής του Μνημονίου, να εξηγηθεί γιατί χρειάζονται νέα μέτρα και επιπλέον να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2011-2013 με διαδικασία εξπρές, αλλά ύστερα από αναλυτική συζήτηση στη Βουλή και στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου, προχθές βράδυ, στο πανάκριβο και πολύ in «Ζούμα σούσι ρέστοραν» στο Λονδίνο. Η φωτογραφία είναι μάρτυρας ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε κατευθείαν στο Λουξεμβούργο. Το ερώτημα παραμένει προς απάντησιν, όπως και το ποιος είναι ο συνδαιτυμόνας δεξιά Ο Γ. Παπανδρέου, προχθές βράδυ, στο πανάκριβο και πολύ in «Ζούμα σούσι ρέστοραν» στο Λονδίνο. Η φωτογραφία είναι μάρτυρας ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε κατευθείαν στο Λουξεμβούργο. Το ερώτημα παραμένει προς απάντησιν, όπως και το ποιος είναι ο συνδαιτυμόνας δεξιά Η κυβέρνηση μέσω των επιτελών της δεν διστάζει να επισείσει ακόμη και τις εκλογές αν η αντίδραση αυτή μετατραπεί σε ανταρσία και καταψήφιση. Είναι χαρακτηριστική η έμμεση προειδοποίηση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχου:

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Την προσπάθεια εξόδου από την κρίση θα τη συνεχίσουμε τις επόμενες ημέρες με εσωτερικό διάλογο, κάνοντας σαφές ότι η χώρα αυτή την περίοδο δεν πρέπει να πάει σε εκλογές».

Τη Δευτέρα το υπουργικό

Τη Δευτέρα το μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Την Τρίτη στον διευρυμένο κοινοβουλευτικό τομέα για την Οικονομία και το απόγευμα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και την Τετάρτη σε κανονική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο από τις χθεσινές δηλώσεις ορισμένων από τους «16» δεν φαίνεται για την ώρα διάθεση καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου, παρ' ότι επιμένουν στα αιτήματα που αναφέρουν στην επιστολή τους. Επ' αυτών των αιτημάτων ο κ. Εξαρχος σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης επιχείρησε να ισορροπήσει τα πράγματα. Δήλωσε στον «Βήμα fm» ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ικανοποιώντας εν μέρει το αίτημα των βουλευτών, υπογράμμισε όμως ότι επειδή πρόκειται επί της ουσίας για έναν τριετή προϋπολογισμό χωρίς πολλά άρθρα, θα συζητηθεί με τη διαδικασία των δύο συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Πιο σκληρός απ' όλους τους υπογράφοντες εμφανίστηκε χθες ο Θ. Ρομπόπουλος. Μιλώντας στο «Μέγκα» είπε ότι δεν θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο αν δεν γίνει πρώτα αναλυτική συζήτηση. Ο Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι το ερώτημα δεν είναι «αν θα ψηφίσουμε η όχι...» και επέμεινε σε «έναν εις βάθος δημιουργικό διάλογο και απολογισμό για να αναλάβουν την ευθύνη εκείνοι που κλήθηκαν να υλοποιήσουν το Μνημόνιο».

Η Σοφία Γιαννακά υποστήριξε ότι δεν θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, θέλει όμως από τον υπουργό Οικονομικών κάποιες εξηγήσεις. Η Σούλα Μερεντίτη τόνισε ότι δεν έχει στόχο να ρίξει την κυβέρνηση. Αντίθετος με τη διαδικασία του ενός άρθρου δήλωσε ότι είναι ο Δημ. Λιντζέρης και μιλώντας στον «Σκάι» είπε ότι είναι απαραίτητο να γίνει ένας απολογισμός ανά υπουργείο για τον ένα χρόνο. Σύμφωνος με τα όσα ζητούν οι 16 βουλευτές είπε ότι είναι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης.

Στο μεταξύ δεν έλειψαν στο μέγαρο Μαξίμου και οι σκέψεις μήπως η κίνηση των «16» προσλαμβάνει διαστάσεις γενικότερης εσωκομματικής σύγκρουσης, δεδομένου ότι οι πιο πολλοί εξ αυτών είχαν στηρίξει το 2007 τον Ε. Βενιζέλο, ενώ άλλοι προέρχονται από τους εκσυγχρονιστές. Γρήγορα όμως η σκέψη αυτή παραμερίστηκε, καθώς τις απόψεις των «16» συμμερίζονται και πολλοί άλλοι βουλευτές ανεξάρτητα αν υπέγραψαν ή όχι.

**Το αίτημα των 16 βουλευτών συνυπογράφει με δήλωσή του και ο πρόεδρος της Δράσης Στέφ. Μάνος δηλώνοντας ότι αγανακτεί «με την αδυναμία του πρωθυπουργού να καταλογίσει πολιτικές ευθύνες και με τη διατήρηση υπουργών εξαιτίας των οποίων η Ελλάδα διολισθαίνει προς τη χρεοκοπία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Βουλή
Σχετικά θέματα: Μνημόνιο
Συμφώνησαν σε απολύσεις και αύξηση φόρων
Παιχνίδια παρασκηνίου με φόντο την οικονομία και τη... Γάζα
«Οχι» από παντού
Νέο δάνειο, με επιμήκυνση από τους ομολογιούχους
Και ο Ρεν ζητεί πάλι συναίνεση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μνημόνιο
Συμφώνησαν σε απολύσεις και αύξηση φόρων
Παιχνίδια παρασκηνίου με φόντο την οικονομία και τη... Γάζα
«Οχι» από παντού
Νέο δάνειο, με επιμήκυνση από τους ομολογιούχους
Πράσινη επιχείρηση για εκτόνωση των αντιδράσεων
Και ο Ρεν ζητεί πάλι συναίνεση
"Αγανακτισμένοι"
«Τώρα μιλάμε εμείς»
ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αντιδραστική θέση το «έξω τα κόμματα»
ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν στηρίζουμε αντισυγκεντρώσεις
Ιδιωτικοποιήσεις
Η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ φεύγουν, η POWER και η ULEN έρχονται
Το τραπέζι είναι στρωμένο
Από τους ιδιώτες στις κρατικοποιήσεις και από το Δημόσιο στις εκποιήσεις
Ρόζα Λούξεμπουργκ
Καταδικασμένος καπιταλισμός
Άλλες ειδήσεις
Τη Δευτέρα και επισήμως η παραπομπή του Ακη
Σε αργία από Δευτέρα ο Ψωμιάδης
Ενημερώθηκαν για το ΝΑΤΟ
Τα διλήμματα της Αριστεράς