Έντυπη Έκδοση

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ «ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑΝ» ΔΝΤ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΩΣ «ΦΟΒΗΤΡΟ»

Η... Ελλάδα στις κάλπες

«Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ελλάδα. Είναι πολύ σοβαρό. Δεν μπορούμε να κάνουμε το λάθος που έκαναν άλλες χώρες, οι οποίες προσέφυγαν στην εξωτερική βοήθεια. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν θυσίες και τις βλέπουν να πηγαίνουν στράφι, γιατί η κυβέρνησή τους δεν ήταν ικανή να κάνει αυτά που υποσχέθηκε».

Με το επιχείρημα ότι η χρεωμένη Πορτογαλία πρέπει να αποφύγει πάση θυσία το ενδεχόμενο μιας «ελληνικής τραγωδίας», ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, κέρδισε την «πρωτιά» στις δημοσκοπήσεις, αν και οι αναλυτές βλέπουν ότι η αυτοδυναμία είναι άπιαστο όνειρο, λόγω και του «άγριου θηρίου», Ζοζέ Σόκρατες (κάτω, η φωτογραφία του στα χέρια διαδηλώτριας), που επανέκαμψε (φωτ. Ass. Press) Με το επιχείρημα ότι η χρεωμένη Πορτογαλία πρέπει να αποφύγει πάση θυσία το ενδεχόμενο μιας «ελληνικής τραγωδίας», ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, κέρδισε την «πρωτιά» στις δημοσκοπήσεις, αν και οι αναλυτές βλέπουν ότι η αυτοδυναμία είναι άπιαστο όνειρο, λόγω και του «άγριου θηρίου», Ζοζέ Σόκρατες (κάτω, η φωτογραφία του στα χέρια διαδηλώτριας), που επανέκαμψε (φωτ. Ass. Press) Με αυτά τα λόγια και με τις δημοσκοπήσεις να τον σπρώχνουν πολύ μακριά από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία προειδοποιεί ότι η χώρα του πρέπει να αποφύγει πάση θυσία το ενδεχόμενο μιας «ελληνικής τραγωδίας».

Οσο όμως κι αν οι δηλώσεις του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, ακούγονται σωστές, η πραγματικότητα φαίνεται πως ήταν πολύ διαφορετική στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η οποία ολοκληρώθηκε χθες. Οι κάλπες αύριο φαίνεται ότι δεν θα αναδείξουν ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση. Οι Πορτογάλοι βαρέθηκαν να παρακολουθούν τους πολιτικούς τους να μαλώνουν για το ποιος θα ασκήσει την εξουσία, για το ποια θα είναι η κυβέρνηση που θα διαχειριστεί το δάνειο που πήρε η χώρα από ΔΝΤ και Ε.Ε.

Χρέος και ανάκαμψη

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, οι πολίτες δήλωναν ότι η ουσία των εκλογών είναι το χρέος και η ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά αυτά δεν συζητήθηκαν. Συζητήθηκε ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα το σχέδιο των δανειστών. Για πολλούς Πορτογάλους, το αποτέλεσμα των εκλογών της 5ης Ιουνίου είναι άσχετο με τα οικονομικά δεινά που θα αντιμετωπίσει η χώρα όποιος κι αν κερδίσει.

Οι Πορτογάλοι απογοητεύτηκαν και αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε κυβέρνηση συμμαχίας. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες έρχεται δεύτερο, με ποσοστό λίγο παραπάνω από 30%. Πρώτο εμφανίζεται το κεντροδεξιό, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, με ποσοστό λίγο πάνω από 35%. Και οι δύο έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν μετεκλογικά. Αν οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρήσουν την πρωτοπορία τους, θα πρέπει να συνεργαστούν με το τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, το δεξιό CDS-ΡΡ, το οποίο παίρνει γύρω στο 13%. Ο Κοέλιο, αιώνιος ζεν πρεμιέ της πορτογαλικής Δεξιάς, από μικρός στα έδρανα της πολιτικής, δίνει τώρα τη μεγάλη μάχη του, για να γίνει πρωθυπουργός σε ηλικία 46 ετών. Οι ψηφοφόροι τον συγκρίνουν με «ψυχρόαιμο ζώο» και ο λόγος του ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα πειστικός, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν έως και 38%.

Σόκρατες, το «άγριο θηρίο»

Αλλά ο Σόκρατες αποφάσισε να αντεπιτεθεί. Τις τελευταίες ημέρες το «άγριο θηρίο» της πορτογαλικής πολιτικής σκηνής ξεσπάθωσε και οι δημοσκοπήσεις τού έδωσαν μέχρι και επτά μονάδες πάνω από το 24%, που είχε τον Μάρτιο, όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των καταγγελιών της αντιπολίτευσης για κακή διαχείριση του προϋπολογισμού και προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό.

Η Πορτογαλία δανείστηκε 78 δισ. ευρώ και, για να αποπληρώσει το χρέος της, πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προφανώς απαιτούν ευρεία πολιτική συναίνεση για να εφαρμοστούν. «Δεν έχω μάθει να αποφεύγω τις μάχες... Αυτοί που προκάλεσαν τις εκλογές, θα πάρουν το μάθημά τους», δήλωσε για τους Σοσιαλδημοκράτες, από τους οποίους, πάντως, έχει κάνει ένα πέρασμα (μικρή θητεία, πριν από το 1981) ο γεμάτος πάθος, σε ηλικία 53 ετών, Ζοζέ Σόκρατες.

Οσο η διαφορά των δύο κομμάτων μικραίνει τόσο μεγαλώνει η προοπτική τρικομματικής συνεργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, μεγαλώνει και η προοπτική να χρειαστεί χρόνος, για να καταλήξουν σε συμφωνίες οι πολιτικοί αρχηγοί. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν αντέχει η πορτογαλική πραγματικότητα, όπως δείχνει η πραγματικότητα στην Ελλάδα. Εδώ, οι πολιτικές διαφωνίες επιτρέπουν στην αγορά να κλιμακώνει τις πιέσεις τόσο, που να χρειάζεται και δεύτερο πακέτο μέτρων και δανείου. Εκεί, τα τρία μεγαλύτερα κόμματα συμφωνούν με τους όρους για τη μείωση του χρέους, που συνόδευσαν το δάνειο. Διαφωνούν στο πώς πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα, ώστε η χώρα και να αποταμιεύει και να παράγει τον πλούτο που χρειάζεται. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν χρόνο να διαφωνούν. Αλλιώς, θα γίνουν Ελλάδα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πορτογαλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πορτογαλία
Η... Ελλάδα στις κάλπες
Η δίκη του Μλάντιτς
«Δεν είμαι σακάτης»
Υεμένη
Τραυματίας από πυρά ο πρόεδρος
ΠΓΔΜ
Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι ομογενείς
Τουρκία
Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα, οι μεγάλοι εχθροί των Τούρκων
Συρία
Συρία: άλλοι είκοσι επτά διαδηλωτές νεκροί
ΗΠΑ
Λόγω Στρος-Καν «κουμπιά πανικού» για καμαριέρες...
Τζακ Κεβόρκιαν: πέθανε στα 83 του ο «Δρ Θάνατος»
Γερμανία
Η κόλλα της επιδημίας
Ιταλία
«Εκθεμα» τρόμου ο Πέρες
Ρωσία
Πύρινη κόλαση
Άλλες ειδήσεις
Ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά της λευχαιμίας