Έντυπη Έκδοση

ΥΕΜΕΝΗ ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ, ΜΕ ΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΦΥΛΑΡΧΟΥ ΑΧΜΑΡ ΝΑ ΣΦΥΡΟΚΟΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Τραυματίας από πυρά ο πρόεδρος

Ραγδαίες οι εξελίξεις χθες στην Υεμένη με τον πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ να τραυματίζεται από πυρά πυροβολικού, που χθες το μεσημέρι έπληξαν το προεδρικό μέγαρο στη Σάναα.

Λαοθάλασσα οι αντικαθεστωτικοί έξω από το προεδρικό μέγαρο. Ο βομβαρδισμός κατοικίας του φύλαρχου Αχμαρ από τις δυνάμεις του στρατού «πήρε απάντηση» από οβίδες του πυροβολικού των Χασίντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις φρουροί και να τραυματιστούν ο πρόεδρος Σάλεχ, ο πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ένας προεδρικός σύμβουλος (φωτ. Reuters) Λαοθάλασσα οι αντικαθεστωτικοί έξω από το προεδρικό μέγαρο. Ο βομβαρδισμός κατοικίας του φύλαρχου Αχμαρ από τις δυνάμεις του στρατού «πήρε απάντηση» από οβίδες του πυροβολικού των Χασίντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις φρουροί και να τραυματιστούν ο πρόεδρος Σάλεχ, ο πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και ένας προεδρικός σύμβουλος (φωτ. Reuters) Σε όλη την πρωτεύουσα έχουν επεκταθεί πια οι συγκρούσεις μεταξύ των ειδικών δυνάμεων του καθεστωτικού στρατού και των μαχητών του φυλετικού συνασπισμού των Χασίντ, ελεγχόμενου από την ισχυρή αντιπολιτευόμενη φάρα των Αχμαρ. Οι σφαίρες των Καλάσνικοφ και οβίδες και ρουκέτες των βαρέων όπλων έχουν πια το λόγο σε κάθε συνοικία της Σάναα, όπου επικρατεί θανατηφόρα χαοτική κατάσταση, με ανεξακρίβωτο το ποιος έχει τον έλεγχο ποιας περιοχής. Κυβερνητικά κτήρια έχουν ερειπωθεί ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από πυρά πυροβολικού.

Αντεκδίκηση...

Λίγο μετά το βομβαρδισμό από καθεστωτικούς της κατοικίας του Χαμίντ αλ Αχμαρ, αδελφού του φύλαρχου των Χασίντ, σεΐχη Σαντίκ αλ Αχμαρ, οβίδες έπληξαν και το προεδρικό μέγαρο -φανερή επιχείρηση άμεσης αντεκδίκησης. Αμέσως κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο πρόεδρος Σάλεχ είναι νεκρός. Κάτι που έσπευσαν να διαψεύσουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ανέφεραν σε διεθνή ΜΜΕ ότι ο Σάλεχ τραυματίστηκε ελαφρά και ότι σύντομα θα έδινε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οβίδες που έπληξαν το κτήριο προκάλεσαν τον βαρύτερο τραυματισμό του πρωθυπουργού, του αναπληρωτή πρωθυπουργού, του προέδρου του Κοινοβουλίου και ενός προεδρικού συμβούλου. Σκοτώθηκαν δε τέσσερις άντρες της φρουράς.

Την ώρα της επίθεσης όλοι προσεύχονταν σε ένα μικρό τζαμί μέσα στο προεδρικό κτηριακό συγκρότημα. Ηταν η πρώτη φορά που οι μαχητές έβαλαν στόχο το προεδρικό μέγαρο, στη διάρκεια των περίπου δύο εβδομάδων των αψιμαχιών τους με τους άνδρες του Σάλεχ μέσα στην πρωτεύουσα.

Πάνω από 350 νεκροί

Πάνω από 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Σάλεχ τον Ιανουάριο. Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο σκοτώθηκαν 135: το αρχικά ειρηνικό κίνημα για την απομάκρυνση του προέδρου Σάλεχ έχει πια εξελιχτεί σε έναν ντε φάκτο εμφύλιο πόλεμο με τα έντονα φυλετικά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν στην κουλτούρα και την κοινωνική ζωή της χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υεμένη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πορτογαλία
Η... Ελλάδα στις κάλπες
Η δίκη του Μλάντιτς
«Δεν είμαι σακάτης»
Υεμένη
Τραυματίας από πυρά ο πρόεδρος
ΠΓΔΜ
Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι ομογενείς
Τουρκία
Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα, οι μεγάλοι εχθροί των Τούρκων
Συρία
Συρία: άλλοι είκοσι επτά διαδηλωτές νεκροί
ΗΠΑ
Λόγω Στρος-Καν «κουμπιά πανικού» για καμαριέρες...
Τζακ Κεβόρκιαν: πέθανε στα 83 του ο «Δρ Θάνατος»
Γερμανία
Η κόλλα της επιδημίας
Ιταλία
«Εκθεμα» τρόμου ο Πέρες
Ρωσία
Πύρινη κόλαση
Άλλες ειδήσεις
Ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά της λευχαιμίας