Έντυπη Έκδοση

Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι ομογενείς

Δεν είχε πολλά προβλήματα η προεκλογική εκστρατεία στην ΠΓΔΜ που οδηγεί στην αυριανή αναμέτρηση για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, αν και διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.

Για τον έξω κόσμο το πιο γνωστό θέμα είναι αυτό της διαμάχης για την ονομασία του κράτους, εντός, όμως, εκείνο που κυρίως απασχόλησε τον κόσμο ήταν η οικονομική κρίση και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Σε ένα πλαίσιο, μάλιστα, πολιτικής κρίσης, η οποία ξέσπασε μετά το κλείσιμο από την κυβέρνηση ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού που στήριζε την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι βουλευτές της αποχώρησαν από τη Βουλή και άρχισαν να μποϊκοτάρουν τις εργασίες της. Μόνη λύση ήταν οι πρόωρες εκλογές.

Αύριο, 1,8 εκατομμύριο ψηφοφόροι στην επικράτεια της ΠΓΔΜ και για πρώτη φορά 7.200 ομογενείς ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Ανάμεσά τους και 18 πολίτες της ΠΓΔΜ που ζουν στην Ελλάδα και θα ψηφίσουν στην Αθήνα. Καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον απερχόμενο πρωθυπουργό, επικεφαλής του δεξιού συνασπισμού VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, και το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό SDSM, του βετεράνου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος πάντως δεν διεκδικεί βουλευτικό αξίωμα και έχει προτείνει για πρωθυπουργό τη Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Τα προγνωστικά έδιναν μάλλον επανεκλογή Γκρούεφσκι, με απώλειες όμως, λόγω της φθοράς αλλά και της συμμετοχής στις εκλογές δύο μικρότερων δεξιών κομμάτων. Ηταν όμως μάλλον επισφαλή, γιατί με μια σειρά αναλύσεων πάνω στις δημοσκοπήσεις κάποιες εφημερίδες δεν απέκλειαν επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών με βραχεία κεφαλή.

Σε κάθε περίπτωση, κανένα κόμμα δεν προβλέπεται να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, ενώ υψηλή αναμένεται η αποχή.

Ρυθμιστικό ρόλο, όπως πάντα, θα παίξουν τα κόμματα που εκπροσωπούν τον αλβανικό πληθυσμό. Τα δύο βασικά -DUI και DPA- εμβολίζονται σε αυτές τις εκλογές από δύο νεοσύστατα.

Τα αλβανικά κόμματα έχουν ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα της ονομασίας του κράτους τους, συγκλίνοντας στην ανάγκη επίτευξης συμβιβασμού με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, κάτι το οποίο συνδέουν με την απεμπλοκή της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ.

Ο Γκρούεφσκι, που όπως αποκάλυψε προχθές η εφημερίδα «Βέτσερ» επικαλούμενη διαρρεύσαντα από το WikiLeaks τηλεγραφήματα, «δεν ήθελε επίλυση του θέματος της ονομασίας», εμμένει σε σκληρή στάση ενώ η αντιπολίτευση τάσσεται πλέον υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος έπειτα από πιθανή συμφωνία για το όνομα.

Η Αθήνα θεωρεί πάντως ότι «δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις θέσεις της Ρ. Σεκερίνσκα και του Ν. Γκρούεφσκι, του SDSM και του VMRO», όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Γ. Δελαβέκουρας πρόσθεσε πάντως ότι προσδοκά κυβέρνηση «που θα τηρήσει εποικοδομητική στάση».

Η προεκλογική εκστρατεία στην ΠΓΔΜ, αν και χωρίς σοβαρά βίαια επεισόδια, ήταν μακράν αυτή με το μεγαλύτερο όγκο αρνητικής διαφήμισης και υψηλούς τόνους πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι 320 παρατηρητές του ΟΑΣΕ και 3.500 μη κυβερνητικών οργανώσεων ελπίζουν ότι αύριο, για μία ημέρα τουλάχιστον, η ηρεμία θα επιστρέψει ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πορτογαλία
Η... Ελλάδα στις κάλπες
Η δίκη του Μλάντιτς
«Δεν είμαι σακάτης»
Υεμένη
Τραυματίας από πυρά ο πρόεδρος
ΠΓΔΜ
Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι ομογενείς
Τουρκία
Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα, οι μεγάλοι εχθροί των Τούρκων
Συρία
Συρία: άλλοι είκοσι επτά διαδηλωτές νεκροί
ΗΠΑ
Λόγω Στρος-Καν «κουμπιά πανικού» για καμαριέρες...
Τζακ Κεβόρκιαν: πέθανε στα 83 του ο «Δρ Θάνατος»
Γερμανία
Η κόλλα της επιδημίας
Ιταλία
«Εκθεμα» τρόμου ο Πέρες
Ρωσία
Πύρινη κόλαση
Άλλες ειδήσεις
Ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά της λευχαιμίας