Έντυπη Έκδοση

Ε.coli ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΤΟΞΙΝΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ

Η κόλλα της επιδημίας

Σε αγώνα δρόμου με το χρόνο βρίσκονται οι επιστήμονες και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές προσπαθώντας να εντοπίσουν την πηγή μόλυνσης από το επικίνδυνο στέλεχος του βακτηριδίου Escherichia coli (Ε.coli), το οποίο είναι ίσως από τα πλέον θανατηφόρα αυτής της κατηγορίας που έχουν ποτέ προσβάλει τον άνθρωπο.

«Αλάτι στην πληγή» των Βρυξελλών ρίχνει η Μόσχα, προκειμένου να άρει το εμπάργκο στα φρέσκα λαχανικά της Ε.Ε. Αξιώνει από τις Αρχές να εξακριβώσουν την πηγή της μόλυνσης, τα αίτια της επιδημίας, τον τρόπο μετάδοσης και τα προϊόντα που έχουν μολυνθεί... (φωτ. Ass. Press) «Αλάτι στην πληγή» των Βρυξελλών ρίχνει η Μόσχα, προκειμένου να άρει το εμπάργκο στα φρέσκα λαχανικά της Ε.Ε. Αξιώνει από τις Αρχές να εξακριβώσουν την πηγή της μόλυνσης, τα αίτια της επιδημίας, τον τρόπο μετάδοσης και τα προϊόντα που έχουν μολυνθεί... (φωτ. Ass. Press) Οι αναλύσεις δείχνουν ότι το Ε.coli 04104:Η4 (που περιέχει γονίδια από διαφορετικά στελέχη Ε.coli) συνδυάζει μια ιδιαίτερα δηλητηριώδη αλλά συνηθισμένη τοξίνη με ένα σπάνιο συγκολλητικό παράγοντα (ένα είδος «κόλλας») που του επιτρέπει να προσκολλάται στα έντερα των ασθενών. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων -περίπου 2.000 σε 12 χώρες και κυρίως στη Γερμανία-, το μεγάλο ποσοστό σοβαρών επιπλοκών επί του συνόλου των κρουσμάτων (όπως το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο που έχει προκαλέσει 18 θανάτους) αλλά και την ανθεκτικότα του βακτηριδίου στα αντιβιοτικά, Αμερικανοί και Γάλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται για την πλέον επικίνδυνη επιδημία Ε.coli που έχει ξεσπάσει ποτέ.

Αγνωστη η πηγή...

Κι όσο η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη τόσο μαίνονται οι διπλωματικές εντάσεις με επίκεντρο την ενοχοποίηση πάσης φύσεως και προέλευσης φρέσκων λαχανικών. Μπορεί Γερμανία και Ισπανία να οδεύουν προς μια συνεννόηση για την παροχή αποζημιώσεων στους Ισπανούς παραγωγούς αγγουριών (που θεωρήθηκαν αρχικώς υπεύθυνα), δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη Ρωσία και την Ε.Ε. μετά το εμπάργκο της Μόσχας σε όλα τα φρέσκα λαχανικά όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Προκειμένου να άρει την απαγόρευση, όπως ζητούν οι Βρυξέλλες, η Ρωσία έθεσε χθες αυστηρούς όρους: αξιώνει από τις αρμόδιες γερμανικές και ευρωπαϊκές αρχές να εξακριβώσουν τα αίτια της επιδημίας, την πηγή της μόλυνσης, τα προϊόντα που έχουν μολυνθεί και την προέλευσή τους...

Ζητεί επίσης από την Ε.Ε. ν' αποδείξει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και να δημοσιοποιήσει τα μέτρα που το επέτρεψαν. Αυξάνοντας την πίεση στη Μόσχα, που φιλοδοξεί να ενταχθεί φέτος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στη Ρωσία Φερνάντο Βαλενζουέλα δήλωσε έκπληκτος για τη ρωσική στάση, κρίνοντας ότι το εμπάργκο αντίκειται στους κανόνες του ΠΟΕ. Η απάντηση ήρθε από τον Πούτιν, που διεμήνυσε ότι η Ρωσία θα επαληθεύσει την ευστάθεια του εμπάργκο αλλά «δεν θα δηλητηριάσει τους πολίτες της» χάριν του ΠΟΕ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Πορτογαλία
Η... Ελλάδα στις κάλπες
Η δίκη του Μλάντιτς
«Δεν είμαι σακάτης»
Υεμένη
Τραυματίας από πυρά ο πρόεδρος
ΠΓΔΜ
Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι ομογενείς
Τουρκία
Ισραήλ, ΗΠΑ και Ελλάδα, οι μεγάλοι εχθροί των Τούρκων
Συρία
Συρία: άλλοι είκοσι επτά διαδηλωτές νεκροί
ΗΠΑ
Λόγω Στρος-Καν «κουμπιά πανικού» για καμαριέρες...
Τζακ Κεβόρκιαν: πέθανε στα 83 του ο «Δρ Θάνατος»
Γερμανία
Η κόλλα της επιδημίας
Ιταλία
«Εκθεμα» τρόμου ο Πέρες
Ρωσία
Πύρινη κόλαση
Άλλες ειδήσεις
Ελπιδοφόρα ανακάλυψη κατά της λευχαιμίας