Έντυπη Έκδοση

Οταν ξυπνά ο κοιμισμένος γίγαντας

Κάποιες φορές είναι η αγανάκτηση, άλλες το αίσθημα δικαιοσύνης, άλλες πάλι το εμφανές αδιέξοδο.

Πορεία στην Ουάσιγκτον για το Βιετνάμ,1965 Πορεία στην Ουάσιγκτον για το Βιετνάμ,1965 Υπάρχει η αντίληψη ότι ο κόσμος -παγκοσμίως- έχει σταματήσει από καιρό να βγαίνει στους δρόμους. Οτι έχει «αποκοιμηθεί» στον καναπέ του, μπροστά σε μια τηλεόραση που παίζει αδιάκοπα και δεν ξεσηκώνεται, δεν αγριεύει, δεν αντιδρά στα στραβά και τα ανάποδα που βομβαρδίζουν τη ζωή του.

Τον τελευταίο καιρό ωστόσο η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να κουνιέται. Είναι η πρώτη φορά που τόσο πολύς κόσμος, σε τόσο πολλές πόλεις, για τόσο μεγάλο διάστημα, δεν διστάζει να βγει στους δρόμους για να διαδηλώσει ζητώντας πίσω τη ζωή του, πίσω τα όνειρά του. Και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις που θέλουν όλο αυτόν τον ξεσηκωμό να «ξεφουσκώνει» σιγά σιγά όπως ακριβώς ξεκίνησε και χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, χωρίς κάποια «νίκη», γεγονός είναι πως άνθρωποι κάθε ηλικίας, ασχέτως επαγγέλματος και πολιτικών πεποιθήσεων, έχουν ενωθεί σε ένα σώμα που κάνει αισθητή την παρουσία του και θυμίζει σε πολιτικούς και ηγεσίες ότι ο γίγαντας μπορεί γενικά να κοιμάται, αλλά κάποτε ξυπνά.

Και όταν ξυπνήσει όλα είναι πιθανά...

Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα διαδηλώσεων και πορειών που έδειξαν ότι ο λαός μπορεί πραγματικά να φέρει τα πάνω κάτω και να αποτελέσει αρχή για απίστευτες ανατροπές. Αρκεί να το πιστέψει. Ας δούμε παρέα μερικά από αυτά:

* Η πορεία στην Ουάσιγκτον κατά του πολέμου στο Βιετνάμ - 17 Απριλίου 1965: Με αφορμή το Βιετνάμ έγιναν πολλές επικές διαδηλώσεις και πορείες. Η πιο χαρακτηριστική όμως, που έχει μείνει χαραγμένη εντονότερα στις μνήμες των παλιότερων και στο μυαλό των νεότερων, είναι εκείνη που έγινε στην Ουάσιγκτον, με τους διαδηλωτές να βάζουν λουλούδια στις κάννες των όπλων των αστυνομικών, μια καθαρά φιλειρηνική κίνηση που αποτέλεσε σύμβολο. Οι διαδηλώσεις για το Βιετνάμ συνεχίστηκαν για χρόνια και τον Μάιο του 1970, 4 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας από αυτές. Η εξέλιξη είναι γνωστή, τελικά ο πόλεμος του Βιετνάμ πήρε τέλος και οι Αμερικανοί ακόμα προσπαθούν να «εξιλεωθούν» γι' αυτόν μέσα από ταινίες και ντοκιμαντέρ.

* Διαδηλώσεις για το δικαίωμα στην εργασία - Βρετανία 19ος αιώνας: Το δικαίωμα στη δίκαιη εργασία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό μισθολογικά και ασφαλιστικά, ήταν το αίτημα εκατομμυρίων εργατών στη Βρετανία που επί χρόνια ολόκληρα έβγαιναν στους δρόμους, διεκδικώντας αυτά που σήμερα εμείς χάνουμε...

* Παγκόσμιες αντιπολεμικές πορείες - 15 Φεβρουαρίου 2003: Δεκάδες εκατομμύρια κόσμου από κάθε γωνιά του πλανήτη συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και δρόμους, διαδηλώνοντας κατά του πολέμου στο Ιράκ. Με συνθήματα κατά του Μπους και του Μπλερ, οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να περάσουν ένα μήνυμα που τελικά δεν εισακούστηκε.

* Διαδηλώσεις για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο (2008-2009): Από τις μαζικότερες διαδηλώσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ήταν αυτές για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, του 15χρονου που πυροβόλησαν αστυνομικοί στα Εξάρχεια.

Πλατεία Τιεν Αν Μέν, 1989 Πλατεία Τιεν Αν Μέν, 1989 * Διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μέν στην Κίνα - 1989: Χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν ζητώντας πολιτική ελευθερία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βράδυ της 4ης Ιουνίου 1989 δίνεται εντολή για επέμβαση από στρατιώνες και τανκ, προκειμένου να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Ακολουθεί φρίκη, με τους στρατιώτες να πυροβολούν και τους διαδηλωτές να προσπαθούν να «απαντήσουν» με ό,τι «όπλα» έβρισκαν μπροστά τους. Χιλιάδες συνελήφθησαν και άγνωστος παραμένει μέχρι και σήμερα ο αριθμός των νεκρών. Χαρακτηριστικότερη εικόνα, εκείνη με τον ανώνυμο διαδηλωτή που στάθηκε μπροστά στα τανκ.

* Βελούδινη επανάσταση - Τσεχοσλοβακία 1989.

Επειτα από περισσότερες από 10 μέρες διαδηλώσεων, που κορυφώθηκαν με γενική απεργία, το κομμουνιστικό καθεστώς κλυδωνίστηκε και τελικά «έπεσε».

* Η πορεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα - Αλαμπάμα 1965: Στις 7 Μαρτίου του 1965 περί τους 600 ανθρώπους διαδήλωσαν με μεγάλη πορεία, διεκδικώντας το δικαίωμα ψήφου των Αφροαμερικανών. Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με κλομπ και δακρυγόνα, προκειμένου να την καταστείλουν. Πού να μπορούσαν να φανταστούν ότι σήμερα στις ΗΠΑ θα ήταν πρόεδρος ο Ομπάμα!

Περισσότερα θα βρείτε -ενδεικτικά- και στα:

**www.guardian.co.uk/culture/gallery/2010/nov/14/ten-best-protests

* http://brainz.org/10-greatest-protests-20th-century

**http://top10.co/top-10-protest-marches-in-history/kerrywalker

**www.toponlinecolleges.com/blog/2011/10-protests-that-changed-the-world

Βαρελάκια με τις ώρες!

Παιδιά και ζώα: μπορούν να μας κάνουν να χαζεύουμε με τις ώρες τα καμώματά τους.

Αυτό το συμπαθέστατο γαλλικό μπουλντόγκ, που βλέπετε στο βίντεο, τι νομίζετε ότι κάνει; Εχει γυρίσει ανάσκελα και κάνει βαρελάκια ασταμάτητα.

Μια από δω και μια από εκεί. Ξύνει την πλάτη του; Παίζει απλά; Ή μήπως την πάτησε και προσπαθεί να γυρίσει κανονικά και να σταθεί στα πόδια του, αλλά δεν τα καταφέρνει επειδή είναι ακόμα μικρούλι;

Οποια και να είναι η απάντηση, το θέαμα είναι υπέροχο! Απολαύστε το!

www.youtube.com/watch?v=Χ0-Sv6YnxEc

Κάντε κλικ

ΑΠΑΝΤΑ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ www.askives.com

Το 77% των ερωτημάτων που θέτουμε στο Διαδίκτυο απαντώνται περιφραστικά. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο συγκεκριμένος ιστότοπος που φιλοδοξεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα δίνοντάς σας κάθε φορά πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα όσα θέλετε να μάθετε. Ετσι, μπορείτε να ρωτάτε -για παράδειγμα- πόσων χρόνων είναι ο αγαπημένος σας σταρ, πόσα ποτήρια νερό είναι καλό να πίνετε καθημερινά, πώς λειτουργεί το φυσικό αέριο, πόσο μεγάλο είναι ένα εκτάριο, πόσο διάστημα διατηρούνται φρέσκα τα αβγά, πώς να εξασκείτε το μυαλό σας και διάφορα άλλα παρόμοια και να παίρνετε επακριβώς τις απαντήσεις που θέλετε. Επειδή αρκετές φορές ο χρόνος όντως μοιάζει με χρήμα, προσθέστε το στα αγαπημένα σας.

ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΑΡΧΕΙΑ www.filegoose.com

Αν είστε τσαπατσούληδες και το desktop σας είναι γεμάτο λογιών λογιών αρχεία πεταμένα από 'δώ και από 'κεί, τότε αυτό το site είναι ό,τι πρέπει για να νοικοκυρευτείτε. Σας προσφέρει εντελώς δωρεάν μια πλατφόρμα «συγυρίσματος» έτσι ώστε και τα αρχεία σας να βλέπετε με μια ματιά και να βρίσκετε αμέσως αυτό που θέλετε, αφού όλα θα είναι τακτοποιημένα σε φακέλους, και ταυτόχρονα τη δυνατότητα να σώσετε «στο σύννεφο» αρχεία για να τα εντοπίζετε ανά πάσα στιγμή και από διάφορους υπολογιστές σε κάθε γωνιά του κόσμου. Επιπλέον, το πρόγραμμα είναι γρήγορο, εύκολο και άμεσο στη χρήση. Δείτε το.

Αγανακτισμένοι...

Για τους αγανακτισμένους στις πλατείες, τις συγκεντρώσεις και το αμείλικτο ερώτημα της επόμενης μέρας γράφει η http://tsougdw.blogspot.com:

«(...)Πιστεύω συμφωνούμε όλοι ότι αυτή τη στιγμή στις πλατείες βρίσκεται κόσμος απολιτίκ, κόσμος που το παίζει απολιτίκ και άτομα από σχεδόν όλους τους ιδεολογικούς χώρους. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσον οι απόψεις όλων διατυπώνονται στα ψηφίσματα και τις λαϊκές συνελεύσεις, καθότι διακρίνω μια εντυπωσιακή ομοφωνία και όχι πολυφωνία. Κάποιες από τις απόψεις που καταγράφονται στα ψηφίσματα είναι αυτονόητες, άλλες έχουν μια πιο... woodstock υπόσταση, ενώ υπάρχουν και κλιμακούμενα ακραίες απόψεις από το να καταργηθεί το χρήμα, μέχρι να καταργηθεί η ιδιοκτησία. Εν ολίγοις ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του. (...)

Δεν ξέρω αν αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η κοινωνία είναι μια τύποις επανάσταση ή η συνειδητοποίηση της κατάστασης και η συστράτευση, ό,τι και να έχει συμβεί στο παρελθόν. Είμαι της άποψης ότι χρειάζεται το δεύτερο, όμως δεν κατηγορώ όποιον πιστεύει ότι χρειάζεται το πρώτο, προφανώς και θα έχει τα επιχειρήματά του και φυσικά θα έχει σταθμίσει τις συνέπειες.

Οσο κι αν κάποιοι το επικαλούνται, αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε αν στο Σύνταγμα βρίσκονται οι εκπρόσωποι ενός πλειοψηφικού ή ενός μειοψηφικού ρεύματος και εδώ δεν χωράει το "λογικά είναι η πλειοψηφία". Γιατί είναι λογικά η πλειοψηφία που σκέφτεται έτσι; Εφόσον η πλειοψηφία ουσιαστικά δεν εκφράζεται δίνοντας βροντερό παρών σε συγκεντρώσεις, δεν μπορούμε να την ερμηνεύουμε κατά το δοκούν. Οταν η πλειοψηφία δεν εκφράζεται σημαίνει στη χειρότερη των περιπτώσεων ότι αδιαφορεί ή στην καλύτερη ότι απλά ανέχεται.

Ολο αυτό που γίνεται στο Σύνταγμα ήταν πολύ ωραίο ως ιδέα, αλλά βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν θα παραμείνει τόσο αθώο, όπως ξεκίνησε.(...)

Ολο αυτό που συμβαίνει δεν είναι απαραίτητα καλό. Οπως με προβλημάτιζαν οι αγανακτισμένοι που ξεχυνόντουσαν στο κέντρο της Αθήνας με οποιαδήποτε αφορμή, έτσι με προβληματίζουν και οι τωρινοί αγανακτισμένοι. (...) Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι στο Σύνταγμα δεν βρίσκονται τα παιδιά των λουλουδιών ή τουλάχιστον στις συνελεύσεις που θεωρητικά εκφράζουν όλους τους παρισταμένους. Οσοι νομίζουν ότι πρόκειται για μια χαλαρή φάση που μαζευόμαστε παρεούλα για το νταβαντούρι και λοιπά woodstock, θα ξυπνήσουν πολύ απότομα.

ΥΓ. Τα πολύ ενδιαφέροντα πρακτικά της πρώτης συνέλευσης θα τα βρείτε στο: http://aganaktismenoi.gr»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
www.τελείακαιπαύλα.enet
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Κλίβανοι διοξίνης στους πρόποδες της Ακρόπολης
Ποδηλατόδρομοι για 6 ώρες την Κυριακή
Για τα παιδιά
«Να προστατευτούμε κι εμείς και οι Ρομά»
Φιλόδοξα οράματα με Βοτανικό Κήπο και βιόσφαιρα για το «Παύλος Μελάς»
Τοξική βόμβα 25 τόνων στο Λεκανοπέδιο
Ημέρα Περιβάλλοντος
Τι κερδίσαμε τι χάσαμε σ' ένα χρόνο
!
Νοσοκομεία
Αγανακτισμένοι εργαζόμενοι και στον «Αγιο Σάββα»
Δεν πληρώνουν συμβασιούχους σε πρόγραμμα ευρωπαϊκών κονδυλίων
Εκπαίδευση
Πιπέρι Μνημονίου στις ξένες γλώσσες
Αντισεισμική τεχνολογία
Πιο ευάλωτοι στα Ρίχτερ
Τι να προσέξετε στις ψευδοροφές
Παιδικοί σταθμοί
Η πρώτη φορά στην κοινωνία
Κριτήριο το παιχνίδι με κανόνες
«Μαμά μη φύγεις»
Πώς διαλέγουμε το κατάλληλο μέρος
Γιατί επέλεξα ιδιωτικό παιδικό σταθμό
Συγκοινωνίες
Ανοιχτό το Μετρό για τη συγκέντρωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πώς η κομπίνα με τις πιστωτικές
37χρονος για παιδική πορνογραφία
Επιασαν Τούρκο δουλέμπορο
Για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταγγέλλουν το «ιερό κοινόβιο»
Άλλες ειδήσεις
Οι χίπις ξανάρχονται
Μαζί Ελληνες και μετανάστες
Τα παιδιά του Χολαργού ζωγραφίζουν την οικονομική κρίση
Μετέωροι 900 έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης