Έντυπη Έκδοση

Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα, οι μεγάλοι εχθροί των Τούρκων

Με ποσοστό 16% η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο εχθρική χώρα για τους Τούρκους μετά το Ισραήλ (40%) και τις ΗΠΑ (33%), σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών Τουρκίας σχετικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6-14 Δεκεμβρίου 2010 με δείγμα χιλίων ατόμων.

Στον κατάλογο των εχθρικών χωρών, ακολουθούν η Γαλλία 8%, το Ιράκ 7%, η Αρμενία 4%, η Ρωσία 4%, η Γερμανία 4% και το Ιράν 4%.

Ειρηνική λύση που θα στηρίζεται στο συμβιβασμό επιθυμεί το 22% του τουρκικού λαού και ακολουθούν οι επιλογές της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με 9%, η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία με 8% και η ανεξαρτητοποίηση των κατεχομένων με 6%.

Ως προς το Κυπριακό υπήρξε και η ερώτηση για την επίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επίλυσή του. Οι απαντήσεις έχουν ως εξής: αρνητική 46%, θετική 29%, ούτε θετική ούτε αρνητική 12%, δεν ξέρω 13%.

Το Κυπριακό είναι με ποσοστό 4% το τέταρτο σημαντικότερο θέμα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Προηγούνται οι σχέσεις με την Ε.Ε. (14%), με το Ισραήλ (7%) και με τις ΗΠΑ (5%).

Οι φιλικές προς την Τουρκία χώρες απαριθμούνται ως εξής: Ιράν 13%, Αζερμπαϊτζάν 10%, ΗΠΑ 10%, Πακιστάν 9%, Συρία 8%, Γερμανία 7%. Το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει με 23% η επιλογή «καμία χώρα δεν είναι φιλική».

Το 65% των ερωτηθέντων βρίσκει θετική την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα, ενώ το 69% τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, το 27% τις θεωρεί φιλικές, το 52% μη φιλικές και το 17% θεωρεί ότι δεν είναι ούτε φιλικές ούτε μη φιλικές.

Οσον αφορά το Μεσανατολικό, οι απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση για το ποιος εμποδίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή έχουν ως εξής: Ισραήλ 23%, ΗΠΑ 12%, τρομοκρατία 7%, η αδυναμία των χωρών να ενώσουν τη φωνή τους 4%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πορτογαλία
Η... Ελλάδα στις κάλπες
Η δίκη του Μλάντιτς
«Δεν είμαι σακάτης»
Υεμένη
Τραυματίας από πυρά ο πρόεδρος
ΠΓΔΜ
Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι ομογενείς
Τουρκία
Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα, οι μεγάλοι εχθροί των Τούρκων
Συρία
Συρία: άλλοι είκοσι επτά διαδηλωτές νεκροί
ΗΠΑ
Λόγω Στρος-Καν «κουμπιά πανικού» για καμαριέρες...
Τζακ Κεβόρκιαν: πέθανε στα 83 του ο «Δρ Θάνατος»
Γερμανία
Η κόλλα της επιδημίας
Ιταλία
«Εκθεμα» τρόμου ο Πέρες
Ρωσία
Πύρινη κόλαση
Άλλες ειδήσεις
Ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά της λευχαιμίας