Έντυπη Έκδοση

Αντισεισμική τεχνολογία

Πιο ευάλωτοι στα Ρίχτερ

Διανύουμε τον 21ο αιώνα και ενώ μπορούμε να καυχηθούμε ότι στο θέμα των κατασκευών έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και προς την κατεύθυνση της προσαρμογής σπιτιών και άλλων χώρων στο περιβάλλον, αλλά και την αντισεισμική προστασία, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «τεχνολογικό παράδοξο».

«Κλειδί» για την προστασία ζωών και κτιρίων η σωστή αντισεισμική θωράκιση (φωτογρ. αρχείου) «Κλειδί» για την προστασία ζωών και κτιρίων η σωστή αντισεισμική θωράκιση (φωτογρ. αρχείου) Παράδοξο διότι, ενώ αυξάνεται η γνώση μας, διαθέτουμε καλύτερα υλικά, τεχνολογία κατασκευής και αυστηρότερους κανονισμούς, παράλληλα έχουμε: αύξηση της πυκνότητας των κτισμάτων, αλληλεπίδραση λειτουργιών, καταστροφή του περιβάλλοντος, ευκαμπτότερες κατασκευές (άρα και πιο ευάλωτες σε σεισμούς πιο μακρινούς) και ανοικοδόμηση σε χειρότερα εδάφη και περιοχές.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των συνιστωσών είναι να «αυξάνεται και η διακινδύνευση», το ρίσκο δηλαδή σε περίοδο σεισμικής έξαρσης. Στην προκειμένη περίπτωση ρίσκο σημαίνει το ενδεχόμενο απώλειας σε έμψυχο αλλά και άψυχο υλικό (επενδύσεις, υπηρεσίες, υποδομές κ.λπ.).

Εκτός όμως από το «τεχνολογικό παράδοξο» θα πρέπει να δούμε και ορισμένα ζητήματα που είναι εξίσου σημαντικά για την καλύτερη προστασία μας απέναντι στον κίνδυνο από σεισμούς, λέει ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών.

Δεν έχουμε, για παράδειγμα, στη νομοθεσία μας ως υποχρεωτική τη σεισμική ασφάλιση των οικοδομών, των ενοίκων, του περιεχομένου. Οπως επίσης τον αγορανομικό έλεγχο βασικών οικοδομικών υλικών, τη χωροθέτηση κρίσιμων εγκαταστάσεων, τον χωροταξικό αντισεισμικό κανονισμό, τον κτιριοδομικό αντισεισμικό κανονισμό, την άδεια επάρκειας του κατασκευαστή ιδιωτικών έργων, την αστυνομία κατασκευών, το κίτρινο-φωσφορούχο κατ' εμέ κουτί και σε ηλεκτρονική μορφή, που αποτελεί το αρχείο του κτιρίου.

Η νομοθεσία μας είναι ελλιπής, τονίζει ο καθηγητής εξηγώντας ότι ακόμη και σήμερα δεν περιλαμβάνεται ο όρος, η έννοια θεομηνία, το φυσικό συμβάν δηλαδή και τα αποτελέσματά του.

Βεβαίως και έχουμε προχωρήσει σε γνώση και διαθέτουμε και μεγάλη εμπειρία, συνεχίζει ο κ. Καρύδης, αλλά ακόμη και όταν ολοκληρωθεί μια κατασκευή, ένα σπίτι, ένα κτίριο, θα πρέπει να κάνουμε σωστή και συνεχή συντήρηση. Ενα ζήτημα το οποίο στη χώρα μας θεωρείται πολυτέλεια, αν και πρόκειται για την ασφάλειά μας.

Η γήρανση, π.χ., των κτιρίων είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί τίποτα δεν είναι αθάνατο απέναντι στη φύση ειδικά όταν γειτνιάζει η οικοδομή με θαλάσσιο ή υδάτινο περιβάλλον, οπότε και η διάβρωση των υλικών έρχεται πιο γρήγορα.

Κάθε κτίσμα, κατασκευή υφίστανται τις συνέπειας του περιβάλλοντός τους. Είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός: Ολες οι κατασκευές στην επιφάνεια της γης έχουν μόνιμες ταλαντώσεις που προέρχονται από περιβαλλοντικές διεγέρσεις (ανέμους, θαλάσσια κύματα, μόνιμη ταλάντωση του εδάφους, ανθρωπογενείς παράγοντες κ.λπ.).

Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα με την καταγραφή και την ανάλυση των ταλαντώσεων αυτών και με τη σύγκριση μεταξύ τους να μπορούμε να εκτιμήσουμε βλάβες, ρωγμές, γήρανση, φθορές και άλλα προβλήματα. Στο θέμα πάντως του προσεισμικού ελέγχου είμαστε πολύ πίσω. Σας υπενθυμίζω ότι από το 2000, οπότε και αποφασίστηκε σε επίπεδο κράτους να αρχίσει ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια, μόνο το ένα δέκατο έχει ελεγχθεί σε σύνολο 80.000. Μόνο δηλαδή περίπου 8.000 κτίρια.

Με τους ρυθμούς που πηγαίνουμε, λόγω της δυσκαμψίας των κρατικών φορέων, τα υπόλοιπα θα έχουν ελεγχθεί (με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν αυξηθεί) μέσα σε εκατό χρόνια. Σε έναν αιώνα. Οταν θα έχει εποικιστεί η Σελήνη ή ο Αρης ή δεν ξέρω ποιος άλλος πλανήτης, για μας στη χώρα μας θα είναι ακόμα ζητούμενο η ολοκλήρωση του προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτιρίων.

Συνοψίζοντας σας λέω ότι όλα όσα σας προανέφερα είναι πράγματα και πράξεις αλληλένδετες μεταξύ τους, αν θέλουμε να μιλάμε ουσιαστικά για θωράκιση απέναντι στους σεισμούς, διευκρινίζει ο καθηγητής.

Ακόμα όμως (θα το έχετε παρατηρήσει) στα πολυώροφα κτίρια, τις πολυκατοικίες όπου μένουμε, δεν εφαρμόζονται όσα θα έπρεπε για την ασφάλειά μας, στο πλαίσιο ενός κτιριοδομικού αντισεισμικού κανονισμού. Οπως ο ειδικός φωτισμός ασφαλείας, οι εξώθυρες με άνοιγμα προς τα έξω (όπως των ψυγείων) κ.ά. Αν αυτό το επεκτείνουμε στα κτίρια γενικότερα, τότε θα πρέπει να έχουμε ειδικές προβλέψεις για σχολεία, νοσοκομεία, χώρους συγκέντρωσης κοινού, εξοπλισμό, απαραίτητη λειτουργία κατά και μετά τον σεισμό, προστεγάσματα (προστασία από πτώση αντικειμένων) κ.λπ. Τότε θα είχαμε κάνει ακόμη ένα θετικό βήμα. *

ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Σχετικά θέματα: Αντισεισμική τεχνολογία
Τι να προσέξετε στις ψευδοροφές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Κλίβανοι διοξίνης στους πρόποδες της Ακρόπολης
Ποδηλατόδρομοι για 6 ώρες την Κυριακή
Για τα παιδιά
«Να προστατευτούμε κι εμείς και οι Ρομά»
Φιλόδοξα οράματα με Βοτανικό Κήπο και βιόσφαιρα για το «Παύλος Μελάς»
Τοξική βόμβα 25 τόνων στο Λεκανοπέδιο
Ημέρα Περιβάλλοντος
Τι κερδίσαμε τι χάσαμε σ' ένα χρόνο
!
Νοσοκομεία
Αγανακτισμένοι εργαζόμενοι και στον «Αγιο Σάββα»
Δεν πληρώνουν συμβασιούχους σε πρόγραμμα ευρωπαϊκών κονδυλίων
Εκπαίδευση
Πιπέρι Μνημονίου στις ξένες γλώσσες
Αντισεισμική τεχνολογία
Πιο ευάλωτοι στα Ρίχτερ
Τι να προσέξετε στις ψευδοροφές
Παιδικοί σταθμοί
Η πρώτη φορά στην κοινωνία
Κριτήριο το παιχνίδι με κανόνες
«Μαμά μη φύγεις»
Πώς διαλέγουμε το κατάλληλο μέρος
Γιατί επέλεξα ιδιωτικό παιδικό σταθμό
Συγκοινωνίες
Ανοιχτό το Μετρό για τη συγκέντρωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πώς η κομπίνα με τις πιστωτικές
37χρονος για παιδική πορνογραφία
Επιασαν Τούρκο δουλέμπορο
Για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταγγέλλουν το «ιερό κοινόβιο»
Άλλες ειδήσεις
Οι χίπις ξανάρχονται
Μαζί Ελληνες και μετανάστες
Τα παιδιά του Χολαργού ζωγραφίζουν την οικονομική κρίση
Μετέωροι 900 έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης