Έντυπη Έκδοση

Χάκινγκ μέσω Gmail: εκτός από τον πονηρό, χρειάζεται και ο αφελής

Οσο και αν φωνάζουν οι ειδικοί, ό,τι και να λένε τα εγχειρίδια, στο τέλος οι πολιτικές ασφαλείας πάνε μακρινό περίπατο, όταν εμφανίζονται η αφέλεια και η απληστία.

Κάπως έτσι την έπαθαν μερικές εκατοντάδες χρήστες του Gmail, της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google, που έπεσαν στα δίχτυα Κινέζων χάκερ και έχασαν την αποκλειστική χρήση των κωδικών πρόσβασης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Google, οι χρήστες-θύματα είναι ως επί το πλείστον ανώτεροι υπάλληλοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της κυβέρνησης της Ν. Κορέας, καθώς και Κινέζοι αντιφρονούντες. Πολλοί από τους στόχους εξαπατήθηκαν με την τεχνική του «ψαρέματος», η οποία εντυπωσιάζει με την απλότητά της.

Η πιο διαδεδομένη μορφή «ψαρέματος» είναι τα μηνύματα, που υποτίθεται πως προέρχονται από τον (υποτιθέμενο) συγγενή κάποιου, που (υποτίθεται πως) άφησε πριν φύγει από το μάταιο τούτο κόσμο μια μυθώδη περιουσία. Μόνο που ο (υποτιθέμενος, Ο.Κ., το κουράσαμε) συγγενής δεν έχει τον τρόπο πρόσβασης στις καταθέσεις του μακαρίτη, οπότε ζητάει από εμάς, τους αποδέκτες του μηνύματος, τη βοήθειά μας -φυσικά με το αζημίωτο.

Οσο απλοϊκό και παράδοξο και αν ακούγεται, πολλοί έχουν πέσει θύματα αυτής της μορφής απάτης, ακόμη και άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι λίγο πιο δύσπιστοι. Θα μπορούσε κανείς να περιμένει πως τόσο οι εργαζόμενοι στις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όσο και οι Κινέζοι, που έχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις για την επίσημη πολιτική της χώρας τους, θα ήταν πιο προσεκτικοί στο τι κάνουν όταν βρίσκονται online, αλλά, όπως έδειξε το συγκεκριμένο περιστατικό, αυτά ισχύουν στη θεωρία και όχι απαραιτήτως στην πράξη.

Αυτό ακριβώς συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την Google να λέει πως στόχος δεν ήταν κάποιοι κεντρικοί υπολογιστές της, αλλά μεμονωμένοι λογαριασμοί χρηστών. Χτύπημα με χειρουργική ακρίβεια δηλαδή, που προφανώς σε κάτι αποσκοπεί.

Καθόλου παράξενο, λοιπόν, που η υπόθεση έθεσε σε δοκιμασία τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας. Αλλωστε, υπάρχει το περσινό προηγούμενο, με την Google να αποχωρεί άρον άρον από την Κίνα και να βρίσκει καταφύγιο στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ μετά, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την πολιτική του Πεκίνου στα θέματα σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο.

Σχεδόν ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον δηλώνει πως η ασφάλεια στο Ιντερνετ θα αποτελεί πλέον μία από τις βασικές προτεραιότητές της στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της, καθώς έχει εντοπίσει εστίες πιθανής απειλής από μεμονωμένους χάκερ, αλλά και «πιθανώς ανταγωνιστικά κράτη». Θα ήθελε το χέρι του αρμοδίου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δείξει προς την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, αλλά συγκρατήθηκε...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Τεχνοοικονομία
Τώρα που βολευτήκαμε με τα Windows 7, σκάνε μύτη τα 8
Twitter με περισσότερους από 140 χαρακτήρες, βίντεο και φωτογραφία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Ενέργεια
Υπερδεκαπλάσιες εκτάσεις για έρευνα υδρογονανθράκων
Το υγροποιημένο αέριο αμφισβητεί τους αγωγούς
3 δισ. το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ
Δημόσιο χρέος
Πώς το ελληνικό χρέος αύξαινε περισσότερο από το έλλειμμα
Εχουμε ξοδέψει πάνω από μισό ΑΕΠ σε τόκους
ΕΤΒΑ
Ξέχασε το ΕΣΠΑ, θυμήθηκε την... ΕΤΒΑ
PIMCO
Ακριβή η καραντίνα ΔΝΤ-ΕΚΤ-Ε.Ε.
Συνέντευξη: Τζον Πέρκινς
«Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών δολοφόνων»
Εφορία
Φόρος μεταβίβασης σε επέκταση οικοδομής
Αυτοέλεγχος ΦΠΑ
Διαμαρτυρίες
ΓΕΝΟΠ: Εμάς δεν θα μας γράψει η Ιστορία με τους προδότες
Το ΠΑΜΕ κατέβασε τη σημαία της Ε.Ε.
Συλλαλητήριο στην Ομόνοια κατά των επερχόμενων μέτρων
Εταιρείες
Πάγωμα τιμολογίων προτείνει η ΕΥΑΘ
Αυτοκινητοβιομηχανία
43,7% λιγότερα νέα Ι.Χ.
Φορολογική πολιτική
Το στρίμωγμα των αυτοαπασχολούμενων θα φέρει έσοδα λέει μελέτη του ΚΕΠΕ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Με 15 εισηγμένες
ΔΝΤ
Πώς έθαψαν το μηχανισμό θωράκισης υπερχρεωμένων χωρών
Τεχνοοικονομία
Τώρα που βολευτήκαμε με τα Windows 7, σκάνε μύτη τα 8
Twitter με περισσότερους από 140 χαρακτήρες, βίντεο και φωτογραφία
Χάκινγκ μέσω Gmail: εκτός από τον πονηρό, χρειάζεται και ο αφελής