Έντυπη Έκδοση

ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ

Πιπέρι Μνημονίου στις ξένες γλώσσες

Ψαλίδι στις ξένες γλώσσες σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βάζει το υπουργείο Παιδείας. Μέσα σε δύο ημέρες, με την παγιωμένη πλέον μέθοδο του αιφνιδιασμού, το υπουργείο περιόρισε τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας σε Δημοτικά και Γυμνάσια.

Προχθές καθηγητές γαλλικής και γερμανικής γλώσσας διαμαρτύρονταν έξω από το υπουργείο για τα Δημοτικά, ενώ από χθες όλη η εκπαιδευτική κοινότητα αντιδρά έντονα στην απόφαση που επιβάλλει τη διδασκαλία μιας δεύτερης ξένης γλώσσας βάσει της πλειοψηφίας. Οσοι μαθητές προτιμούν άλλη γλώσσα θα υποχρεωθούν σε μετεγγραφή σε άλλο σχολείο.

Η καταιγίδα των περικοπών στα σχολεία δεν έχει τέλος. Τελευταία πεδία δράσης, με διαφορά λίγων ημερών, τα ολοήμερα σχολεία και η διδασκαλία ξένων γλωσσών και ειδικά γαλλικής και γερμανικής γλώσσας. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα υποστούν τις συνέπειες των μέτρων εξοικονόμησης προσωπικού, που λαμβάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Στόχος, ο περιορισμός στο ελάχιστο προσλήψεων όλων των κατηγοριών. Οσο για τους μαθητές, θα υποχρεωθούν σε άλλο πλαίσιο εκπαίδευσης που οπισθοδρομεί σε ξεχασμένες εποχές. Πρώτα θύματα οι μαθητές της Ε' τάξης, που εξαναγκάζονται από την ερχόμενη χρονιά είτε να παρακολουθήσουν άλλη δεύτερη ξένη γλώσσα από αυτή που διδάχτηκαν μέχρι τώρα, είτε να μετεγγραφούν σε άλλο σχολείο.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά, η δεύτερη ξένη γλώσσα που θα διδάσκεται (σε εξαθέσια και πάνω) «θα είναι μόνο μία, γαλλική ή γερμανική». Η μοναδική διευκόλυνση αφορά τους μαθητές της ΣΤ' τάξης που μπορούν να ζητήσουν μη βαθμολόγηση αν αποφασιστεί η διδασκαλία γλώσσας που δεν έχουν διδαχτεί. Υποχρεούνται, ωστόσο, σε παρακολούθηση της νέας.

Σε ό,τι αφορά τα Γυμνάσια, «θα διδάσκεται μία δεύτερη ξένη γλώσσα, η οποία επιλέγεται μεταξύ της γαλλικής ή της γερμανικής ή της ιταλικής ή της ισπανικής». Θα ληφθεί υπόψη η ύπαρξη οργανικής θέσης εκπαιδευτικού στο σχολείο, ενώ αν δεν υπάρχει ή τη μοιράζονται δύο (2) ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ34, ΠΕ40) θα επιλεγεί η ξένη γλώσσα που επιθυμεί να διδαχτεί η πλειοψηφία των μαθητών.

Απαλλαγή ή μετεγγραφή

Για μαθητές της Β' και Γ' τάξης του Γυμνασίου, οι οποίοι έχουν διδαχτεί άλλη γλώσσα, μπορούν να επιλέξουν μεταξύ απαλλαγής ή μετεγγραφής σε όμορο Γυμνάσιο.

Για διαχωρισμό σε γαλλόφωνα και γερμανόφωνα σχολεία προειδοποιούν οι καθηγητές ξένων γλωσσών, επισημαίνοντας τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα της απόφασης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Για το ίδιο θέμα
Αντιδρά η ΟΛΜΕ στα σχέδια περικοπής της διδασκαλίας ξένων γλωσσών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Κλίβανοι διοξίνης στους πρόποδες της Ακρόπολης
Ποδηλατόδρομοι για 6 ώρες την Κυριακή
Για τα παιδιά
«Να προστατευτούμε κι εμείς και οι Ρομά»
Φιλόδοξα οράματα με Βοτανικό Κήπο και βιόσφαιρα για το «Παύλος Μελάς»
Τοξική βόμβα 25 τόνων στο Λεκανοπέδιο
Ημέρα Περιβάλλοντος
Τι κερδίσαμε τι χάσαμε σ' ένα χρόνο
!
Νοσοκομεία
Αγανακτισμένοι εργαζόμενοι και στον «Αγιο Σάββα»
Δεν πληρώνουν συμβασιούχους σε πρόγραμμα ευρωπαϊκών κονδυλίων
Εκπαίδευση
Πιπέρι Μνημονίου στις ξένες γλώσσες
Αντισεισμική τεχνολογία
Πιο ευάλωτοι στα Ρίχτερ
Τι να προσέξετε στις ψευδοροφές
Παιδικοί σταθμοί
Η πρώτη φορά στην κοινωνία
Κριτήριο το παιχνίδι με κανόνες
«Μαμά μη φύγεις»
Πώς διαλέγουμε το κατάλληλο μέρος
Γιατί επέλεξα ιδιωτικό παιδικό σταθμό
Συγκοινωνίες
Ανοιχτό το Μετρό για τη συγκέντρωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πώς η κομπίνα με τις πιστωτικές
37χρονος για παιδική πορνογραφία
Επιασαν Τούρκο δουλέμπορο
Για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταγγέλλουν το «ιερό κοινόβιο»
Άλλες ειδήσεις
Οι χίπις ξανάρχονται
Μαζί Ελληνες και μετανάστες
Τα παιδιά του Χολαργού ζωγραφίζουν την οικονομική κρίση
Μετέωροι 900 έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης