Έντυπη Έκδοση

ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΣΤΙΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ

«Δεν είμαι σακάτης»

«Τερατώδεις» και «αποκρουστικές» χαρακτήρισε τις κατηγορίες που του αποδίδονται ο Σερβοβόσνιος πρώην στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος εμφανίστηκε χθες στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, για να υποστηρίξει ότι υπερασπιζόταν «το λαό και την πατρίδα μου». Ενα γυάλινο αλεξίσφαιρο παραπέτασμα τον χώριζε από τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα. Τους έβλεπε να αποδοκιμάζουν αλλά δεν τους άκουγε. Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, η δίκη ορίστηκε για τις 4 Ιουλίου.

Αν και δυσκολευόταν να περπατήσει λόγω βεβαρημένης υγείας, αρνήθηκε τη βοήθεια των φρουρών και άκουσε καθιστός τις «τερατώδεις», κατά τον ίδιο, κατηγορίες εναντίον του (φωτ. Reuters) Αν και δυσκολευόταν να περπατήσει λόγω βεβαρημένης υγείας, αρνήθηκε τη βοήθεια των φρουρών και άκουσε καθιστός τις «τερατώδεις», κατά τον ίδιο, κατηγορίες εναντίον του (φωτ. Reuters) Παρά τα εμφανή σημάδια της βεβαρημένης υγείας του -κυρίως δυσκολία στη βάδιση και μια ελαφρά πάρεση στο στόμα που αποδίδεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο- ο 69 ετών Μλάντιτς φάνηκε να διατηρεί την τραχύτητά του, τη στρατιωτική του υπερηφάνεια αλλά και την αλαζονεία του.

Οπως περιγράφουν δημοσιογράφοι που ήταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, αν και ζήτησε χρόνο για να μελετήσει το κατηγορητήριο εναντίον του επικαλούμενος «σοβαρά προβλήματα υγείας», χαιρέτησε τους παρισταμένους σηκώνοντας το αριστερό του χέρι και ζήτησε να μην τον βοηθά κανείς να περπατήσει «σαν να ήμουν τυφλός σακάτης. Αν θέλω βοήθεια θα τη ζητήσω».

Αφού είπε ότι με τις πράξεις του υπερασπίστηκε το λαό και τη χώρα του και μετά την άρνησή του να δηλώσει αθώος ή ένοχος, κατέληξε: «Είμαι ο στρατηγός Μλάντιτς και όλος ο κόσμος με γνωρίζει». Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος μεταφέρθηκε σε χωριστή αίθουσα, όπου κεκλεισμένων των θυρών εξήγησε την κατάσταση της υγείας του και αργότερα γύρισε στο κελί του.

«Δίπλα» ο Κάρατζιτς

Σε μια άλλη αίθουσα συνεχιζόταν η δίκη του άλλοτε συντρόφου του, Σερβοβόσνιου πρώην ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Εξω από το δικαστήριο αλλά και μέσα στην αίθουσα, συγγενείς θυμάτων κυρίως από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα παρακολουθούσαν τη δίκη. «Ηθελα να δω ξανά τα ματωμένα μάτια του εγκληματία που σφαγίασε τα παιδιά μας το 1995», είπε η Μουνίρα Σούμπασιτς, επικεφαλής της ένωσης «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα». Ο ίδιος ο κατηγορούμενος είπε στο δικαστήριο: «Θέλω να ζήσω, για να δω τη μέρα που θα είμαι και πάλι ελεύθερος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πορτογαλία
Η... Ελλάδα στις κάλπες
Η δίκη του Μλάντιτς
«Δεν είμαι σακάτης»
Υεμένη
Τραυματίας από πυρά ο πρόεδρος
ΠΓΔΜ
Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι ομογενείς
Τουρκία
Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα, οι μεγάλοι εχθροί των Τούρκων
Συρία
Συρία: άλλοι είκοσι επτά διαδηλωτές νεκροί
ΗΠΑ
Λόγω Στρος-Καν «κουμπιά πανικού» για καμαριέρες...
Τζακ Κεβόρκιαν: πέθανε στα 83 του ο «Δρ Θάνατος»
Γερμανία
Η κόλλα της επιδημίας
Ιταλία
«Εκθεμα» τρόμου ο Πέρες
Ρωσία
Πύρινη κόλαση
Άλλες ειδήσεις
Ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά της λευχαιμίας