Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ PIMCO

Ακριβή η καραντίνα ΔΝΤ-ΕΚΤ-Ε.Ε.

Σχέδιο Β χρειάζεται η ευρωζώνη αφού η τοποθέτηση των αδύναμων χωρών -μεταξύ αυτών και της Ελλάδας- σε καραντίνα αποδεικνύεται πανάκριβη, τονίζει στέλεχος του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου του κόσμου σε ομόλογα.

Σε χθεσινό του άρθρο στη βρετανική Daily Telegraph, ο Αντριου Μπολς, επικεφαλής χαρτοφυλακίου της Pimco στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι επί της ουσίας η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, αφού με βάση το ύψους του χρέους της, τους περιορισμούς της ευρωζώνης και την έλλειψη χρηματοδότησης είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως μπορεί να διατηρήσει σταθερές τις δυναμικές του χρέους της χωρίς να το αναδιαρθρώσει.

Το ερώτημα, επισημαίνει ο Μπολς, είναι το αν μπορεί να τα καταφέρει ώς τα μέσα του 2013 όταν ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης τίθεται σε εφαρμογή. Το σχέδιο της Ε.Ε. για νέα μέτρα λιτότητας και χορήγηση δανείων για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας αποσκοπεί στην πραγματικότητα στο να κερδηθεί χρόνος έτσι ώστε άλλες χώρες του μπλοκ να προχωρήσουν σε κινήσεις προσαρμογής, αλλά και να ανακεφαλαιωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην περιφέρεια.

Αυτή η στρατηγική τοποθέτησης των αδύναμων χωρών στα προγράμματα καραντίνας του ΔΝΤ και της ΕΚΤ μπορεί να δουλεύει για την ώρα στην περίπτωση της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ομως με πολύ μεγάλο κόστος.

Στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία οι υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα μεταφέρονται στον φορολογούμενο, ενώ από την άλλη πλευρά οι πιστώτριες χώρες αυξάνουν τον δανεισμό τους για προγράμματα διάσωσης.

Παράλληλα, η εμπειρία στις αναδυόμενες αγορές υποθέτει ότι η διατήρηση προγραμμάτων λιτότητας εν μέσω ύφεσης είναι πολύ δύσκολη αφού οι οικονομίες μπορούν να εκραγούν υπό το βάρος των υψηλών επιτοκίων.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας οι πιστώτριες χώρες θέλουν μεγαλύτερο έλεγχο στην εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος το πολιτικό σύστημα να μην καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις και η χώρα να καταλήξει σε άτακτη χρεοκοπία. Θεωρεί έτσι πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την ευρωζώνη να παραδεχθεί ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για τη χώρα μας δεν δουλεύει και να επιλεχθεί ένα άλλο σχέδιο (Plan Β), το οποίο θα εξυπηρετήσει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ενδεχομένως και άλλων χωρών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ενέργεια
Υπερδεκαπλάσιες εκτάσεις για έρευνα υδρογονανθράκων
Το υγροποιημένο αέριο αμφισβητεί τους αγωγούς
3 δισ. το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ
Δημόσιο χρέος
Πώς το ελληνικό χρέος αύξαινε περισσότερο από το έλλειμμα
Εχουμε ξοδέψει πάνω από μισό ΑΕΠ σε τόκους
ΕΤΒΑ
Ξέχασε το ΕΣΠΑ, θυμήθηκε την... ΕΤΒΑ
PIMCO
Ακριβή η καραντίνα ΔΝΤ-ΕΚΤ-Ε.Ε.
Συνέντευξη: Τζον Πέρκινς
«Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών δολοφόνων»
Εφορία
Φόρος μεταβίβασης σε επέκταση οικοδομής
Αυτοέλεγχος ΦΠΑ
Διαμαρτυρίες
ΓΕΝΟΠ: Εμάς δεν θα μας γράψει η Ιστορία με τους προδότες
Το ΠΑΜΕ κατέβασε τη σημαία της Ε.Ε.
Συλλαλητήριο στην Ομόνοια κατά των επερχόμενων μέτρων
Εταιρείες
Πάγωμα τιμολογίων προτείνει η ΕΥΑΘ
Αυτοκινητοβιομηχανία
43,7% λιγότερα νέα Ι.Χ.
Φορολογική πολιτική
Το στρίμωγμα των αυτοαπασχολούμενων θα φέρει έσοδα λέει μελέτη του ΚΕΠΕ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Με 15 εισηγμένες
ΔΝΤ
Πώς έθαψαν το μηχανισμό θωράκισης υπερχρεωμένων χωρών
Τεχνοοικονομία
Τώρα που βολευτήκαμε με τα Windows 7, σκάνε μύτη τα 8
Twitter με περισσότερους από 140 χαρακτήρες, βίντεο και φωτογραφία
Χάκινγκ μέσω Gmail: εκτός από τον πονηρό, χρειάζεται και ο αφελής