Έντυπη Έκδοση

Επιχείρηση διαφάνειας με το σχέδιο ΕΥΔΗΜΟΣ

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΜΕΣΩ Διαδικτύου επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές της με τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Πλήρες θέμα...

 • Ασφαλιστικό

  • Κρυφό ψαλίδισμα έως 10% στις συντάξεις
   Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΘΑ ΠΛΗΞΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΜΕΙΩΣΗ στις συντάξεις 1,4 εκατ. ασφαλισμένων έως και 10% από το 2013 και μετά επιφέρει κρυφή διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
  • Πήραμε μέτρα 5 δισ. ευρώ επιπλέον από αυτά που μας ζητήθηκαν
   Πιο πολλά μέτρα αξίας 5 δισ. ευρώ ετησίως από όσα ζητά η «τρόικα» λαμβάνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, όπως προκύπτει από την αναλογιστική έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).
 • Διαφάνεια

  • Βήμα βήμα η ηλεκτρονική «Διαύγεια»
   Ακολουθώντας την προσέγγιση «ένα βήμα τη φορά» η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει μεγαλύτερο φως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, νομοθετώντας για τη δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων, καθώς και όλων των κανονιστικών κειμένων που «παράγει» το σύνολο του κρατικού μηχανισμού.
  • Στις συντεχνίες κολλάει η καταγραφή των δαπανών
   Πλούσιο παρασκήνιο φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου καταγραφής των δαπανών του κράτους.
 • Δανεισμός

  • ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Βήμα-βήμα η ρύθμιση χρεών
   «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ Τα θετικά και οι παγίδες των προωθούμενων μέτρων. Οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία τακτοποίησης.
  • Βάζουν γραμμάτια
   «Καρφωμένες» στις 50.000 παρέμειναν το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο της Αθήνας.
 • Τζόγος

  • Κυβερνητικά ρίσκα στην επιχείρηση εσόδων από τζόγο
   Την ώρα που ο έλληνας φορολογούμενος υποβάλλεται στη σκληρή λιτότητα που φτάνει τα όρια της φτώχειας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φροντίζει για την... ψυχαγωγία του, προσφέροντας απελευθερωμένο τζόγο, που απειλεί να του πάρει και τις τελευταίες δεκάρες.
 • ΔΕΚΟ

  • Το μνημόνιο στεγνώνει από μετρητά τις ΔΕΚΟ
   ΜΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ Λίγες ημέρες πριν γίναμε μάρτυρες του ξεσηκωμού των οδηγών των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, που ξαφνικά διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθούν. ΤΑ ΟΣΑ διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τους απλήρωτους οδηγούς των λεωφορείων της ΕΘΕΛ αποτελούν πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει από το φθινόπωρο και στις άλλες υπερχρεωμένες ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΟΣΚ), όταν το Δημόσιο δεν θα μπορεί πλέον να καλύπτει τα ελλείμματά τους με εγγυήσεις.
 • Επενδύσεις

  • ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ Αποδόσεις με ρίσκο
   Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων έχουν οδηγήσει σε άνοδο του κόστους δανεισμού όχι μόνο αρκετών χωρών, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Ελλάδα, αλλά και επιχειρήσεων που λειτουργούν στις χώρες αυτές.
  • Η σιγουριά έδωσε κέρδη
   ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ των κρατικών ομολόγων με υψηλό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας (ΗΠΑ, Γερμανίας) είχαν την τιμητική τους το πρώτο εξάμηνο του 2010. Πέτυχαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις τα τελευταία 15 χρόνια. Αντίθετα, τα αντίστοιχα χρεόγραφα χρεωμένων κρατών, όπως η Ελλάδα, ακολούθησαν πτωτική πορεία σημειώνοντας αρνητικές αποδόσεις.
 • Διεθνή

  • Ανάπτυξη δίχως κρατική αρωγή
   Το τρένο πλησιάζει στην έξοδο από το τούνελ, αλλά η μηχανή του χάνει στροφές: αυτή την εικόνα παρουσιάζει ως σύνολο η οικονομία του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου, με πυρήνα την περίφημη ομάδα των G8 (ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Καναδά, Ρωσίας).
  • Μετά την καταστροφή, στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας
   ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ - ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΤΗΣ ΒΡ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού της τεράστιας μόλυνσης στον Κόλπο του Μεξικού. ΡΗΤΑ και με κάθε επισημότητα από το περίφημο οβάλ γραφείο του στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σήμανε την αρχή του τέλους της εξάρτησης της Αμερικής -και όχι μόνο- από το πετρέλαιο. «Ηρθε η ώρα των καθαρών μορφών ενέργειας», είπε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ της 15ης Ιουνίου, δύο μήνες μετά την ανατίναξη της εξέδρας της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού, το μεγαλύτερο δυστύχημα στα χρονικά της βιομηχανίας του «μαύρου χρυσού».
  • Τα λόμπι πιέζουν στις ΗΠΑ
   Η φετινή έκθεση για τη «Στρατηγική εθνικής ασφάλειας» συγκαταλέγει την εξάρτηση από το πετρέλαιο στις κρισιμότερες αδυναμίες των ΗΠΑ.
  • Συνταξιοδοτείται το κράτος πρόνοιας στην Ε.Ε.
   Η ΜΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί κατήργησε μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εποχής Μιτεράν, τη σύνταξη στα 60. ΠΑΡΕΛΘΟΝ αποτελεί πλέον το περιώνυμο «κράτος πρόνοιας» για την Ευρώπη. Η μια μετά την άλλη οι χώρες οδεύουν προς τα αγγλοσαξονικά πρότυπα των απολύσεων εξπρές και των συντάξεων ύψους «κοινωνικού επιδόματος».
  • Ο κίτρινος δράκος αυξάνει την επιρροή του από τη Μάγχη έως τα Βαλκάνια
   Η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό προγεφύρωμα για την οικονομική διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη και τη δημιουργία αντίστοιχης σφαίρας πολιτικής επιρροής, εξελίξεις που ήδη ανησυχούν έκδηλα Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
 • Επιχειρήσεις

  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ Χάνουν φιλέτα λόγω δανείων
   Στα χέρια των τραπεζών περνούν το ένα μετά το άλλο τα τελευταία 4 χρόνια περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας των κατασκευαστικών εταιρειών, προκειμένου να αποπληρωθούν δάνεια.
  • Οι έντονες πιέσεις των τραπεζών φέρνουν συγκέντρωση εταιρειών
   Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΡΔΗΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΝΕΟ γύρο -βίαιης- συγκέντρωσης, υπό την πίεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, οδηγείται η εγχώρια επιχειρηματική αγορά, εξαιτίας της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας που προκαλεί η δημοσιονομική κρίση.
  • Ζητούν εξασφαλίσεις
   Ακόμη και σήμερα πάντως οι τράπεζες επιδεικνύουν πρωτόγνωρη... αλληλεγγύη. Κανένας όμιλος που έχει καλές εξασφαλίσεις (ενέχυρα επί ακινήτων, προσοδοφόρων συμμετοχών ή θυγατρικών) δεν «τράβηξε το χαλί» σε επιχείρηση αδειάζοντας και υπόλοιπες τράπεζες που είχαν δώσει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.
 • ΙΟΒΕ

  • Ο φόβος των καταναλωτών έχει παγώσει την αγορά
   Πρώτη φορά ύστερα από μήνες κάτι αλλάζει στο οικονομικό κλίμα, όπως δείχνουν οι μετρήσεις του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο.
  • Καλά νέα και συστάσεις από το ΙΟΒΕ
   ΖΗΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για να αντληθούν έσοδα 11 δισ. ευρώ έως το 2013 (αντί για 1 δισ. ευρώ ετησίως που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός) με στόχο να μειωθεί εντυπωσιακά το χρέος και έτσι να αναστραφεί το κλίμα έναντι της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές, αναμένεται να συστήσει το ΙΟΒΕ τη Δευτέρα, στο πλαίσιο σχετικών μελετών που παρουσιάζει για το μνημόνιο.
 • Επιδοτήσεις

  • Ενα δισ. ευρώ αναμένεται να πέσουν στην αγορά
   ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 575 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΟΥΜΕΝΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 500 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ύψους 575 εκατ. ευρώ αλλά και ανακυκλούμενες πιστώσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ προωθεί στην αγορά το υπουργείο Οικονομίας.
  • 4 προγράμματα για λιανικό εμπόριο και εκδόσεις
   Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» θα τρέξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τέσσερα προγράμματα για τη στήριξη επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών ή για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εμπορικών και εκδοτικών επιχειρήσεων, αξίας 190 εκατ. ευρώ.
  • Ενίσχυση της εξωστρέφειας
   Πρόγραμμα αξίας 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών εταιρειών αναμένεται να βγει στον αέρα στην αρχή του φθινοπώρου μέσω του ΟΠΕ που έχει αναλάβει το σχεδιασμό.
  • Χρήμα για πράσινο και εναλλακτικό τουρισμό
   Δύο προγράμματα, για τον πράσινο και τον εναλλακτικό τουρισμό, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας. Από την 1η Ιουλίου «τρέχει» η περίοδος υποβολής προτάσεων για τη δράση αξίας 30 εκατ. ευρώ στον Πράσινο Τουρισμό, ενώ έναν με δύο μήνες αργότερα θα ακολουθήσει και το «αδερφάκι» του, που θα διανείμει 28 εκατ. ευρώ σε παρεμφερείς επενδύσεις Εναλλακτικού Τουρισμού (π.χ. θρησκευτικού, αναρριχητικού).
  • ΕΣΠΑ για 4.500 επιχειρήσεις
   Εντός επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος κύκλος του πολυσυζητημένου προγράμματος ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
 • Συνέντευξη: Michael Lewitt

  • MICHAEL Ε. LEWITT (συνιδρυτής και πρόεδρος της Harch Capital Management) «Απίθανο να επαρκέσει ο μηχανισμός στήριξης»
   ΣΕ σειρά πολιτικών λαθών αποδίδει την κρίση ο Michael Lewitt, συνιδρυτής και πρόεδρος της Harch Capital Management. Γι' αυτό και προτείνει να αντισταθούμε στην τεράστια πολιτική δύναμη των μεγάλων χρηματοοικονομικών θεσμών, οι οποίοι έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν ολιγαρχίες που ιδιωτικοποιούν αποτελεσματικά τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις απώλειες.
 • Ιδιωτική ασφάλιση

  • Υπάρχουν κίνδυνοι
   Στρεβλώσεις στην αγορά προκαλεί το σχετικό νομοσχέδιο υποστηρίζουν στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών. Κάτοχοι συμβολαίων εφάπαξ καταβολής (συνήθως υψηλού ασφαλίστρου) θα εμφανιστούν ικανοποιούμενοι κατά πολύ υψηλό ποσοστό στις απαιτήσεις τους διεκδικώντας τα χρήματα από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, το οποίο από τη στιγμή της σύστασής του θα ευθύνεται για απαίτηση κατά μέγιστο ύψος 25.000 ευρώ.
  • 1,5% χαράτσι στα συμβόλαια ζωής
   ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ στην απόφασή της να επιβάλει χαράτσι 1,5% σε περίπου 2 εκατομμύρια συμβόλαια Ζωής παραμένει η κυβέρνηση παρά την σφοδρή αντίδραση των ασφαλιστικών εταιρειών και τη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) της Βουλής που κρίνει ως αντισυνταγματική την αναδρομική κάλυψη ζημιών από το προς σύσταση επικουρικό κεφάλαιο.
 • Τράπεζες

  • ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ «Ντιλ ουσίας, όχι συμφωνία σωτηρίας» από την Εθνική
   Τις κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας στην τραπεζική σκακιέρα της χώρας περιμένουν πολλοί στην αγορά μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η κυβέρνηση για ντιλ στον κλάδο και ενόψει των τεστ κοπώσεως (stress tests) που θα διενεργηθούν από την «τρόικα» και την Τράπεζα της Ελλάδος το επόμενο δίμηνο.
 • Άλλες ειδήσεις