Έντυπη Έκδοση

ΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ * ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΜΗ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟ ΣΕ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το υγροποιημένο αέριο αμφισβητεί τους αγωγούς

Σε νέες προκλήσεις θα κληθεί να απαντήσει το επόμενο διάστημα ο ενεργειακός κλάδος αφ' ενός λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης, αφ' ετέρου λόγω της επείγουσας ανάγκης διασφάλισης της ενεργειακής αγοράς.

Η δημιουργία μονάδων αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου και στη συνέχεια η μεταφορά του με πλοία φαίνεται να συμφέρει πιο πολύ από την κατασκευή αγωγών Η δημιουργία μονάδων αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου και στη συνέχεια η μεταφορά του με πλοία φαίνεται να συμφέρει πιο πολύ από την κατασκευή αγωγών Ειδικοί υποστηρίζουν σήμερα, δεδομένης της εκπεφρασμένης επιφυλακτικότητας έναντι των πυρηνικών, πως ξεκινά η «χρυσή εποχή» του φυσικού αερίου και πιο συγκεκριμένα της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και του επονομαζόμενου μη συμβατικού φυσικού αερίου από σχιστόλιθο (shale gas).

Με τη λεγόμενη «διπλωματία των αγωγών» να βρίσκεται στο απόγειό της, καθώς τα συμφέροντα που διακυβεύονται αντιστοιχούν σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, όλο και πιο αισθητή, εν αναμονή και της αξιοποίησης των σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, γίνεται η δυναμικότητα που παρουσιάζει η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αν και επλήγη από τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και από την αύξηση της παραγωγής του μη συμβατικού φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010, διαφαίνεται πως εφεξής το LNG θα καταλαμβάνει όλο και σημαντικότερο μερίδιο στην αγορά ενέργειας. Το LNG αντιστοιχεί στο 19% του συνόλου των ποσοτήτων.

Και αυτό διότι αφ' ενός η ζήτηση αναμένεται να ακολουθήσει σταθερά ανοδική πορεία τουλάχιστον, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2035, αφ' ετέρου σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει μπορεί να τεθούν υπό αμφισβήτηση ακόμη και οι σχεδιασμοί των ισχυρών κοινοπραξιών που διαχειρίζονται τους αγωγούς φυσικού αερίου.

Οπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση των αγωγών που συνιστούν τον λεγόμενο «Νότιο Διάδρομο» και της Κύπρου, όπου προβάλλεται ως πιο συμφέρουσα και ρεαλιστική η επιλογή της δημιουργίας μονάδας αποθήκευσης LNG και στη συνέχεια της μεταφοράς του με πλοία με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά (στο πλαίσιο της αξιοποίησης των ποσοτήτων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ»), από τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνέδεε την Κύπρο με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτες που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προεξοφλείται ότι το LNG θα αναδειχθεί σε «ξεκάθαρο νικητή», καθώς ο ρους των εξαγωγών φαίνεται πως αλλάζει από τη Δύση προς την Ανατολή, ενώ δηλαδή καταγράφεται μειωμένη ζήτηση στις ΗΠΑ και τον Καναδά λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας του shale gas από τη μία πλευρά και της εκρηκτικής αύξησης της ζήτησης στην Ασία από την άλλη πλευρά.

Σε έκθεση της ΒΝΡ σημειώνεται πως το προσεχές διάστημα αναμένεται οι ασιατικές χώρες να χρειαστούν επιπλέον 8 εκατ. τόνους LNG, με το Κατάρ να εμφανίζεται ως ικανό να καλύψει τις νέες αυτές ανάγκες, την ίδια ώρα που υπάρχουν διαθέσιμοι 50 εκατ. τόνοι σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και η ευρωπαϊκή αγορά LNG φαίνεται πάντως πως έχει επηρεαστεί θετικά από το 2008 μέχρι σήμερα, όπως έκανε γνωστό στο συνέδριο «2011 Mediterranean Oil and Gas Conference» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που ελέγχει το 40% της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, Μ&Μ (Μυτιληναίος και Motor Oil), Παναγιώτης Κανελλόπουλος, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Οσον αφορά το μη συμβατικό φυσικό αέριο από σχιστόλιθο, το οποίο χαρακτηρίζεται η «πιο επαναστατική ανακάλυψη» στον ενεργειακό κλάδο, παρά τις έντονες αντιδράσεις και παρεμβάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων παγκοσμίως λόγω του γεγονότος ότι κατά την εξόρυξή του επιβαρύνεται ιδιαίτερα το οικοσύστημα, εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι αποτελεί εν μέρει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ενεργειακών πόρων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΕΙΑ), έχουν εκχωρηθεί 48 περιοχές σε 32 χώρες για την εξόρυξη shale gas, ενώ μέσα σε μία δεκαετία η παραγωγή υπερτριπλασιάστηκε.

Σημαντικά κοιτάσματα εντοπίζονται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με πρώτη την Πολωνία και δεύτερη την Ουκρανία.

Στην περίπτωση δε της Πολωνίας, η οποία αποτελεί τον νέο πόλο έλξης σημαντικών επενδύσεων, με βασικούς «παίκτες» τις εταιρείες Chevron και ExxonMobil, σύμφωνα με έκθεση της ΙΕΑ, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων shale gas που περιμένουν στο υπέδαφός της, μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια σε φυσικό αέριο για τα επόμενα 300 χρόνια.

Οπως επισημαίνεται σε μελέτη της Erste Group όμως, η ευρωπαϊκή αγορά shale gas αναμένεται να εκτοξευθεί ύστερα από το 2015.

Εκκρεμούν ωστόσο οι απειλές της Ρωσίας ότι θα προχωρήσει στη διακοπή της ροής φυσικού αερίου στην περίπτωση που αναπτυχθεί περαιτέρω η αγορά, γεγονός που θα είχε αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Σχετικά θέματα: Ενέργεια
Υπερδεκαπλάσιες εκτάσεις για έρευνα υδρογονανθράκων
3 δισ. το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ενέργεια
Υπερδεκαπλάσιες εκτάσεις για έρευνα υδρογονανθράκων
Το υγροποιημένο αέριο αμφισβητεί τους αγωγούς
3 δισ. το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ
Δημόσιο χρέος
Πώς το ελληνικό χρέος αύξαινε περισσότερο από το έλλειμμα
Εχουμε ξοδέψει πάνω από μισό ΑΕΠ σε τόκους
ΕΤΒΑ
Ξέχασε το ΕΣΠΑ, θυμήθηκε την... ΕΤΒΑ
PIMCO
Ακριβή η καραντίνα ΔΝΤ-ΕΚΤ-Ε.Ε.
Συνέντευξη: Τζον Πέρκινς
«Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών δολοφόνων»
Εφορία
Φόρος μεταβίβασης σε επέκταση οικοδομής
Αυτοέλεγχος ΦΠΑ
Διαμαρτυρίες
ΓΕΝΟΠ: Εμάς δεν θα μας γράψει η Ιστορία με τους προδότες
Το ΠΑΜΕ κατέβασε τη σημαία της Ε.Ε.
Συλλαλητήριο στην Ομόνοια κατά των επερχόμενων μέτρων
Εταιρείες
Πάγωμα τιμολογίων προτείνει η ΕΥΑΘ
Αυτοκινητοβιομηχανία
43,7% λιγότερα νέα Ι.Χ.
Φορολογική πολιτική
Το στρίμωγμα των αυτοαπασχολούμενων θα φέρει έσοδα λέει μελέτη του ΚΕΠΕ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Με 15 εισηγμένες
ΔΝΤ
Πώς έθαψαν το μηχανισμό θωράκισης υπερχρεωμένων χωρών
Τεχνοοικονομία
Τώρα που βολευτήκαμε με τα Windows 7, σκάνε μύτη τα 8
Twitter με περισσότερους από 140 χαρακτήρες, βίντεο και φωτογραφία
Χάκινγκ μέσω Gmail: εκτός από τον πονηρό, χρειάζεται και ο αφελής